DIICOT. Descinderi masive în trei județe din România și 16 percheziții în Germania, pentru anihilarea unui grup infracțional organizat. Peste 50 de familii cu copii mici, grav afectate!


La data de 03.07.2018, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Braşov, Arad, Buzău şi a judeţului Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor detrafic de persoane, trafic de minori, înşelăciune şi spălare de bani. De asemenea, concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 16 percheziţii la adresele membrilor grupului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în intervalul 2013 – 2017, un grup infracţional organizat constituit în regiunea Braşov,  a recrutat și transportat din România în Germania un număr de peste 50 de familii, în general cu copii mici, sub promisiunea de a le oferi locuri de muncă.

În Germania, în zona Dortmund, landul Rinul de Nord, Westfalia, cei transportaţi au fost determinaţi de către membrii grupului infracţional să semneze mai multe înscrisuri redactate în limba germană, comunicându-le că fără aceste acte nu pot beneficia de ajutorul social şi alocaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor oferite de statul german.

Membrii familiilor transportate au fost cazaţi de către membrii grupului în locuinţe aparţinâd unor apropiaţi de cetăţenie germană şi le-au fost întocmite documente fictive de angajare la diverse locuri de muncă.

La scurt timp victimele în cauză au fost concediate, şi, la solicitarea membrilor grupului, au întocmit dosare de asistenţă socială de la statul german deschizând şi conturi bancare sub controlul membrilor grupului criminal organizat.

Ulterior, membrii grupării au intrat în posesia cardurilor aferente conturilor bancare în care erau vărsate sumele de bani cu titlu de ajutor social și alocații pentru copii oferite de statul german persoanelor în cauză, le-au determinat, sub diverse motive, pe persoanele arătate să părăsească teritoriul statului german, iar ulterior și-au însușit pe nedrept banii ce continuau să fie virați în conturi.

În vederea soluţionării cauzei iniţiate de către autorităţile române,în anul 2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania şi Germania.

La nivelul Eurojust, în cadrul echipei comune de anchetă, au fost organizate două întâlniri de coordonare.


În cadrul activităţilor echipei comune, în cursul anului 2018 au fost efectuate mai multe acţiuni în care autorităţile judiciare din România şi Germania s-au deplasat reciproc în cele două state, ocazie cu care au fost realizate audieri ale victimelor şi investigaţii financiare pentru stabilirea valorii prejudiciului şi a modului în care membrii grupului criminal au utilizat folosul infracţiunilor.

Prejudiciul produs statului german este în sumă de aproximativ 600.000 euro.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și 7 ordine europene de indisponibilizare a unor bunuri. Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele europene de arestare au fost identificate în Dortmund și preluate în custodie.

În urma perchezițiilor din ambele țări, au fost conduse la audieri 18 persoane, urmând ca față de 16 dintre acestea să fie propusă instituirea unor măsuri cu caracter preventiv.

De la locuințele percheziționate în România, au fost ridicate înscrisuri, 15.000 de lei și aproximativ 23.300 de euro.

Pentru derularea în bune condiţii a acţiunii, o echipă din România şi una din Germania s-au deplasat reciproc în cele două ţări pentru a participa la percheziţii şi audieri acordând  asistenţă partenerilor în cadrul echipei comune de anchetă.

Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

Suportul de specialitate a fost asigurat de cătreDirecția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Covasna, Ialomița și Buzău și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Bărbat arestat pentru trafic internațional de droguri. Iată ce au constatat politștii

29 Mar 2024 324

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 875

Femeie din Tulcea acuzată de viol asupra unui minor! Cazul ajunge la Constanța

27 Mar 2024 483

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1071

VIDEOProcurorii DIICOT cutremură țara! Se fac zeci de percheziții, inclusiv la Constanța!

26 Mar 2024 798

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1357

Cinci suspecți reținuți pentru camătă și șantaj! Polițiștii BCCO Constanța au participat la descinderi (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 683

SPIT Constanța cere insolvența Balcan Logistic SA! Firma, parte responsabilă civilmente într-un dosar DIICOT cu un presupus prejudiciu de 180 de milioane de euro

20 Mar 2024 695

Trei persoane reținute la Tulcea pentru trafic de droguri! Ce au stabilit procuroriii DIICOT (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 637

DIICOT acuzații oficiale Trafic de droguri de mare risc la Constanța

19 Mar 2024 544

IGPR Acțiuni pentru combaterea criminalității organizate (VIDEO)

16 Mar 2024 416

Mihai Marius Aurel (Pitbull) și Rafte Daniel, trimiși în judecată de DIICOT

15 Mar 2024 673

Constanța! 9 persoane reținute de DIICOT! Oficial (FOTO+VIDEO)

15 Mar 2024 4036

Finul lui Adrian Mutu, reținut înainte de nuntă pentru trafic de droguri

10 Mar 2024 630

Milioane de dolari în criptomonede Mascații din Constanța au participat la un mega dosar DIICOT! Oficial (VIDEO)

10 Mar 2024 2854