Stiri calde

DIICOT. Percheziţii masive pentru destructurarea unei reţele de traficanţi. Victimele racolate din mai multe judeţe inclusiv Constanţa (document)

În această dimineaţă, procurorii  DIICOT au efectuat un număr de 57 perchezitii domiciliare dintre care 51 pe raza municipiului Bucureşti, 7 în judeţul Ilfov şi o percheziţie pe raza judeţului Giurgiu, pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de influență, trafic de persoane, trafic de minori,  înșelăciune, influențarea declarațiilor, cumpărare de influență, dare de mită.   

Potrivit DIICOT, de câțiva ani, prin intervenții succesive din partea organelor judiciare, se actionează pentru destructurarea unei grupării ce acționa, cu precădere pe linia traficului ilicit de droguri de mare risc, în municipiul București, grupare de tip mafiot, bazată pe relații de familie, cunoscută în lumea interlopă sub denumirea de ”Ștoacă”.

Ceea ce s-a dorit a fi o descurajare a membrilor rețelei în a se implica în distribuirea pe piața neagră a drogurilor de risc, în special a heroinei și cocainei, s-a dovedit  o activare a unei noi generații, crescută și instruită de cei ce au coordonat de-a lungul timpului activitatea infracțională a grupării, aceștia profitând de faptul că niciodată nu s-a reușit destructurarea completă a grupului, o parte din liderii rămânând în libertate.

În permanență persoanele care au preluat coordonare grupării au respectat aceeași ideologie legată de posibilitatea de a-și asigura un standard de viață prin obținerea de venituri din vânzarea drogurilor de mare risc (cocaină, heroină), exploatarea persoanelor vulnerabile prin obligarea la practicarea prostituției, aservirea tinerilor proveniți din familii destrămate și care să acționeze, la cerere, recurgând la fapte de violență, contra patrimoniului sau ce vizează libertatea de mișcare.

Urmare intervențiilor autorității judiciare și a faptului că cei doi lideri ai grupului infracţional  înaintau în vârstă aceștia au predat coordonarea grupării fiilor şi nepoţilor acestora care  au început să se implice în coordonarea membrilor grupării, după tiparul predecesorilor lor.

   Astfel, liderii ”grupării Ștoacă” și-au crescut, educat și instruit copii sau persoanele aflate în relații de afinitate cu ei, conform unor reguli stricte ce au vizat ”jurământul” tăcerii, al sacrificiului pentru lider, al condiționării acțiunilor infracționale de voința și știința persoanei care ocupă poziția de lider sau de persoană de încredere a acestuia.

   Pe cale de consecință, există suspiciunea că începând cu anul 2017, s-a produs o ”reorganizare” și o nouă ierarhizare în interiorul familial, persoanele care au preluat afacerile ilicite pe toate palierele fiind animate pe de o parte de asigurarea mijloacelor necesare traiului pentru ei dar și pentru crearea unui ”confort„ al membrilor aflați în executarea pedepselor.

   De asemenea, au continuat relationarea in lumea interlopă bucureșteană și nu numai, încercând să intervină atunci când altii interacționau sau să dezvolte, punctual afaceri pe linia traficului de droguri de mare risc și al traficului de persoane.

   S-a reţinut  că noii lideri au respectat delimitarea teritorială impusă de către predecesorii lor, astfel încât activitățile infracționale ale grupului să nu interfereze cu cele ale altor grupuri.

   S-a reținut că membrii grupării Ștoacă au rămas activi, ca și predecesorii lor, în sectoarele 4 și 5, pe piața drogurilor de mare risc.

Membrii implicați în traficul ilicit de droguri, au ales să obțină venituri din vânzarea cocainei și a heroinei preparate -în cantități mici-către consumatorii stradali sau cei care frecventează cluburile bucureștene, agreând ideea de fidelizare pe de o parte pentru protecția tranzacțiilor, iar pe de altă parte pentru  a nu avea în posesie intervale lungi de timp substanțele stupefiante, toate în scopul îngreunării depistării lor de către autorități.

De asemenea, tot pentru a-și fideliza clienții, liderii  au pus în vânzare drogurile de mare risc la prețurile practicate pe piața de profil bucureșteană, respectiv 100 euro/gram cocaină și 30-40 lei/bilă heroină.

Dacă pe linia traficului de droguri membrii clanului s-au poziționat între consumatorul final și furnizorul cocainei sau heroinei, nu același lucru se poate susține și cu privire la activitatea pe linia traficului de persoane și proxenetismului. Aceasta din urmă  a căpătat și caracter  transfrontalier, urmare câștigurilor substanțiale pe care membrii grupării le-au putut obține de-a lungul timpului prin exploatarea persoanelor de sex femeiesc, obligate/îndrumate să practice prostituția în cluburi sau alte spații special amenajate pe teritoriul unor state precum Cehia, Germania, Anglia, Scoția, Emiratele Arabe Unite (Dubai) și Belgia.

Cu privire la modalitățile în care membrii grupării și-au recrutat victimele exploatate ulterior prin obligarea la practicarea prostituției, s-a reținut predilecția acestora atât pentru inducerea lor în eroare, prin metoda ”lover boy”, cât și pentru violență atunci când acestea nu erau convinse de comportamentul subversiv al acetora.

Pentru a face față ”cerințelor pe piața externă” și a căpăta experiență, membrii gruparii au recurs la exploatarea persoanelor de sex femeiesc majore și minore în țară, mai exact în orașe precum București, Cluj-Napoca, Sibiu și Constanța, folosind pentru recrutarea clienților site-urile de profil sau metoda de abordare directă, respectiv stradal.

În ceea ce privește implicarea membrilor grupării în activitățile de determinare sau înlesnire a practicării prostituției, s-a reținut ca mod de operare predilecția acestora spre a-și folosi renumele și influența în relația cu martorele care fie practicau deja prostituția, fie decideau să înceapă să își câștige existența în acest mod.

Un aspect ce s-a evidențiat în modul lor de operare a fost legat de atragerea martorelor ce inițial au fost ajutate într-o formă sau alta să practice prostituția, în activități specifice proxenetismului, în timp acestea devenind active în cadrul grupului în zona recrutării fetelor și mai apoi a înlesnirii practicării prostituției.

Un alt sector ce a prezentat interes pentru membrii grupării, mai ales după dezincriminarea prostituției, a fost cel al saloanelor de masaj, în considerarea faptului că în astfel de locații se pot desfășura cu ușurință activități de proxenetism sub paravanul așa numitelor ”masaje erotice”, sens în care au decis să preia activitatea persoanelor juridice ce aveau ca obiect de activitate ”întreținerea corporală”, inițial formal iar mai apoi chiar în calitate de administratori.

De cele mai multe ori, pentru a se informa cu privire la oportunitățile de cazare și transport în scopul exploatării victimelor, liderii grupului au beneficiat de sprijinul, chiar și informațional, al unor rețele bine puse la punct ce acționează pe teritoriul statelor susmenționate.

Astfel, în intervalul aprilie 2017 – mai 2018, s-a stabilit că membrii grupării au activat pe trei paliere infracționale al căror grad ridicat de pericol social este recunoscut atât în plan național cât și internațional.

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 35 de suspecţi.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, Direcţiei Investigaţii Criminale şi al Unităţii Teritoriale de Analiza Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Constanţa, Braşov şi Argeş şi Direcţiei Vamale Bucureşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

"Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", menţionează procurorii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții ale procurorilor DIICOT, la suspecți de consum ilicit de droguri. Ce s-a descoperit (galerie foto)

18 Oct 2018 243

Grupare specializată în trafic de persoane, destructurată de politişti (galerie foto)

17 Oct 2018 218

Ministerul Justiţiei aproape a finalizat analiza raportului Secţiei pentru procurori a CSM privind candidatura pentru funcţia de şef al DNA

15 Oct 2018 344

Mega-dosar instrumentat de DIICOT Constanţa. Peste 50 de percheziţii. 13 persoane au fost trimise în judecată

13 Oct 2018 1777

Descinderi la suspecți de trafic de minori. Ce au găsit polițiștii la locuințele suspecților

11 Oct 2018 513

DIICOT. Bărbaţi, reţinuţi pentru infracțiuni de influențarea declarațiilor și favorizarea făptuitorului

11 Oct 2018 543

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv

10 Oct 2018 571

Tudorel Toader, dezbatere cu procurorii care deţin funcţii de conducere

10 Oct 2018 272

Propunerea Giorgianei Hosu Aviz pozitiv în funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT

09 Oct 2018 237

Oficial de la DIICOT. Suspecții din dosarul celei mai mari cantităţi de droguri descoperite în România condamnați definitiv la Constanța (document)

09 Oct 2018 1024

Bărbat, arestat preventiv pentru trafic ilicit de droguri de risc după ce ar fi cultivat cannabis (document)

08 Oct 2018 469

Percheziții ale procurorilor DIICOT. Ce au descoperit la locuinţele suspecţilor

08 Oct 2018 397

DIICOT Peste 100 de percheziţii pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată, în ultimele două săptămâni

07 Oct 2018 359

DIICOT. Bărbaţi, reţinuţi pentru operaţiuni cu etnobotanice (document)

04 Oct 2018 374

Descoperire incredibilă a polițiștilor la perchezițiile domiciliare. Bărbat, arestat preventiv

03 Oct 2018 355

DIICOT. Bărbat, reţinut pentru infracțiuni de trafic de influență. Ce sume de bani pretindea (document)

02 Oct 2018 420

DIICOT Constanţa organizează concurs. Condiţii de participare

29 Sep 2018 1378

Plângerea penală depusă de deputatul USR Stelian Ion împotriva prim-adjunctului Jandarmeriei Române

29 Sep 2018 371

DIICOT, precizări importante cu privire la dosarul de înaltă trădare pe numele Vioricăi Dăncilă

28 Sep 2018 615

Percheziții la suspecți de contrabandă. Mai multe persoane au fost reținute. Ce au stabilit procurorii DIICOT

28 Sep 2018 367

Percheziții pentru destructurarea grupărilor infracționale, desfășurate de Poliţia Română și DIICOT

27 Sep 2018 309

Inculpaţi, reţinuţi pentru trafic de droguri. Ce au stabilit anchetatorii (galerie foto)

27 Sep 2018 340

Bărbat suspectat de trafic de droguri, reţinut de procurorii DIICOT. Ce acuzaţii i se aduc (document)

26 Sep 2018 373

DIICOT Bărbat, suspectat că racola copii din centre de plasament şi îi folosea în activități de prostituție în Italia (document)

26 Sep 2018 434

DIICOT. Percheziţii într-un dosar de trafic de minori. Şase persoane, audiate (document)

26 Sep 2018 339

Arad Percheziţie la locuinţa unui bărbat. Ce s-a găsit înăuntru

26 Sep 2018 350

Descinderi la suspecți de trafic de substanţe cu efect psihoactiv. Ce au găsit polițiștii la locuințele suspecților

25 Sep 2018 273

Percheziții pentru destructurarea grupărilor de criminalitate organizată, desfășurate de Poliţia Română și DIICOT

23 Sep 2018 315

Percheziții ale procurorilor DIICOT în județul Tulcea. Suspecții acționau și în municipiul Constanța. Ce au stabilit anchetatorii

21 Sep 2018 907

Stelian Ion (USR) - „Procurorul-şef al DIICOT laudă mizeria de modificare a legislaţiei penale concepute de infractori, pentru infractori!“

17 Sep 2018 616

Jurnalişti implicaţi într-un dosar de trafic de droguri. Procurorii DIICOT au deschis o anchetă în acest caz

14 Sep 2018 385

Elena Giorgiana Hosu propusă pentru ocuparea funcţiei de procuror şef adjunct al DIICOT

14 Sep 2018 310

Suspect de trafic de droguri reţinut de procurorii DIICOT. Ce au stabilit anchetatorii

14 Sep 2018 371

Inculpaţi, reţinuţi pentru trafic internaţional de droguri (document)

14 Sep 2018 441

DIICOT. Bărbat, reţinut pentru că a înfiinţat o cultură de cannabis (video)

14 Sep 2018 406

Interviurile pentru funcţii de conducere în cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT vor avea loc astăzi

14 Sep 2018 340

Percheziţii în mai multe judeţe, între care şi Constanţa, într-un dosar privind fraudele informatice

13 Sep 2018 599

DIICOT. Tânăr, prins în flagrant în timp ce încerca să vândă cannabis

13 Sep 2018 337

Suspecți de trafic de persoane și proxenetism reținuți de procurorii DIICOT. Cum erau seduse victimele de membrii grupării infracționale (video)

12 Sep 2018 636

Şef nou la Serviciul de combatere a infracţiunilor de terorism din cadrul DIICOT

11 Sep 2018 894

DIICOT Trafic ilicit de droguri. Află cine au fost reţinuţii

11 Sep 2018 593

DIICOT a confiscat kilograme de droguri. Află de unde

09 Sep 2018 1258

DIICOT Constanţa. 30 de persoane trimise în judecată. Iată lista completă!

07 Sep 2018 1895

Un DJ care organiza petreceri în Constanţa, menţinut în arest

07 Sep 2018 1129

Oficial de la DIICOT despre protocolul clasificat încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii

06 Sep 2018 279

DIICOT Percheziţii în mai multe judeţe, printre care şi Constanţa. Vizaţi, suspecţi de fraudă informatică

06 Sep 2018 1430

Constanţa. Zona Palatului de Justiție, închisă. Ce dosar se redeschide astăzi

06 Sep 2018 914

Judecătorii din Constanţa redeschid azi dosarul celei mai mari cantităţi de droguri descoperite în România!

06 Sep 2018 520

Candidații la o funcție de conducere în cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT vor susţine interviurile pe 14 septembrie

05 Sep 2018 263

Percheziții ale procurorilor DIICOT în județul Constanța. Vizați, suspecți de fraudă informatică

05 Sep 2018 2350