Directorul Muzeului Callatis lansează volumul “Istoria singurului papirus descoperit în România”

Joi, 8 august 2011, ora 20.00, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Târgului Estival de Carte, ce se desfășoară la Casa de cultură din Mangalia, va avea loc lansarea volumului intitulat “Istoria singurului papirus descoperit în România”, scris de cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Cartea va fi prezentată de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultății de istorie a Universității din București, care a mai deținut și funcțiiile de: senator, europarlamentar și ministru de Externe al României. Despre volum va vorbi și poeta Emilia Dabu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele Clubului Artelor “Solteris” din Mangalia.

“În anul 2009, când am devenit directorul Muzeului de Arheologie “Callatis” Mangalia, mi-am propus să regăsesc și să readuc în țară singurul papirus antic descoperit în țara noastră, artefact considerat pierdut, timp de 52 de ani, de către toți oamenii de știință din România. Subliniez că realizarea acestui obiectiv nu ar fi fost posibilă fără susținerea d-lui dr. Ion Pâslaru.

În carte am descris cum a fost descoperit papirusul, am prezentat motivele pentru care a fost trimis la Moscova, după care am menționat informațiile apărute, în ultima jumătate de secol, în literatura științifică de specialitate din România și din Rusia. În timp ce în România se preciza că papirusul a fost distrus sau că nu mai există, în publicațiile rusești au apărut articole în care se menționa că papirusul a fost conservat.

În continuare, am vorbit despre cercetările pe care eu și dl Pâslaru le-am desfășurat pentru regăsirea lui, plecarea noastră la Moscova, preluarea papirusului de la Centrul de restaurare științifică “I.E. Grabar” din Moscova și predarea sa, în cadrul unei ceremonii oficiale, către partea română, la Mangalia, în ziua de 22 august 2013.

În ultima parte, am prezentat încercările noastre și ale cercetătorilor ruși de descifrare a textului scris pe papirus, câteva concluzii și bibliografia utilizată. La sfârșitul cărții am anexat imagini cu literele descifrate pe fragmentele de papirus, documentele prin care am readus în România acest important artefact și scrisoarea prof.univ.dr. Evghenii Iarovoi, de la Universitatea Regională de Stat din Moscova, adresată mai multor instituții ale statului român.
În final, aș vrea să mulțumesc d-lui Viorel Bibu, directorul Editurii CallasPrint, pentru sprijinul acordat apariției acestei cărți și d-lui Gheorghe Todor, directorul Interpress Todor Company, pentru promovarea volumului în cadrul Târgului Estival de Carte.

M-aș bucura să participe la eveniment toți cei interesați de istoria Dobrogei, acest teritoriu care, încă din antichitate, a avut parte de oameni interesați să promoveze cultura și educația. Că este așa, o demonstrează, cu prisosință, papirusul descoperit la Mangalia, în anul 1959. Cartea are 112 pagini și reprezintă o istorie concisă a unicului papirus descoperit pe teritoriul României.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 572

Termoficare Constanța Se reia furnizarea apei calde și a căldurii pentru anumiți consumatori afectați din municipiul Constanța

14 Mar 2024 546

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 5164

Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară

09 Feb 2024 5649

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci

18 Jan 2024 943

Număr record de vizitatori, anul trecut, la Muzeul Naţional de Artă al României

15 Jan 2024 616

Probleme la Muzeul Universității din Iași. Pompierii intervin la fața locului

12 Jan 2024 661

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 831

Succes cultural. Muzeele care au înregistrat un număr record de vizitatori în 2023

04 Jan 2024 675

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1344

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

12 Dec 2023 738

Expozițiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, închise pentru vizitare în minivacanța 1 Decembrie

29 Nov 2023 678

UNTOLD participă la cea de-a 23-a ediție a Festivalului brazilor de Crăciun, găzduit de Muzeul Național de Artă al României

28 Nov 2023 660

Glykon, ultima frontieră a romanității, prezent la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia

12 Nov 2023 886

Muzeul Luvru din Paris s-a închis în mod excepţional din motive de securitate

14 Oct 2023 710