Stiri calde

Discursul lui Klaus IohannisA fost semnat Acordul politic privind finanţarea Apărării

Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, astăzi, Acordul politic pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.
 
Ceremonia din Sala Unirii de la Palatul Cotroceni a început cu intonarea imnului naţional.

Acordul a fost semnat mai întâi de şeful statului, Klaus Iohannis, urmat de liderii partidelor parlamentare. Au semnat, astfel, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu şi prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele PP-DD, Simona Man.

Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian nu a fost prezent la semnarea acestui acord.

După semnarea acordului, președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut un discurs. Iată ce a declarat şeful statului:

„Doamnelor şi domnilor preşedinţi,
Onorată asistenţă,

Vă mulțumesc tuturor celor prezenți pentru că aţi înțeles cu maturitate și responsabilitate că este nevoie de un acord privind finanțarea Armatei, asumat de toate partidele politice parlamentare.

Astăzi le arătăm militarilor români că îi respectăm și că dorim să le îmbunătățim condițiile de muncă prin asigurarea finanțării necesare pentru pregătire și pentru înzestrarea cu echipament modern de luptă. Faptul că toți cei prezenți s-au angajat să susțină atingerea în 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Apărare și să păstrăm această sumă ca un minim pentru cel puţin 10 ani arată dorința României de a avea predictibilitate în asigurarea cheltuielilor militare.

Armata este un furnizor de securitate, dar poate să fie și un furnizor de dezvoltare economică, pentru că programele de înzestrare cu tehnică de luptă pot să genereze parteneriate între firmele de profil din țară și cele ale aliaților noștri, precum și investiții străine și locuri de muncă pentru români.

Eu văd Acordul politic de susținere a finanțării pentru Apărare și ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare. Până acum s-au spus multe vorbe, au fost făcute multe strategii care au rămas de obicei doar pe hârtie. Este momentul să tratăm cu toată seriozitatea acest subiect important pentru securitatea națională și să obținem rezultate. Astăzi arătăm, totodată, că România este membru responsabil în cadrul NATO și își înțelege bine atribuţiile.

Atunci când așteptăm solidaritate din partea aliaților noștri, într-un moment dificil pentru securitatea regiunii noastre, trebuie să fim conștienți că suntem datori să mărim contribuția financiară pentru Armată. Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenența la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă elementele fundamentale ale politicii noastre externe și de securitate. Vă asigur că România se va comporta ca un partener de nădejde!

Vă mulțumesc!”.

Sursa foto: precidency.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor politice semnează Acordul privind bugetul pentru Apărare

13 Jan 2015 837

Surse Agerpres Mâine se va semna acordul privind finanţarea Apărării

12 Jan 2015 922