DNA 14 persoane trimise în judecată pentru spălare de bani

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
BOER VASILE VALER, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală în formă continuată;
- spălare a banilor în formă continuată;
CONSTANTIN MARIA, CONSTANTIN GABRIEL, POENAR IOAN, PĂDURE ION, STANCIU NECULAI, FLORESCU PĂSTOREL, CEAUŞ CĂTĂLIN, CIOACĂ DUMITRU, toți în stare de arest preventiv și JIPA ANDREI, TEODOSIU FLORIN SILVIU, JIPA AURORA CĂTĂLINA, PATCA CAMELIA VIORICA, PAVEL CRISTIAN, în stare de libertate, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
- complicitate la spălare a banilor în formă continuată;
SC OILSERV TOTAL SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- evaziune fiscală în formă continuată;
- spălare a banilor în formă continuată;
SC CREMER MAR SRL, SC NESTER MAR SRL, SC SERESA SRL, SC DURSTIL OIL SRL, SC NEBSTAR OIL SRL, SC CATMAR OIL COMPANY SRL, SC NES GRAND OIL SRL, SC UNITED GRAND PETROLEUM SRL, SC ATLANTIC PETROLEUM SRL, SC FANOIL TRANSPORT SRL, SC MISFIL DEVELOPMENT SRL, SC CATISERV SRL, SC AGRO ZEN HD SRL, SC OIL BEST TEAM SRL, SC VANESA SRL, SC SAVI SPECIAL SRL, SC KLASS LOGISTIC SRL, SC ELECTROMETAL SISTEM SRL, SC MABO OIL SRL și SC CEREAL BOMA SRL, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
- complicitate la spălare a banilor în formă continuată;
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2012, inculpatul Boer Vasile Valer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale.
Reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip “fantomă. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.

Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate administrată de Boer Vasile Valer și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.
Scopul acestor acțiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize, TVA aferentă și impozit pe profit.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În perioada anilor 2008 – 2012, inculpatul Boer Vasile Valer a introdus în circuitul evazionist mai multe societăţi comerciale în calitate de furnizori de facturi fiscale prin care se atestau achiziţii nereale de produse energetice accizabile, în special motorină, dar şi alte categorii de produse, altele decât energetice, pentru SC OILSERV TOTAL SRL în calitate de cumpărător.
Scopul urmărit era acela de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, în principal accizele aferente produselor energetice accizabile, TVA și impozit pe profit.
Majoritatea societăților comerciale implicate aveau un comportament tip „fantomă”, cu sedii sociale declarate fictiv, fiind înființate și folosite în mai multe circuite de fraudare a bugetului de stat, acestea fiind administrate formal, în unele cazuri chiar de persoanele care le-au înființat strict în acest scop sau de persoane interpuse, atrase în schimbul remiterii unor sume de bani, dar și societăți comerciale care inițial au derulat activități dar ulterior au fost introduse în aceste circuite ilicite, în toate cazurile având rolul de a genera facturi fiscale privind operațiuni comerciale nereale.
SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, administrată de inculpatul Boer Vasile Valer, a comercializat în perioada 2008 – 2012, produse energetice accizabile, în speţă motorină, în afara cadrului legal stabilit de legiuitor, respectiv a unui antrepozit fiscal, fără să se poată stabili cu exactitate dacă produsele energetice comercializate prin circuitul economic ilicit, simulat, provin de la un antrepozitar autorizat, de la un furnizor înregistrat în condiţiile legii sau de la un importator.
Important este faptul că dacă acciza aferentă acestei categorii de produs energetic a fost înregistrată ca obligaţie de plată, în cauză a intervenit exigibilitatea acesteia. Astfel, obligaţia de plată a revenit persoanei juridice care nu poate justifica provenienţa legală a produselor accizabile achiziţionate şi înregistrate în evidenţa contabilă, în speţă SC OILSERV TOTAL SRL.
Acelaşi modus operandi a fost folosit de inculpatul Boer Vasile Valer şi în relaţionarea cu societăţi comerciale care emiteau facturi fiscale pentru alte categorii de mărfuri decât produse energetice accizabile, respectiv pentru achiziţii fictive de mărfuri, aşa cum este cazul SC ELECTRO METAL SISTEM SRL, reprezentată de inculpata Patca Camelia Viorica, societate aflată, ca majoritatea furnizorilor SC OILSERV TOTAL SRL, în procedură de insolvenţă.
Aceste societăţi comerciale erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise.
Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial licit, societăţile comerciale, „furnizori” de produse petroliere accizabile, în unele cazuri au fost conduse formal, în contabilităţile primare ale acestora, fiind înregistrate facturi fiscale privind achiziţii fictive de produse energetice de la alte firme având comportament tip „fantomă”. Alteori, aceleași firme au depus chiar declaraţii privind obligaţiile către bugetul de stat aferente operaţiunilor comerciale efectuate, cu scopul de a crea o aparenţă de legalitate şi pentru ca eventuale controale ale unor organe de control fiscal să nu aprofundeze verificarea acestor operaţiuni comerciale.
Astfel, după ce SC OILSERV TOTAL SRL, ca şi cumpărător/plătitor, făcea plăţi, prin virament bancar, către societăţile „furnizoare” implicate, administrate formal de diferiţi interpuşi, aceştia efectuau retragerea din contul bancar al societăţilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer Vasile Valer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal. Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor ”furnizoare”.
Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităţilor infracţionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaţiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.
Conform verificărilor efectuate s-a evidențiat că, în perioada 2008 – 2012, SC OILSERV TOTAL SRL a efectuat plăţi prin virament bancar către societăţile menţionate în circuitul comercial evazionist, în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor societăți suma totală de 61.679.475 lei (fără comisioanele bancare).
Având în vedere că circa 2-3 % din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituită în perioada 2008 - 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenită din activităţile infracţionale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale SC OILSERV TOTAL SRL.
Prejudiciul total adus bugetului de stat, cuantificat în cauză, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaţie comercială în parte, reţinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL prin reprezentantul său legal, Boer Vasile Valer, în complicitate cu ceilalți inculpați, persoane fizice și persoane juridice, cercetați în cauză este de 62.819.772 lei, (cca. 14.000.000 euro), din care: 26.064.125 lei accize, 23.243.488 lei TVA, 13.512,159 lei impozit pe profit, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile proprietatea inculpaților: Boer Vasile Valer, SC OILSERV TOTAL SRL, CEAUŞ CĂTĂLIN și STANCIU NECULAI.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul D.G.A. - Bihor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adrian Brișcan, procuror pensionat, a murit la doar 52 de ani. A devenit cunoscut după ce și-a denunțat șeful la DNA

04 Feb 2024 2594

Inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor, reţinută pentru 24 de ore, pentru luare de mită

20 Oct 2023 897

DNA are trei noi procurori! Iată cine sunt și de unde provin

01 Jun 2023 2329

Trafic de influență în timul pandemiei de Covid! Un asistent medical reținut de procurorii DNA

24 May 2023 1023

Acțiune disciplinară împotriva a doi foști procurori DNA, acum anchetatori la Parchetul Tribunalului, anulată de CSM (DECIZIA)

05 May 2023 1125

Director de școală, trimis în judecată de DNA

19 Apr 2023 7049

Comisar șef de poliție de la Imigrări, trimis în judecată! Acuzații oficiale

04 Jan 2023 1468

DNA a trimis în judecată un consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere!

04 Nov 2022 1384

Inspector în cadrul ANAF, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

15 Jul 2022 1309

Directorul Casei Corpului Didactic a județului Bihor, Mioara Țigan, inculpată într-un dosar de fraudare a unui concurs de directori de școli

12 Jul 2022 1216

Luare de mită în formă continuată - 334 acte materiale Medic expert al asigurărilor sociale, trimis în judecată de DNA (RECHIZITORIU)

14 Dec 2021 1584

DNA. Medic, trimis în judecată pentru fapte de corupție. Incredibil ce au constatat anchetatorii

02 Dec 2021 2154

Peste 3.500 de certificate false de vaccinare. Asistentă medicală de la DSP Satu Mare, reținută pentru luare de mită

25 Nov 2021 1182

Afaceri penale cu certificate de vaccinare. Două asistente și doi registratori, reținuți de procurorii DNA

17 Nov 2021 1474

Oficial! Un avocat, un grefier și funcționar al Tribunalului Bihor, trimiși în judecată de DNA

07 Sep 2020 1716