DNA Fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, trimis în judecată în cazul Traian Berbeceanu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
 
MUREŞAN IOAN, procuror şef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor,  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
-  abuz în serviciu;
- represiune nedreaptă;
- fals intelectual;
 
CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 - 15.08.2013, în prezent pensionat, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie;
 
MUNTEAN ALIN MIREL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor,  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
  - abuz în serviciu;
  - fals intelectual, în formă continuată;
  - complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă;
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

       În cursul anului 2013, inculpatul MUREŞAN IOAN, împreună cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL şi cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ş.a., şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu vizând desfăşurarea activităţii în conformitate cu legea, prin:
- dispunerea începerii urmăririi penale faţă de Berbeceanu Traian pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional nestructurat;
 -  favorizarea infractorului;

-  omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii (21.10.2013);
-  punerea în mişcare a acţiunii penale (23.10.2013);
-  reţinerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);
        De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un conținut nereal, constând:
- declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri;
- declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
- declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate;
- declaraţia inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejată;
-  procese-verbale întocmite de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat;
-    documente fără relevanță probatorie;
       În același context, inculpatul nu a procedat la verificarea altor variante de anchetă, deşi existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru.
      În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul MUREŞAN IOAN a inserat cu ştiinţă menţiuni false sau denaturate şi a ascuns existenţa unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
       Ca urmare a acestor acţiuni, inculpații MUREŞAN IOAN, MUNTEAN ALIN MIREL şi CEAN NICOLAIE ION au obţinut, atât pentru sine, cât şi pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofiţerului de poliţie judiciară şi înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta.
 
           Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
 
        În cursul anului 2012,  BERBECEANU TRAIAN a transmis inculpatului MUREŞAN IOAN, atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, că are informaţii cu privire la activităţi infracţionale desfăşurate de inculpații CEAN NICOLAIE  şi MUNTEAN ALIN, atrăgându-i atenţia că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se şi informaţii privind deţinerea de către BERBECEANU TRAIAN a unor înregistrări în sensul celor arătate.
      În luna august 2012 inculpatul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, şef al B.C.C.O. Alba, să îl numească pe inculpatul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor ( S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.
       În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie – decembrie 2010, în lucru la inculpatul Munteanu Alin.
       În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea inculpatului Mureşan Ioan.
      Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpații Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.
       Astfel, în acest context a rezultat că, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, inculpații Mureşan Ioan şi Muntean Alin au direcționat declarațiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală.
       Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.
       O altă categorie de declaraţii, ce au fost utilizate de inculpatul Mureşan Ioan în susţinerea acuzării, au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).
       Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.
      De asemenea, inculpatul Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale.
       Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic, menţionat de inculpatul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenționate, nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.
         În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeași persoană despre efectuarea, în data de 08 octombrie 2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de inculpatul Mureşan Ioan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză.
         Din actele prezentului dosar a mai rezultat că inculpatul Cean Nicolaie, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri și a pus la dispoziţie celorlalți doi inculpați, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii nereale împotriva lui Berbeceanu Traian.
    De asemenea, a transmis unor persoane ce urmau a fi audiate în calitate de inculpaţi promisiunea, din partea inculpatului MUREŞAN IOAN,  că, dacă vor accepta să facă declaraţii incriminatoare la adresa lui BERBECEANU TRAIAN, vor beneficia de uşurarea situaţiei juridice.
     Același inculpat a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de către inculpatul MUREŞAN IOAN, date nereale cu privire la participaţia penală a lui BERBECEANU TRAIAN, în scopul introducerii acestor informaţii false în declaraţiile date anchetatorilor.
     Contribuția sa, la susţinerea anchetei efectuate în mod abuziv de inculpații MUREŞAN IOAN şi MUNTEAN ALIN, s-a mai materializat și prin formularea unei declarații personale, împotriva lui BERBECEANU TRAIAN, ca martor cu identitate protejată, aducând o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale persoanei vătămate: respectiv libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputaţie şi onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
 
       În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
 
    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie definitivă pentru Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța!

13 Oct 2021 3208

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța! Prima decizie

01 Jul 2021 1669

Cameră preliminară Tribunalul Constanța a stabilit ziua pronunțării în dosarul fostului șef al AVAS

21 May 2021 1557

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Ioan Mureșan, fost șef AVAS! Ultima decizie a tribunalului

28 Apr 2021 1834

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța! Azi, primul termen

24 Feb 2021 1666

Date din ancheta DNA Constanța Cum au intrat în faliment patru din cele cinci firme trimise în judecată în dosarul fostului șef AVAS

12 Jan 2021 2888

Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată. Totul despre firmele din dosarul de la DNA Constanța!

09 Jan 2021 3598

Mircea Mureșan, celebrul regizor al filmului „Toate pânzele sus!”, a încetat din viață

24 Apr 2020 4288

DNA căuta 11 procurori. Doar şase au fost declaraţi admişi la interviu

31 Jan 2017 2144

Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, al Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Năsăud, reţinuţi de DNA

25 Nov 2014 2069

Topul demnitarilor trimişi după gratii

09 Aug 2014 2054

Rechizitoriu DNA Şefii DIICOT şi IGPR ştiau despre problemele de la Alba, potrivit lui Berbeceanu

21 Jul 2014 3609

Ioan Mureşan, fost şef al DIICOT Alba, suspendat din funcţia procuror de CSM

17 Jul 2014 2663