DNA Ionuţ Valentin Mihai, consilier APIA la Hârşova şi Marian Vrânceanu, secretarul comunei Ciobanu, arestaţi preventiv

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore a inculpaţilor:
 
MIHAI IONUȚ VALENTIN, consilier în cadrul APIA – Centrul Local Hârşova, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, înşelăciune, ambele în formă continuată și favorizarea infractorului
 
VRÂNCEANU MARIAN, secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de fals intelectual,  complicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, complicitate la înșelăciune, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în declarații, și favorizarea infractorului
 
La data de 7 octombrie 2014, Tribunalul Constanța a admis propunerea procurorilor și a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a inculpaților MIHAI IONUȚ VALENTIN și VRÂNCEANU MARIAN. 
 
în aceeaşi cauză sunt cercetaţi, sub control judiciar,  inculpaţii:
ENE MARIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente fals în declarații și favorizarea infractorului
 
SUCIU IOAN, fost primar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului
 
în timp ce suspectul DIMA DĂNUȚ  este cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de complicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, complicitate la înșelăciune instigare la fals în declarații, favorizarea infractorului
 
          Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 
În anul 2013, suspectul Dima Dănuț a fost de acord ca inculpatul Mihai Ionuț Valentin, consilier în cadrul APIA – Centrul judeţean Constanţa, să folosească la instituţia la care lucra, două înscrisuri falsificate, din care rezulta că soția sa exploata o suprafața agricolă mai mare decât în realitate, cu efectul obţinerii pe această cale pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Solicitarea formulată de suspectul Dima Dănuț a avut la bază două adeverințe datate 30.05.2013, din care rezulta că fermiera exploata o suprafață suplimentară de 63,49 ha și 03.07.2013, din care rezulta că fermiera exploata în total 175,02 ha. În baza înscrisurilor depuse la dosarul fermierei, APIA a virat contul acesteia subvenții aferente suprafeței de 175 ha.
 

Cele două adeverințe în care s-au atestat împrejurări neadevărate au fost întocmite de inculpatul Vrânceanu Marian, în calitate de secretar al comunei Ciobanu, jud.Constanța. Apoi, cele două acte falsificate au fost încredințate inculpatului Mihai Ionuț Valentin care, la rândul lui le-a folosit la APIA - Centrul Local Hârșova, pentru a obține pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
 
Pentru a îngreuna cercetările în prezentul dosar, la data de 05.10.2014, inculpatul  Vrânceanu Marian l-a determinat pe suspectul Suciu Ioan, fost primar al com.Ciobanu, să aplice ştampilele primăriei şi pe cea a primarului comunei, să atribuie un număr de înregistrare și data de 18.08.2011, ambele false şi să execute propria semnătură, în calitatea nedeţinută de Primar al comunei, pe o cerere privind acordarea unui teren, formulată de suspectul Dima Dănuţ, în numele soţiei sale. În același scop, la data de 05.10.2014, inculpatul  Vrânceanu Marian l-a determinat, cu intenție, pe inculpatul Ene Marian, să dea declarații necorespunzătoare adevărului în fața notarului public. La  data de 06.10.2014, acesta din urmă a dat declarații necorespunzătoare adevărului în fața notarului public și a pus la dispoziţia inculpaților Vrânceanu Marian şi Mihai Ionuţ Valentin mai multe înscrisuri (titluri de proprietate şi contracte de arendă) din care rezulta împrejurarea neadevărată că fermiera a exploatat în fapt o suprafaţă de 26 de hectare, precum şi declaraţia notarială necorespunzătoare adevărului.
 
Inculpatul Mihai Ionuț Valentin, la data de 03.10.2014, a creat pe calculatorul de la domiciliul suspectului Dima Dănuț, un fișier în format electronic utilizând aplicația EXCEL, care conținea datele de identificare ale mai multor suprafețe de teren cu privire la care suspectul să declare în mod mincinos că le-a exploatat, cu scopul de a îngreuna cercetările efectuate față de el în prezenta cauză și de asemenea, l-a ajutat pe suspect cu informații pe care acesta să le folosească, în același scop, în cadrul procedurii judiciare penale desfășurate împotriva lui.
Inculpaţilor MIHAI IONUȚ VALENTIN, VRÂNCEANU MARIAN, ENE MARIAN, SUCIU IOAN și suspectului DIMA DĂNUȚ li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv art. 307  Cod de procedură penală.
 
În cauză procurorii DNA – ST Constanţa au beneficiat de sprijinul D.I.P.I. şi al I.P.J Constanţa.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi foşti angajaţi ai APIA, sub control judiciar

28 Feb 2018 1870

Alături de secretarul comunei Ciobanu Foşti angajaţi ai APIA Constanţa, menţinuţi în arest (rechizitoriu)

24 Jan 2015 2246

Consilier superior la APIA Constanţa, trimis în judecată de DNA

02 Dec 2014 2381

Un consilier din APIA şi secretarul comunei Ciobanu, menţinuţi în arest (document)

04 Nov 2014 2361

Consilierul APIA şi secretarul comunei Ciobanu, menţinuţi în arest (document)

11 Oct 2014 2488

Fraudă cu fonduri europene Ionuţ Valentin Mihai, consilier APIA, şi Marian Vrânceanu, secretarul comunei Ciobanu, arestaţi preventiv (documente)

09 Oct 2014 4632