Stiri calde

DNA Şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, reţinut pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28.10.2014, a inculpaților:
 
TIMAR LIVIU, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Mureş, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- primire de foloase necuvenite în formă continuată (3 acte materiale),
- luare de mită în formă continuată (6 acte materiale).
 
 
POP IOAN administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 acte materiale),
- înșelăciune în formă continuată (2 acte materiale),
- dare de mită în formă continuată (6 acte materiale),
- desfăşurarea de activităţi cu organisme modificate genetic fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice.
 
Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2012-2014, Direcţia pentru Agricultură Mureş a efectuat un număr de 7 controale, la firma administrată de inculpatul Pop Ioan, în urma cărora inculpatul Timar Liviu a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg îngrășăminte, 184 litri pesticide și 7 saci de sămânță porumb, în valoare totală de 88.366 lei.
Aceste foloase necuvenite au fost primite de inculpatul Timar Liviu, atât în legătură cu exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor sale, de serviciu, dar și pentru a întârzia efectuarea unor controale la firma inculpatului Pop Ioan, controale care urmau să stabilească dacă această societate cultivă sau nu soia modificată genetic.
Acest lucru urma să permită inculpatului Pop Ioan să recolteze respectiva cultură, făcând astfel imposibilă efectuarea  controalelor.
Mai mult, inculpatul Timar Liviu a pus la dispoziţia comisiilor constituite, în vederea efectuării controalelor, din datele de 30 iulie 2014 şi 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia.
 
Pe parcursul anilor 2013 şi 2014, inculpatul Pop Ioan, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a desfăşurat activităţi cu organisme modificate genetic (sămânţă şi culturi de soia) fără a solicita şi a obţine autorizaţiile prevăzute de reglementările specifice.
 
La data de 08 aprilie 2013, inculpatul Pop Ioan a formulat către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru terenuri însumând o suprafață totală de 114,54 ha în anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subvenții suma totală de 74.239,1 lei.
 Acesta declarase, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională, în fapt suprafeţele fiind cultivate cu soia modificată genetic.
La data de 09 aprilie 2014, inculpatul Pop Ioan a formulat  către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere prin care a solicitat subvenţii pentru o suprafață totală de 111,19 ha în anul 2014, declarând și de această dată, în mod nereal, că aceste suprafeţe sunt cultivate cu soia convenţională.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații.
 
Inculpaților Timar Liviu și Pop Ioan li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Dosarul a fost înaintat, la data de 29 octombrie 2014, Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă pe 30 zile.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.