Domeniul Bogdan din Dobrogea, medalii de aur şi argint la Millesime BIO 2018


Roze Cabernet Sauvignon, vin produs în 2017 de Domeniul Bogdan, primul producător de vin din România care practică viticultură biodinamică, a câștigat medalia de aur la cel mai important concurs internațional de vinuri biologice din lume, Millesime BIO, ediția 2018.

Recunoașterea internațională a calității vinurilor produse de compania românească a fost confirmată în prima jumătate a anului de încă șase medalii de argint și bronz, obținute la alte prestigioase competiții internaționale de profil.

Lansată în 2011, compania Domeniul Bogdan este în prezent cel mai medaliat producător de vinuri organice din România. Compania deține și administrează 154 de ha de teren pe care se practică viticultură biodinamică, situate în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C. După o investiție însumată de peste 7 milioane de euro , începând din 2016 vinurile produse de Domeniul Bogdan au primit certificatul ”biologic”, conform normelor europene.
 

”Domeniul Bogdan s-a născut din pasiune și din dorința de a bea un vin care să pună în valoare potențialul excepțional al terroir-ului dobrogean și care să redea României locul pe care îl merită pe harta vinurilor în lume. Timp de 50 de ani, industria vinului din România a fost preocupată de cantitate. După 1990, odată cu dispariția piețelor din fostul bloc comunist și odată cu dezvoltarea gusturilor românilor, care au mers în străinătate și au văzut ce înseamnă un vin de calitate, au apărut producători cu focus pe calitate. Salutăm prezența tuturor companiilor care pun accent pe calitate și ne bucurăm că facem parte din acest grup pentru că, așa cum nu se face primăvară cu o floare, brandul de țară producătoare de vin de calitate nu se poate obține dacă nu există suficienți producători de vinuri de calitate”, a declarat Bogdan Mihalcea, fondatorul companiei Domeniul Bogdan.


La doar doi ani de la lansarea companiei,  alături de câțiva reputați consultanti internaționali în domeniu, Bogdan Mihalcea s-a orientat către viticultura biodinamică, un trend care câștigă din ce în ce mai mult teren în străinătate.

Viticultura biodinamică presupune stimularea activității vitale în sol, protejarea plantelor de boli, fungi și buruieni prin lucrări specifice solului și plantei, care exclud utilizarea de produse chimice de sinteză(ierbicide, fungicide, pesticide), stimularea biodiversității în vie(intercalarea culturilor de câmp, rotația culturilor intercalate sau cultivarea de plante aromatice între rândurile de vie) dar și respectarea cu strictețe a calendarului fazelor Lunii pentru alegerea momentului optim pentru diferitele lucrări în vie. Vinul biodinamic are la bază o filosofie de producție care evită procesarea industrială, a explicat antreprenorul.  

Pe cele 154 de ha de vie, compania cultivă soiurile Fetească Neagră,  Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Riesling.

”2017 este primul an în care am putut beneficia și de strugurii noștri și de crama noastră, astfel că nu întâmplător această recoltă a dus la rezultatele excelente pe care le-am obținut. Este prima noastră participare la competițiile internaționale de vinuri BIO din lume și am fost singurii producători români înscriși în astfel de competiții, astfel că medaliile obținute înseamnă enorm pentru noi ca echipă, ca brand, ca țară”, a explicat Bogdan Mihalcea.

 

”Viticultura biodinamică furnizează Cramei Domeniul Bogdan o materie primă excepțională  și creează posibilitatea producerii deopotrivă a vinurilor organice și biodinamice. Între vinul organic și vinul biodinamic există o diferență majoră care se referă la transformarea mustului în vin, sub influența microorganismelor, mai precis a drojdiilor. În cazul vinului organic, introducerea de drojdii selecționate, certificate biologic și nemodificate genetic, dă o direcție clară acestei transformări și garantează caracteristicile așteptate de la fiecare soi. În cazul vinului biodinamic transformarea mustului în vin se face doar în prezența populațiilor de microorganisme (sute de familii) prezente în strugurii dintr-un anumit ecosistem. Această particularitate conferă o complexitate extraordinară  vinului, o tipicitate a terroir-ului inegalabilă. În același timp însă, producerea vinului biodinamic impune eforturi extraordinare, pentru că mustul poate să ia direcții multiple de transformare ireversibilă, iar singurele pârghii de control sunt: temperatura, igiena și prelucrarea artizanală a vinului”, a declarat Dragoș Constantinescu, director Crama Domeniul Bogdan.

 
Primele distincții au venit chiar de la cel mai important concurs internațional de vinuri biologice din lume, Millesime BIO, care se desfășoară în Provence și la care s-au înscris aproape 1.500 de vinuri. ”La Millesime BIO am luat aur pentru Roze Cabernet Sauvignon 2017 și argint pentru  Muscat Otonel 2017 și Sauvignon Blanc 2017. La Chardonnay du Monde 2018, a doua competiție din acest an, Franța a acordat medalia de argint vinului nostru Domeniul Bogdan Chardonnay 2017 în timp ce la Premiile Internationale Decanter 2018, Anglia a onorat Domeniul Bogdan Fetească Neagră 2016 cu medalia de bronz. Ultimele două distincții,  de argint, au venit după Concursul Mondial de la Bruxelles 2018 vinurile medaliate fiind Chardonnay 2017 și Riesling 2017” a explicat Ivona Dobre, director general Domeniul Bogdan.
Vinurile premiate sunt disponibile imediat pe website-ul companiei, www.domeniulbogdan.ro.

”Dorința noastră este să penetrăm piețele mature în domneniul biodinamic și să ajungem la oameni care înțeleg și apreciază rezultatele agriculturii biodinamice, plătind un preț modic mai mare decât media”, au explicat oficialii companiei obiectivele pe termen mediu și lung. În 2017, compania Domeniul Bogdan a produs peste 300.000 de litri de vinuri care au ajuns atât pe piața internă cât și la export. Până acum, am reușit să exportăm în Cehia, Norvegia, Statele Unite ale Americii și suntem extrem de interesați de piața germană și piețele nordice unde retailul biologic este bine reprezentat. Pe piața internă, vinurile Domeniul Bogdan sunt disponibile în rețelele Selgros, Carrefour, Mega Image, Cora, compania fiind în discuții avansate cu Kaufland și Auchan.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local, victorie la Curtea de Apel! Zeci de mii de metri pătrați de terenuri din Dosarul Retrocedărilor rămân ai Constanței

05 Mar 2024 4543

Licitații publice Consultanții de casă ai Primăriei Constanța au câștigat un nou contract! (DOCUMENT)

16 Feb 2024 756

Delicatese de Pește SRL, o firmă nouă întemeiată în Constanța

14 Dec 2023 770

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța a anunțat că Ministerul Dezvoltării a dat aviz favorabil proiectului de construire a spitalului de pediatrie

07 Nov 2023 779

Societatea Evantia Kids, înființată la Constanța. Cu ce se ocupă

01 Oct 2023 829

Firmă nouă în domeniul întreţinerii şi reparării mașinilor, la Constanța

14 Jul 2023 921

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Realizarea noului CET reprezintă o soluție modernă, eficientă și mai puțin poluantă"

01 Jun 2023 1412

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1024

Consiliul Concurenței din România a semnat Memorandumul pentru Acordarea de Asistență Republicii Moldova și Ucrainei

19 Apr 2023 916

Preşedintele Consiliului Concurenţei „Legislaţia de RCA are probleme pe care le ştim de ani de zile, nu sunt niciun fel de mister“

21 Mar 2023 1015

Consultanții KPMG în România au asistat în finalizarea unei tranzacții definitorii în domeniul generării energiei din surse regenerabile. Detalii

02 Nov 2022 1092

Bogdan Marian Moșescu, fost administrator public la Medgidia, și-a făcut o firmă nouă

29 Aug 2022 1145

Comat Constanța, tranzacții cu terenuri din Medgidia. De la cine cumpără, cui vinde

11 Aug 2022 2179

Milionarul Bogdan Chimișliu de la Biochem și-a deschis o nouă firmă la Constanța

18 May 2022 4450

Bogdan Rapciuc, consilier local PNL la Medgidia, s-a lansat în afaceri

29 Jan 2022 1718