Stiri calde

Dosar penal pe numele șoferului autoturismului înmatriculat în Suedia cu numere personalizate (video)

Poliţiştii de la Brigada Rutieră au întocmit dosar penal pe numele bărbatului, de 45 de ani, şoferul autoturismului înmatriculat în Suedia cu numere personalizate, informează Agerpres.ro. 
 
Potrivit Biroului de presă al Brigăzii Rutiere, în cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România", faptă prevăzută de art. 334, alin. (4) din Codul penal.
 

"Astăzi, în jurul orei 6,00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul DGPMB, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice", precizează sursa citată.

 
Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3, pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene.
 

"Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis către structurile teritoriale de poliţie o adresă prin care a solicitat analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 334, alin. (4) din Codul penal (conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă), de către conducătorul acestui autoturism", informează Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.

 
Sursa citată adaugă că această adresă a fost întocmită în urma unei informări trimise Poliţiei Române, prin canalele de cooperare poliţienească internaţională, de autorităţile suedeze (Biroul Interpol Stockholm), în care se menţiona faptul că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul naţional al Suediei, nefiind valabil pe teritoriul altor state.
 

"De asemenea, în urma verificării în bazele de date, s-a constatat că autoturismul deţine alt număr de înmatriculare decât cel aplicat", mai arată Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.

 
Poliţia susţine că art. 36, alin. (3), cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că "numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...)", context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date.
 
Presa a difuzat imagini cu un autoturism care circula prin România având numere de înmatriculare personalizate, ce conţineau injurii la adresa PSD.
 
Situaţia a fost abordată şi de Ambasada Suediei la Bucureşti, pe pagina oficială de Facebook, într-un mesaj în limba engleză.
 

"În acest weekend, unele site-uri media româneşti au relatat că o maşină înmatriculată în Suedia, cu numere personalizate, nu poate circula în afara graniţelor ţării. Informaţiile se refereau la o maşină înmatriculată în Suedia, care a beneficiat de multă atenţie media, în săptămânile trecute. Articolele au fost distribuite pe platformele de social media şi pe site-uri care nu au verificat informaţia sau adevărul acestor declaraţii. Unele site-uri au şters sau au actualizat aceste articole", preciza misiunea diplomatică.

 
Ambasada Suediei în România a dorit "să clarifice faptul că numere de înmatriculare personalizate emise de Agenţia de Transport Suedeză sunt valabile în interiorul Uniunii Europene".
 
Misiunea diplomatică precizează că "numerele de înmatriculare personalizate trebuie să fie mereu însoţite de documente oficiale atât pentru numerele originale, cât şi pentru cele personalizate".

Sursa:  Agerpres.ro. 
Sursa fotoi-video: Facebook/Răzvan Ștefănescu


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instalație artizanală de prelucrat tutun, descoperită de polițiști (galerie foto)

22 Feb 2019 367

Constănţean prins în flagrant. Ce deţinea acesta. A fost întocmit dosar penal

22 Feb 2019 345

Şoferi sub influenţa alcoolului, depistaţi de poliţiştii constănţeni. Au fost întocmite dosare penale

22 Feb 2019 291

Șofer din Mangalia, depistat beat în trafic la Tulcea. A fost întocmit dosar penal

21 Feb 2019 581

Caz șocant la liceu. Un elev este suspectat că și-a amenințat cu cuțitul un coleg. A fost întocmit dosar penal

21 Feb 2019 431

Pericol în trafic în Constanța. Șoferi sub influența băuturilor alcoolice şi fără permis de conducere, depistați de polițiști

19 Feb 2019 334

Șofer depistat beat în trafic, prins în timp ce încerca să mituiască polițiștii. Ce sumă de bani le-a oferit oamenilor legii

18 Feb 2019 476

Un tânăr a spart o biserică, a furat o maşină şi apoi a invitat la plimbare un prieten. Polițiștii au deschis dosar penal

16 Feb 2019 430

Scutere electrice contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

13 Feb 2019 385

Caz şocant. Secretarul unei primării, găsit spânzurat într-o școală

13 Feb 2019 580

Adevarul.ro. De ce Radu Mazăre nu apare pe lista persoanelor urmărite a Poliției Române

12 Feb 2019 1425

Dosar penal in rem în cazul urmăririi care a dus la rănirea gravă a unei femei împușcată accidental în cap de un polițist

10 Feb 2019 546

Accident rutier provocat de un minor în localitatea Corbu

10 Feb 2019 653

Verificări în cazul unui fals dentist. Bărbatul, fost zidar, și-a amenajat un cabinet acasă

09 Feb 2019 1330

Parfumuri și alte bunuri, confiscate din Portul Constanţa Sud Agigea. Unde trebuia să ajungă marfa

09 Feb 2019 470