Stiri calde

Dosarul Belina. Vasile Dîncu, chemat la DNA

Fostul vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Vasile Dîncu s-a prezentat joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat de procurori anticorupţie ca martor în dosarul Belina, informează România TV.

Vasile Dîncu a venit la DNA însoţit de avocat în jurul orei 14.00. 

"Am fost chemat ca martor în dosarul Belina", a spus Vasile Dîncu, la ieşirea de la audieri, unde a fost întrebat, spune el, dacă știe ceva "despre asta". "Nu ştiu nimic", a susținut fostul ministru.

Numele lui Vasile Dîncu apare alături de cel al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi în denunţul depus la DNA de fosta noră a lui Virgil Măgureanu. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi sprijinit un grup infracţional din judeţul Teleorman.

Potrivit rechizitoriului, ”în cursul anului 2015, numitul Vîlcu Sandu, primarul comunei Nenciulești, județul Teleorman, a fost declarat incompatibil în urma deciziei ICCJ nr. 3192/16.10.2015, fapt ce a fost comunicat Instituției Prefectului Județului Teleorman de către Agenția Națională de Integritate în data de 23.10.2015. Conform obligatiilor prevazute in Legea 176/2010, prefectul judetului Teleorman, reclamata Dan Carmen Daniela, trebuia sa dispuna emiterea ordinului privind incetarea mandatului de primar pentru numitul Vilcu Sandu, lucru care nu s-a intamplat pana acum.

De asemenea, în cursul anului 2013, numitul Marcusanu Emil, primarul comunei Olteni, județul Teleorman, a fost condamnat definitiv prin hotărârea nr. 1751/26.09.2013 a Curtii de Apel Bucuresti la pedeapsa de 1 an inchisoare cu suspendare. In conformitate cu prevederile Legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, prefectul judetului Teleorman, reclamata Dan Carmen Daniela, trebuia sa dispuna emiterea ordinului privind incetarea mandatului de primar pentru numitul Marcusanu Emil, lucru care nu s-a intamplat pana acum.

Conform procedurilor administrative, reclamatul Iancu Gigi Dorinel, în calitatea lui de șef serviciu juridic în cadrul Instituției Prefectului - Județul Teleorman, avea obligația intocmirii și inaintarii către Prefect a documentației referitoare la emiterea celor doua ordine privind încetarea mandatelor de primar ale celor nominalizați mai sus.

În urma informațiilor primite de la colaboratorii Fundației EurHONEST, a rezultat de asemenea că reclamatul Iancu Gigi Dorinel, în calitatea lui de șef serviciu juridic în cadrul Instituției Prefectului - Județul Teleorman, a intocmit mai multe adrese catre secretarii celor doua comune din Judetul Teleorman, reclamatii Chelu Andreea si Georgescu Ion, solicitandu-le sa intocmeasca referatele obligatorii in vederea definitivarii de catre Institutia Prefectului Judetului Teleorman a documentatiei referitoare la emiterea celor doua ordine privind incetarea mandatelor de primar ale celor nominalizati mai sus. Reclamatii Chelu Andreea si Georgescu Ion au declarat angajatilor celor doua primarii unde isi desfasoara activitatea ca au fost contactati de catre reclamatul Iancu Gigi Dorinel si de catre Dan Carmen Daniela, prefect al Judetului Teleorman, si li s-a solicitat sa nu intocmeasca respectivele referate, fiind asigurati ca nu vor pati nimic, mai ales prin prisma protectiei promise de catre Dragnea Liviu, fost Presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, fost vice-prim-ministru si actual Presedinte al PSD. Mentionam de asemenea ca in ultimele 2 luni reclamatii Iancu Gigi Dorinel si Dan Carmen Daniela au comunicat celor doi secretari ai primariilor de comuna faptul ca exista o intelegere intre Dragnea Liviu si Dancu Vasile, vice-prim-ministru in Guvernul Romaniei, in sensul protejarii celor 4 reclamati, astfel incat, prin influenta exercitata, sa fie favorizat in alegerile locale PSD-ul si, mai ales, sa fie evitate demiterea si tragerea la raspunderea penala a celor 4 reclamati. Aceste alegatii ale reclamatilor Iancu Gigi Dorinel si Dan Carmen Daniela au fost intarite de deciziile opace prin care, de la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratie Publice, prin semnatura vice-prim-ministrului Dincu Vasile, au fost alocate catre primariile din Judetul Teleorman sume mult mai mari decat se pot justifica prin decizii de buna guvernare, de exemplu alocarea sumei de 24,6 milioane RON catre comuna Tiganesti, judetul Teleorman, pentru modernizarea drumurilor de interes local, o comuna care nu dispune de canalizare si care va trebui, ulterior executiei drumurilor, sa le distruga pentru a executa si restul retelelor edilitare.

Avem suspiciuni rezonabile că Dan Carmen Daniela, Iancu Gigi Dorinel, Chelu Andreea și Georgescu Ion se fac vinovați de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și trafic de influenta", precizează DNA. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA. Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi inculpaţi, trimişi în judecată pentru luare de mită

22 Aug 2019 510

Telefoane în penitenciar Începe judecata într-un dosar al DNA Constanţa

22 Aug 2019 372

Fraudă de milioane de euro în atenția Direcției Naționale Anticorupție și a Oficiului European de Luptă antifraudă

21 Aug 2019 477

Radu Mazăre, cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence. Dosarul, clasat de DNA Constanţa (galerie foto)

20 Aug 2019 4062

UPDATE Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, audiat la DNA

08 Aug 2019 484

Închisoare cu executare într-un dosar al DNA Constanţa

08 Aug 2019 898

Cadru militar activ cu gradul de colonel Medic primar ORL, trimis în judecată de DNA. Anunţ important de la Tribunalul Bucureşti

06 Aug 2019 1651

DNA Constanţa, dosar cu prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Ce au decis ieri judecătorii

06 Aug 2019 667

Ministerul Justiţiei va sesiza autorităţile din Madagascar, la cererea procurorilor DNA Constanţa

03 Aug 2019 687

Un nou termen în dosarul de DNA Judecătorii vor să vadă ce a descoperit Curtea de Conturi la ISU Constanţa în 2009

02 Aug 2019 701

DNA Constanţa sesizează autorităţile din Madagascar în cazul lui Radu Mazăre! Care este motivul

01 Aug 2019 3192

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, achitat. Primul termen în apel, 18 octombrie

31 Jul 2019 716

Horia Botezatu, notarul public trimis în judecată de DNA Constanţa, condamnat! Apelul dosarului, în octombrie

30 Jul 2019 2426

Doi foşti primari din Constanţa, trimişi în judecată de DNA. Procesul continuă la Tribunal

29 Jul 2019 987

Fostul primar al Municipiului Focşani şi un fost şef de la Serviciul Fondului Locativ, trimişi în judecată de procurorii DNA

25 Jul 2019 378