Dr. Doina Păuleanu şi-a lansat un album, la Muzeul Cotroceni

 
Director al Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu a lansat, în această seară, la Muzeul Național Cotroceni, albumul "Regalitatea și Marea" ce îi poartă semnătura, un volum care se referă exclusiv la regele Carol I și regina Elisabeta și se concentrează în jurul proiectului de a moderniza Dobrogea și, implicit, Constanța. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța și Editura Monitorul Oficial.
 
Scriitorul Andrei Pleșu, care a mărturisit că a întâlnit-o pe autoare, în urmă cu 50 de ani, în timpul studiilor universitare, a apreciat că "reușita principală a cărții este aceea că nu este doar un text, dar și un obiect frumos, realizat la un nivel maxim de profesionalism, savantă și frumoasă, temeinică și fermecătoare". În opinia acestuia, cartea, "un omagiu adus lui Carol I, un personaj fără de care România n-ar fi existat", este "o istorie a Dobrogei, după ce aceasta a fost recuperată de statul român, după cucerirea independenței", o lucrare "cu trimiteri geopolitice extrem de actuale", realizată cu "o competență antropologică".
 
Directorul Muzeului Național Cotroceni, Cristina Verona Tobi, a menționat, potrivit Agerpres, că evenimentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la înființarea instituției gazdă, de-a lungul timpului aceasta organizând numeroase acțiuni dedicate regalității. Ea a sugerat că, în perspectiva alegerilor locale, aceia care își doresc în viitor să conducă regiunea ilustrată în carte să citească lucrarea dr. Doina Păuleanu.
 
La eveniment a fost prezent și consilierul pe educație și cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, cea care a elogiat personalitatea autoarei albumului, precum și Anca Ivașcu — redactor-șef al editurii, care a evidențiat bogatul material documentar al lucrării — cărți, gravuri, note de călătorie. "Autoarea te face să te întorci în timp, să retrăiești acolo", a spus Ivașcu, menționând că din carte reiese "lecția reperului respectului interetnic impus de regele Carol I".
 
Doina Păuleanu a mărturisit că lucrarea vine în suita altor lucrări de antropologie locală, că a pornit de la ideea că revenirea Dobrogei la patria mamă a fost foarte dorită de Carol I, care considera că este foarte important ca țara să aibă ieșire la mare, "un proiect de țară a cărui grandoare nu va mai putea probabil să fie egalat": "Vorbesc, în acest volum, despre tot ce s-a întâmplat în Constanța, în Dobrogea, din punct de vedere al investițiilor, prin deciziile Regelui, ale Guvernului și ale prefecților care s-au succedat: catedrală, Moscheea Carol I, faleza, Cuibul Reginei. Cu alte cuvinte, despre planurile lui Carol I legate de dezvoltarea și de sincronizarea Constanței, a Dobrogei cu valorile europene".
 
Doina Păuleanu este doctor în istorie și a publicat mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie și management cultural.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Doina Păuleanu, personalitate artistică „adoptată” de Constanța, care a adus Muzeului de Artă din oraș prestigiu național

29 Mar 2024 338

La Muzeul de Artă din Constanța va avea loc a doua ediție a Bienalei Naționale de Pictură. Perioada în care se va desfășura

21 Apr 2023 979

Ar fi împlinit 75 de ani Doina Păuleanu, cea care a dus Muzeul de Artă din Constanța pe culmile gloriei naționale

29 Mar 2023 1657

Doina Păuleanu (1948-2020)

29 Mar 2022 2867

Un an de la trecerea în neființă a Doinei Păuleanu

23 Dec 2021 1589

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilăׅ“ din Topalu, cel mai important muzeu rural din țară (galerie foto+video)

03 Nov 2021 5384

Expoziția Arhitecți şi proiecte din perioada antebelică din Constanța (1878-1916). În memoria Doinei Păuleanu

11 Oct 2021 3652

Au fost desemnați câștigătorii primei ediții a Bienalei Naţionale de Pictură „Doina Păuleanu“. Iată cine sunt aceștia!

27 Jul 2021 3208

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu“, la prima ediție

06 Jul 2021 3735

Constanța Prima ediție a Bienalei Naționale de Pictură „Doina Păuleanu“. Zeci de lucrări prezentate în cadrul expoziției

30 Jun 2021 2786

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu” și-a desemnat participanții

08 Jun 2021 3965

Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

26 May 2021 2325

Muzeul de Artă Constanța Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu”

22 Apr 2021 6039

#citește Dobrogea Doina Păuleanu și „urmele” sale

29 Mar 2021 2956

Doina Păuleanu – timpul n-a mai avut răbdare

04 Mar 2021 4689