Dragostea şi ura activează mecanisme similare în creierul uman

Cercetătorii britanici au găsit dovezi medicale care confirmă că dragosta şi ura activează mecanisme similare în creierul uman, potrivit unui studiu publicat în jurnalul PLoS One al Public Library of Science, informează Reuters.
 

”Scanarea creierelor persoanelor cărora li s-au arătat fotografiile unor oameni pe care îi urau a indicat o intensă activitate cerebrală într-o zonă a creierului cunoscută drept responsabilă şi cu sentimentele de dragoste. Asta dovedeşte legătura strânsă care există între dragoste şi ură în viaţa reală”, au declarat Semir Zeki şi John Paul Romaya de la University College London.

 
În cadrul acestui studiu, cercetătorii le-au prezentat voluntarilor 17 fotografii ale unor femei şi bărbaţi despre care ştiau că erau urâţi de voluntari, alături de alte trei fotografii obişnuite şi neutre. Persoanele pe care voluntarii le urau erau ori foşti iubiţi, ori rivali de la locul de muncă, cu excepţia unei singure fotografii, care aparţinea unui politician celebru.
 
Scanarea creierului voluntarilor în timpul prezentării acestor fotografii a condus la depistarea unui model specific de activitate cerebrală în anumite zone ale creierului, pe care cercetătorii l-au denumit "circuitul urii", şi care se activa de fiecare dată când voluntarii vedeau fotografia unei persoane pe care o urau.
 
"Circuitul urii" cuprinde circuite neuronale în structurile cortextului şi subcortexului care sunt complet diferite de modelul de circuite neuronale cauzate de celelalte emoţii precum frica, ameninţarea şi pericolul. În timpul acestui experiment a fost activată şi partea din creier care intră în alertă în momentul în care o oamenii încearcă să anticipeze modul de acţiune al altor persoane.
 
Activitatea cerebrală a fost intensă şi în zonele creierului denumite "putamen" şi "insula", două zone care de obicei se activează în momentul în care voluntarii văd figura unei persoane iubite. Oamenii de ştiinţă au corelat aceste zone cerebrale cu comportamentul agresiv şi cu situaţiile extrem de stresante.
 
Există totuşi şi câteva diferenţe importante. O mare parte din cortexul cerebral - o zonă legată de judecată şi raţionament - se dezactivează în cazurile legate de dragoste, comparativ cu cele legate de ură. Potrivit opiniei cercetătorilor, acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele îndrăgostite sunt mai puţin critice cu partenerul lor de cuplu, dar se concentrează foarte bine atunci când se confruntă cu un rival.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi, 9 aprilie 2024?

09 Apr 2024 950

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3243

Dragostea de bani nu are vârstă - false măicuțe de până la 75 de ani, cercetate penal pentru escrocherii online (VIDEO)

03 Apr 2024 478

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților consideră că luna martie este numită „luna femeii” deoarece se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

03 Mar 2024 624

De Dragobete, Asociaţia „Suflete deschise” lansează un nou îndemn - Iubește pe toată lumea!

25 Feb 2024 647

Metoda „Loverboy”, o armă tot mai utilizată de traficanții de persoane

24 Feb 2024 720

Știri Constanța "Din iubire, pentru iubire". Eveniment special de Dragobete la Cumpăna

17 Feb 2024 835

Editorial Valentine's Day și Dragobete. Celebrări ale iubirii și tradiției românești

14 Feb 2024 779

Îndemn al ÎPS Teodosie pentru organizatorii mitingului în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului. Ce le-a cerut înaltul ierarh

10 Feb 2024 775

Primăria Constanța Oscar, Gimmy și Rebela, trei cățeluși adorabili, și-au găsit dragostea într-o nouă familie!

09 Feb 2024 590

Mesaje suspecte postate din contul Arhiepiscopiei Tomisului pe Facebook. Reacția oficială a Arhiepiscopiei

12 Jan 2024 1100

Calendar-Ortodox 2 ianuarie 2024 - Ce sfinți sunt sărbătoriți în a doua zi a anului

02 Jan 2024 1314

Editorial Când dragostea pentru Farul Constanța e neprețuită

20 Dec 2023 1432

Imaginea zilei Constanța Dragostea nu are bariere de vârstă (FOTO)

18 Dec 2023 1386

#Dobrogea145 Dănuț Aelenei, deputat AUR Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1139