Drogurile trebuiau să ajungă în Portul Constanța Marian Mohan, reţinut. A colaborat cu N’Dragheta din Italia, una dintre cele mai periculoase organizații criminale

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrală și polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în cooperare cu autorități judiciare din Italia, au anihilat activitatea infracțională a unui grup infracțional organizat specializat în traficul internațional de droguri de mare risc, stupefiante provenite din Bolivia, se arată într-un comunicat de presă.

Procurorii au început urmărirea penală „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, în data de 1 februarie 2014.

Ieri, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Mohan Marian (61 de ani), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc, prev. de art. 48 alin. 1 C. penal rap. la art. 2 alin. 1 și 2 din Legea nr. 143/2000.

Astfel, conform probelor administrate în cauză, față de inculpat există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2013, i-a ajutat pe numiții Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro și Tripodi Demetrio (cetățeni italieni) să achiziționeze și să transporte cocaină provenită din Bolivia cu destinația Milano (Italia).

"Beneficiarii acestor droguri erau cetățenii italieni Scuteri Angelo, Valellonga Marino, Bellucci Pietro și Tripodi Demetrio care sunt membrii unei celule mafiote din Calabria - Italia, aflată în structura uneia dintre cele mai periculoase organizații criminale cunoscută sub denumirea ”N’DRAGHETA”, specializată în săvârșirea de infracțiuni privind traficul de droguri și omucideri,  aspect despre care inculpatul avea cunoștință.", susţin oamenii legii.

Modalitatea de operare


Pentru ca drogurile să fie transportate cu succes din Bolivia în Italia  și pentru a evita interceptarea drogurilor de către autorități, furnizorii acestora le-au disimulat în material feros, au păstrat contactul permanent cu inculpatul Mohan Marian (telefonic și prin intermediul poștei electronice), care, prin intermediul firmei sale S.C ”ELZUROM AGINVEST” SRL, a intermediat operațiuni  de import mărfuri.

Întrucât în urma investigațiilor efectuate în cauză, autoritățile române au obținut datele de identificare ale containerului în care au fost disimulate drogurile, precum și informații referitoare la ruta de transport maritim cu destinația finală Portugalia – Sines, procurorii DIICOT – Structura Centrală au încunoștiințat organele judiciare din Italia.

În urma cooperării juridiciare internaționale, autoritățile vamale din Olanda – Portul Rotterdam au efectuat în data de 17 aprilie 2014 un control conspirat, ocazie cu care s-a constatat că în container se afla material feros reciclabil, (provenit din Bolivia) printre care și un număr de 7 (șapte) profile metalice suspecte, în interiorul cărora a fost găsită cantitatea totală de 70 kg cocaină.

Containerul fusese expediat în data de 10.02.2014 din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama, unde a fost transbordat pe nava Ever Reward și transportat până la New York, unde a fost din nou transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinația finală Portugalia, pentru societatea S.C ”ELZUROM AGINVEST” SRL, care aparține inculpatului Mohan Marian și numitului Bellucci Pietro.

În timpul efectuării acestor operațiuni, inculpatul Mohan Marian împreună cu furnizorul drogurilor și numitul Scuteri Angelo au schimbat destinația finală, respectiv Portul Constanța, intenționând să îl transporte ulterior pe cale terestră până la Milano, inculpatul fiind persoana care urma să se ocupe și de acest transport.


Transbordarea și îmbarcarea repetată a acestui container pe mai multe vase maritime au fost efectuate pentru a eluda și a face dificilă o eventuală investigație.

Autoritățile italiene au dispus în data de 15 septembrie reținerea și ulterior arestarea preventivă a numiților Ameduri Rocco, Belucci Pietro, Di Giorgio Antonio, Jerino Giuseppe, Scuteri Angelor, Tripodi Demetrio și Vallelonga Marino, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în scopul comiterii de infracțiuni privind traficul de droguri.

În cadrul anchetei procurorii DIICOT și polițiștii DCCO au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Operațiuni Speciale.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au solicitat astăzi Tribunalului București arestarea preventivă a inculpatului Mohan Marian pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.