Echipajul navei Geo Star, abandonat în Portul Constanţa va fi repatriat. De cât timp nu şi-au primit salariile

Membrii echipajul navei Geo Star vor fi repatriați mâine dimineață 05/10/2017 la ora 8.30 de la dana în care se află nava acostată ( în față porții 10, peste podul nou, Agigea). Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber al Navigatorilor, aceştia și-au primit acum două zile salariile pentru 4 luni de la Asigurarea de Securitate Financiară făcută în baza convenției MLC 2006 iar restul de bani până la data repatrierii îi vor primi din prețul care se va încasa din vânzarea navei Geo Star.

Nava Geo Star a fost reținută din luna Ianuarie de autoritățile portuare pentru condiții neconforme în baza convenției MLC 2006. După data reținerii armatorul navei a dispărut și a lăsat nava și echipajul în abandon. ITF România alături de Sindicatul Liber al Navigatorilor au luat măsurile necesare pentru întreținerea echipajului și au inițiat la dorința echipajului, acțiunea în instanță pentru recuperarea salariilor restante.

În paralel, inspectorul ITF a făcut demersurile necesare pentru executarea Asigurării de Securitate Financiară pe care o avea nava la o societate din Rusia, Rosgosstrakh, făcută în baza convenției MLC 2006, asigurare obligatorie începând cu data de 18 Ianuarie 2017 pentru toate navele sub orice pavilion.

Arestarea navei Geo Star sub pavilion Togo și executarea Asigurării de Securitate Financiară sunt făcute în baza convenției MLC 2006, ratificată și de România în anul 2015 și aplicată corespunzător de Autoritatea Navala Română prin PSC. România se numără printre primele țări în care se execută Asigurarea de Securitate Financiară, și este un exemplu practic de urmat pentru toți navigatorii români care se află în situație de neplată a salariilor de peste 2 luni. De reținut că această asigurare acoperă doar  4 luni salarii și bonusuri pentru navigatorii aflați la navă, și de aceea, este bine că în momentul în care s-au acumulat 2 luni de neplată, să fie informat clubul de asigurare P&I al navei de către navigatorii în cauză și/sau, firesc, organizația sindicală din care fac parte navigatorii pentru a duce demersurile privind plată  celor 4 salarii și repatrierea mai rapid către rezolvare.     
  

"Navigatorii de pe nava Geo Star nu și-au mai văzut familiile de peste un an de zile, în acest timp au trăit la bord în condiții improprii, familiile lor nu au avut niciun venit pe această perioadă, iar acum parcă nici nu le vine să creadă că vor pleca în sfârșit acasă. Echipajul (format din 8 (Ukraina) și 1 (Rusia)) a primit aproximativ 60.000 USD din totalul de 142.500 USD cât are de recuperat"- au mai transmis reprezentanţii SLN. 

  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După un an, calvarul navigatorilor de pe nava Geo Star a luat sfârșit. Nava a fost abandonată în portul Agigea

21 Jan 2018 2240

Un turc şi-a adjudecat nava „Geo Star“, sechestrată în Portul Constanţa. Cu ce sumă a fost cumpărată. Care a fost cauza litigiului

13 Jan 2018 5883

Are loc licitaţia pentru valorificarea navei „Geo Star“, arestată în Portul Constanţa. Ce le-au transmis navigatorilor reprezentanţii SLN (galerie foto)

12 Jan 2018 4884

Navă de vânzare în Portul Constanţa. La cât este evaluată şi cine este armatorul (document)

21 Dec 2017 9318

Tragedie în Portul Constanța. Comandantul unei nave reținute a murit. Iată motivele incredibile (video)

03 May 2017 21078