Eduard Hellvig, despre un efort comun pentru a ieşi din „logica periculoasă a confruntării"

 
În cursul zilei de astăzi, Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „dificultatea unora din vecinii de la Marea Neagră de a ieși din logica belicoasă a secolelor trecute”.
 
Într-un discurs susținut la Palatul Cotroceni, Eduard Hellvig a vorbit, printre altele, de convingerea că „Marea Neagră este singurul nostru vecin bun”.
 

„De-a lungul timpului, noi, românii, am avut, în repetate momente, această convingere, elocvent sintetizată de unul din marii noștri istorici: «Marea Neagră este singurul nostru vecin bun». Din fericire, sistemul actual de alianțe face ca, în unele privințe, această butadă să nu mai fie valabilă. Pe de altă parte, însă, tocmai Marea Neagră riscă să nu mai reprezinte o vecinătate favorabilă”, a spus Hellvig.

 
„Astăzi ne aflăm în situația de a constata că sfertul de secol de după căderea Cortinei de Fier nu a fost îndeajuns de înțelept folosit pentru ca un nou model de cooperare să ia locul vechilor rivalități istorice și al ambițiilor de mare putere. Ne surprinde și ne îngrijorează dificultatea unora din vecinii de la Marea Neagră de a ieși din logica belicoasă a secolelor trecute. De aceea, consider că se impune un efort sporit și imediat în sens preventiv, de descurajare a oricărei noi încercări de recurgere la forță în regiune. Avem așteptări ridicate în această privință legate de apropiatul Summit NATO de la Varșovia", a mai spus Hellvig, potrivit SRI. În opinia directorului SRI, este nevoie „de un efort comun pentru a ieși din logica periculoasă a confruntării și pentru restabilirea unui cadru de dialog eficient, menit să contribuie la reducerea tensiunilor”.
 
De asemenea, Hellvig spune că putem revitaliza inclusiv instrumentele de colaborare regională de care dispunem deja.

„Atât Organizația Cooperării Economice a Mării Negre, cât și Parteneriatul Estic pot apropia mai mult statele din regiune. Cert este că avem nevoie de dialog în regiunea noastră, pornind chiar de la rolul ce revine Mării Negre în noua ecuație internațională”, a mai spus acesta.

 
Totodată, a enumerat mai multe amenințări la adresa vecinătății Mării Negre, şi anume: terorism, criminalitate transfrontalieră, trafic de persoane, arme, droguri. „În aceste condiţii, consider că se impune o cooperare mai strânsă între serviciile de informaţii din regiune şi, într-un cadru mai larg, între structurile membre ale parteneriatului euro-atlantic”, a declarat Hellvig.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eduard Hellvig, înainte de audierea în Comisia SRI

09 Feb 2017 1602

Adrian Țuțuianu - Voi adresa o scrisoare directorului SRI pentru audierea sa

16 Jan 2017 1931