Munaf rupe tăcerea El susţine că Traian Băsescu a fost creierul răpirii ziariştilor români în Irak

Mohammad Munaf, acuzat că ar fi orchestrat, împreună cu sirianul Omar Hayssam, răpirea celor trei jurnalişti români din Irak acum 10 ani, a acordat un interviu Antenei 3, în care îl acuză direct pe fostul preşedinte Traian Băsescu că ar fi fost creierul întregii operaţiuni, informează jurnalul.ro.

În seara zilei de 28 martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin  Mişcoci  şi Eduard Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi  în Bagdad, împreună cu însoţitorul lor, Mohammed Munaf, cu triplă cetăţenie - română, irakiană şi americană. Ei se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian şi cu noul preşedinte al Irakului. În seara aceleiaşi zile, Omar Hayssam, sirianul cu afaceri în România,  a anunţat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare: câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru. Jurnaliştii români şi însoţitorul lor au fost eliberaţi după aproape două luni, la 22 mai 2005. Deşi nu a recunoscut niciodată, statul a plătit o despăgubire substanţială pentru eliberarea jurnaliştilor răpiţi. Fostul procuror de caz Ciprian Nastasiu dezvăluie în cartea sa “Prădarea României” că Guvernul de la Bucureşti a trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete şi cu ştiinţa lui Traian Băsescu aproximativ 12-13 milioane de euro, drept răscumpărare pentru cei trei jurnalişti - Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Din toată suma, însă, conform fostului director adjunct al DIICOT, ar fi fost extrase aproximativ patru milioane de euro, doar nouă milioane ajungând la răpitori, relatează jurnalul.ro.

În interviul acordat Antenei 3, Mohammad Munaf susţine că nu el şi Hayssam au aranjat să-i răpească pe cei trei jurnalişti, ci doctorul Mohamad Yassin. „Consider că domnul Yassin a aranjat toată treaba asta cu Guvernul care era atunci (…) Eu cred că doctorul Yassin a fost organizatorul acestei răpiri, am foarte multe dovezi în sensul acesta. Fraţii mei, cumnatul meu au făcut plângeri pe numele doctorului Yassin, au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei, la Ministerul de Externe din Irak, dar s-a oprit în România. N-au vrut să legalizeze aceste hârtii. Orice hârtie care trebuie să ajungă în România, trebuie legalizată de Ambasada României din Bagdad şi nu au vrut să facă acest lucru”, a afirmat Munaf.

Doctorul Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al fostului preşedinte Băsescu în negocierile cu răpitorii ziariştilor români şi beneficiarul unei bune părţi a averii lui Hayssam după ce acesta a fost acuzat de terorism.  „Domnul Yassin, înainte să plec în Irak, mi-a zis că dacă mi se întâmplă mie ceva are nişte prieteni în Irak. Domnul Yassin, din noiembrie 2004, până în 2005 a venit la noi la birou şi îi cerea domnului Omar foarte mulţi bani ca să-l ajute cu problemele economice. Îi promitea că vorbeşte cu domnul preşedinte de atunci (Traian Băsescu n.r.) şi rezolvă toate problemele astea”, a mai spus Munaf.

El a susţinut totodată că Profesorul invocat de Hayssam în declaraţiile sale este chiar Traian Băsescu şi îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi fost creierul întregii operaţiuni. „Cred, nu sunt sigur, dar cred că era Profesorul, era omul cel mai de sus, de la conducerea ţării”, a afirmat Munaf. ”Domnul Omar a fost răpit în ţara lui, de un grup terorist care avea înţelegere cu Guvernul român şi l-au dus acolo. (…) Ulterior Omar a fost adus în România, de aceeaşi grupare teroristă care m-a răpit şi pe mine”, a mai spus Munaf. 


Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1134

Fostul senator Dorel Onaca a plecat din PMP și a revenit în Partidul România Mare

24 Mar 2024 997

Doliu în lumea politicii românești. S-a stins din viață un fost parlamentar din partidul lui Traian Băsescu

20 Mar 2024 679

Coaliția discută azi despre candidatul la Primăria Capitalei Principala opțiune, medicul care l-a avut ca naș de nuntă pe Traian Băsescu

18 Mar 2024 473

Decizie de ultimă oră a cadrelor medicale în cazul fostului președinte al României, Traian Băsescu

02 Feb 2024 1586

Traian Băsescu, internat în spital din cauza unei gripe de tip A

28 Jan 2024 629

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, internat la Spitalul Militar din București

27 Jan 2024 1342

DNA cere condamnarea definitivă a Ioanei Băsescu și Elenei Udrea în baza deciziei CJUE

10 Aug 2023 2015

Elena Udrea, Ioana Băsescu, Ioan Silviu Wagner și Victor Tarhon, decizie definitivă la Curtea Supremă – A intervenit prescripţia!

11 Jul 2023 2570

Înalta Curte, amânare de pronunțare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

08 Jun 2023 1247

Cinci ani în primă instanță pentru Ioana Băsescu Elena Udrea, Ioan Wagner, fostul șef al Oil Teminal, și Victor Tarhon, vicepreședintele CJ Tulcea, așteaptă azi decizia finală a Curții Supreme (DOCUMENT)

08 Jun 2023 2761

Elena Udrea, așteptată azi la Înalta Curte! Termen important în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

15 Dec 2022 1649

Fostul preşedinte Traian Băsescu, solicitare la Curtea de Apel în dosarul în care a fost declarat colaborator al fostei Securităţi. Ce a cerut fostul șef de stat

21 Oct 2022 1426

Fostul preşedinte Traian Băsescu solicită în instanță revizuirea deciziei CNSAS prin care a fost declarat colaborator al Securităţii

18 Aug 2022 1366

Băsescu se mută într-un penthouse de 550.000 de euro, după evacuarea din vila de la stat

05 Jun 2022 2265