Elevii cer pedepse drastice pentru colectarea fondului școlii

 
Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Parlamentului României și Ministerului Educației și Cercetării Științifice modificarea legislației în vigoare, în sensul introducerii unor norme coercitive, prin care să fie sancționată solicitarea și oferirea de sume de bani, aferente așa-zisului „fond al școlii”.
 
Din păcate, unitățile de învătământ sunt nevoite, de cele mai multe ori, să ceară acești bani elevilor, pentru a acoperi lipsa finanțării complementare din partea autorităților locale.
 
„Însă, refuzul acordării acestui tip de finanțare, din care, conform legii educației, trebuie realizate investiții în școlii, asigurată pază, fiind, din nefericire, o practică comună în rândul unităților administrativ-teritoriale.”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Elevilor din Constanța.
 
„Fondul școlii a devenit o practică cutumiară în rândul societății românești, acordarea acestuia avându-și originile în perioada comunistă și perpetuându-se și în epoca post-decembristă, în mentalul colectiv al comunității intrând faptul că acest lucru este normal. CNE și AEC consideră că această practică poate fi oprită doar prin introducere unor prevederi, prin care să poată fi sancționați drastic toți cei care pretind sau oferă fondul școlii. De asemenea, concomitent cu introducerea sancțiunilor pentru colectarea fondului școlii, suntem de părere că art. 103 din legea educației trebuie modificat, în sensul în care finanțarea complementară să devină obligatorie, în prezent norma fiind permisivă, iar autoritățile locale luând decizia, de cele mai multe ori, să nu acorde aceste sume de bani. Totodată, solicităm Ministerului Educației, Asociației Municipiilor din România (AMR), Asociației Orașelor din România (AOR), precum și Asociației Comunelor din România (ACR), să facă presiuni pe lângă conducerea unitaților administrativ-teritoriale, în vederea acordării unei finanțări complementare corespunzătoare unităților de învățământ din raza acestora.”, potrivit aceleiași surse.
 
„Învățământul este conform legii gratuit, însă cu toții ştim foarte bine că asemeni multor altor prevederi ce au legătura cu educația, foarte puține şcoli respectă acest lucru. Nu putem nega faptul că rădicina problemei este la unitățile administrativ-teritorie care refuză să acorde finanțare complementară pentru a asigura buna funcționare a şcolilor şi inerent nu admit faptul că educația ar trebui să fie o prioritate. Cercul vicios se continuă cu şcolile, cele care se eludează de orice răspundere, dispunând colectarea fondului şcolii prin ceea ce ei numesc cotizația (voluntară) la asociația de părinți. Evident, în acest mod banii cheltuiți nu vor respecta legea achizițiilor publice, şcoala comandând bunuri prin asociație. Acesta cotizație voluntară naşte însă controverse, cei care refuză să o plătească cu toată presiunea de grup fiind sancționați în diferitr feluri.” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.
 
„Statul va refuza să acorde o finanțare corespunzătoare sistemului de învățământ, atâta timp cât va știi că elevii și părinții sunt dispuși să cotizeze cu fonduri suplimentare, pentru a beneficia de condiții decente, imperioase pentru derularea unui proces educațional de calitate. Atât elevii, cât și părinții acestora, își doresc condiții optime de învățare. Dar, soluția nu este să cotizăm cu bani către unitățile de învățământ. Întreaga comunitate școlară trebuie să facă presiuni pe lângă autoritățile locale pentru acordarea unei finanțări complementare corespunzătoare. Din păcate, fondul școlii a devenit o practică comună în rândul elevilor, părinților și profesorilor. De aceea, singurul de mod de stoparea a acestui fenomen este introducerea unor sancțiuni.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Național al Elevilor Ce efecte vor avea noile criterii de acordare ale burselor

31 Aug 2023 893

Consiliul Naţional al Elevilor Organizarea olimpiadelor școlare, un test picat de autorități. „Modul deplorabil în care s-au desfăşurat” ridică întrebări

27 Apr 2022 1659

Consiliul Național al Elevilor Elevii reprezentanţi consideră necesar ca restricţiile impuse în şcoli să fie ridicate treptat

08 Mar 2022 1233

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea ca cei din clasele terminale să meargă la şcoală în scenariul roşu

28 Feb 2021 1589

Simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului ar putea oferi răspuns la întrebarea Ce materie trebuie eliminată din programa de examen?

12 Jan 2021 3302

#ConstanțaEsteBine - Mircist ales în conducerea Consiliului Național al Elevilor „Siguranța elevilor la cursuri va depinde foarte mult de responsabilitatea autorităților locale”

10 Aug 2020 2357

Cum ai vrea să arate noul an școlar? Consultare lansată de Consiliul Național al Elevilor

04 Aug 2020 2019

În premieră, sesiune specială a Evaluării Naționale 2020, din 29 iunie A doua sesiune de Bac, din luna august, contestată de Consiliul Național al Elevilor

29 May 2020 2221

Consiliul Naţional al Elevilor ia atitudine cu privire la promisiunile ministrului Monica Anisie

03 May 2020 2354

Consiliul Național al Elevilor a inițiat o petiție – „User sau Loser?”

25 Apr 2020 2774

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României acţiuni concrete pentru garantarea transportului gratuit

07 Apr 2020 1867

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Majoritatea participanţilor la sondaj cred că anul şcolar 2020-2021 ar trebui să înceapă la 14 septembrie

27 Jan 2020 5312

Asociaţia „Verde Urban“ anunţă „Velovoluţia în Constantiana“

05 Oct 2019 2126

Elevii din Constanța și-au ales liderii. Cine sunt cei aleși în Biroul executiv și în funcțiile de director de departament

05 Nov 2018 2225

„Medaliile obținute de elevi și de profesori sunt și ale orașului“ Mirciștii Gabriel-Darius Mardaru și Robert Gabriel Pășcălău, premiați de Primăria Constanța (document)

29 Oct 2018 3323