Stiri calde

Elevii cer pedepse drastice pentru colectarea fondului școlii

 
Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Parlamentului României și Ministerului Educației și Cercetării Științifice modificarea legislației în vigoare, în sensul introducerii unor norme coercitive, prin care să fie sancționată solicitarea și oferirea de sume de bani, aferente așa-zisului „fond al școlii”.
 
Din păcate, unitățile de învătământ sunt nevoite, de cele mai multe ori, să ceară acești bani elevilor, pentru a acoperi lipsa finanțării complementare din partea autorităților locale.
 
„Însă, refuzul acordării acestui tip de finanțare, din care, conform legii educației, trebuie realizate investiții în școlii, asigurată pază, fiind, din nefericire, o practică comună în rândul unităților administrativ-teritoriale.”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Elevilor din Constanța.
 
„Fondul școlii a devenit o practică cutumiară în rândul societății românești, acordarea acestuia avându-și originile în perioada comunistă și perpetuându-se și în epoca post-decembristă, în mentalul colectiv al comunității intrând faptul că acest lucru este normal. CNE și AEC consideră că această practică poate fi oprită doar prin introducere unor prevederi, prin care să poată fi sancționați drastic toți cei care pretind sau oferă fondul școlii. De asemenea, concomitent cu introducerea sancțiunilor pentru colectarea fondului școlii, suntem de părere că art. 103 din legea educației trebuie modificat, în sensul în care finanțarea complementară să devină obligatorie, în prezent norma fiind permisivă, iar autoritățile locale luând decizia, de cele mai multe ori, să nu acorde aceste sume de bani. Totodată, solicităm Ministerului Educației, Asociației Municipiilor din România (AMR), Asociației Orașelor din România (AOR), precum și Asociației Comunelor din România (ACR), să facă presiuni pe lângă conducerea unitaților administrativ-teritoriale, în vederea acordării unei finanțări complementare corespunzătoare unităților de învățământ din raza acestora.”, potrivit aceleiași surse.
 
„Învățământul este conform legii gratuit, însă cu toții ştim foarte bine că asemeni multor altor prevederi ce au legătura cu educația, foarte puține şcoli respectă acest lucru. Nu putem nega faptul că rădicina problemei este la unitățile administrativ-teritorie care refuză să acorde finanțare complementară pentru a asigura buna funcționare a şcolilor şi inerent nu admit faptul că educația ar trebui să fie o prioritate. Cercul vicios se continuă cu şcolile, cele care se eludează de orice răspundere, dispunând colectarea fondului şcolii prin ceea ce ei numesc cotizația (voluntară) la asociația de părinți. Evident, în acest mod banii cheltuiți nu vor respecta legea achizițiilor publice, şcoala comandând bunuri prin asociație. Acesta cotizație voluntară naşte însă controverse, cei care refuză să o plătească cu toată presiunea de grup fiind sancționați în diferitr feluri.” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.
 
„Statul va refuza să acorde o finanțare corespunzătoare sistemului de învățământ, atâta timp cât va știi că elevii și părinții sunt dispuși să cotizeze cu fonduri suplimentare, pentru a beneficia de condiții decente, imperioase pentru derularea unui proces educațional de calitate. Atât elevii, cât și părinții acestora, își doresc condiții optime de învățare. Dar, soluția nu este să cotizăm cu bani către unitățile de învățământ. Întreaga comunitate școlară trebuie să facă presiuni pe lângă autoritățile locale pentru acordarea unei finanțări complementare corespunzătoare. Din păcate, fondul școlii a devenit o practică comună în rândul elevilor, părinților și profesorilor. De aceea, singurul de mod de stoparea a acestui fenomen este introducerea unor sancțiuni.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii din Constanța și-au ales liderii. Cine sunt cei aleși în Biroul executiv și în funcțiile de director de departament

05 Nov 2018 531

„Medaliile obținute de elevi și de profesori sunt și ale orașului“ Mirciștii Gabriel-Darius Mardaru și Robert Gabriel Pășcălău, premiați de Primăria Constanța (document)

29 Oct 2018 1095

Consiliul Național al Elevilor sesizează abuzuri în unitățile de învățământ preuniversitar privind uniforma

17 Feb 2017 1447

Elevii au propriul statut din anul școlar 2016-2017

10 Aug 2016 1215

Workshopuri legate de leadership şi dezvoltare personală, la Colegiul Național Mircea cel Bătrân

18 Apr 2016 1167

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, primul liceu din Constanţa care dă drept de vot elevilor în Consiliul de Administraţie

02 Sep 2015 3296

‘’Random Charity’’- Caritate fără motiv

30 Apr 2015 879

UPDATE. Poziţia CJE Consiliul Naţional al Elevilor a invalidat alegerile de la Constanţa (document)

22 Apr 2015 1339

CJE Constanța se dezice şi se delimitează de metodologia adoptată de CNE (document)

28 Sep 2014 1382

Litoral Tv Lupta pentru putere în Consiliul Judeţean al Elevilor Constanța, o telenovelă fără sfârşit

02 Aug 2014 944

Proiect de dezbateri academice pentru tinerii din Constanţa

18 Jul 2014 2033

Scandalul Evaluării Naţionale continuă Absolvenţii de clasa a opta cer demisii

29 Jun 2014 1171

UPDATE. Contestat de CJE Cristian Nicolae Lupu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa

26 Jun 2014 2647

CJE Constanţa „Consiliul Național al Elevilor va fi informat despre încetarea oricărui conflict în cadrul CJE Constanța”

22 Jun 2014 1143

Conflict între reprezentanții elevilor constănțeni

19 Jun 2014 1227