Elevii constănțeni, supărați pe decizia Ministerului de Finanțe. Află despre ce este vorba

Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa consideră măsura propusă de Ministerul Finanţelor, care prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km, iar pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare kilometru, ca fiind una dezavantajoasă pentru o parte dinte elevii navetişti, cărora, în unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.

Menţionăm faptul ca aceasta reglementare ar fi neconstituţională în contextul în care Guvernul nu poate emite ordonanţe în domeniul legilor organice, iar reglementarea învăţământului se face prin lege organică.

Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an şcolar, de aceea este posibil ca din toamnă rata abandonului şcolar să crească.

De asemenea, problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional şi nu de alte cauze externe. Din acest motiv Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa solicită guvernului respectarea legii educaţiei privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru educaţie.

'Totul porneşte de la subfinanţare. Ministrul Educaţiei nu are bani să îşi îndeplinească îndatoririle legale faţă de elevi iar soluţia, de a finanţa mai bine învăţământul, nu este luată în seamă. Noi tot timpul am cerut o finanţare corectă a sistemului educaţional, şi anume de 6% din PIB. Dar se pare că educaţia nu reprezintă o prioritate în România, altfel nu îmi explic lipsa de investiţii în acest domeniu. Ţările nordice au investit masiv în educaţie şi rezultatele se vad, alte ţări îşi permit să aloce 9% din PIB iar noi alocăm doar 3%. Vom transmite Guvernului o petiţie în acest sens şi sperăm că lucrurile vor deveni normale', a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor Constanţa, Alexandru Bajdechi.

În cazul în care acest proiect de ordonanţă va fi adoptat, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa îşi rezervă dreptul de a folosi orice mijloc legal de apărare a drepturilor şi intereselor elevilor din România.

Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa este o structură consultativă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţă, partener în procesul educaţional la nivelul judeţului Constanţa şi reprezentativă pentru elevii constănţeni. Aceasta cuprinde aproximativ 176 de membrii, preşedinţi ai Consiliilor Şcolare ale Elevilor din judeţul Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Spectaculoasa fântână arteziană de pe Faleza Ivan Patzaichin va fi redeschisă!

25 Apr 2024 265

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

25 Apr 2024 252

PUD-ul inițiat de loan Obreja pentru un imobil edificat în staţiunea Mamaia, zona Cazino, în atenția consilierilor locali din Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 180

Consiliul Local Constanța obligă Uniunea Pensionarilor să îi achite serviciile juridice dintr-un proces anterior (MINUTA)

25 Apr 2024 263

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 436

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 388

Primăria Cumpăna Finala celei de a IV-a ediții a competiției între mai multe județe - „Cupa Satelor”

25 Apr 2024 267

Știri justiție Constanța Neptun Olimp SA cere în instanță anularea unui act emis de Primarul Municipiului Mangalia. CL Mangalia devine pârât în cauză!

25 Apr 2024 268

Avocatul Cuculis – „Ar mai exista o singură variantă prin care judecătoarea să nu participe în cazul în 2 Mai“ (VIDEO)

25 Apr 2024 467

Firme Constanța Modificări importante în Vega Turism SA, controlată de Gabriel Comănescu

25 Apr 2024 403

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 468

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 407

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 794

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 437

Hotel de două etaje, pe amplasamentul unui spațiu comercial Investiția imobiliară a societății Magic Stil SRL în zona Cazino Mamaia, la mâna consilierilor locali din Constanța(DOCUMENT)

24 Apr 2024 565