„Epoca de aur“ a mănăstirilor dobrogene 20 aprilie, prăznuirea Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisiului

Anul acesta, a doua zi de Paște coincide pentru creștinii ortodocși cu prăznuirea Sfântului Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului.
Sursele ortodoxe arată că, „sub păstoria Sfântului Teotim, mănăstirile şi sihăstriile din Dobrogea secolului IV, renumite prin asceză şi isihie (linişte), au trăit o epocă de aur, devenind în secolele V-VI cunoscute în întreg imperiul prin vestiţii «călugări sciţi», răspândiţi atât la nord de Dunăre până în Carpaţi, cât şi la sud până la Ierusalim, Constan¬tinopol, Roma şi Africa“.
Potrivit doxologia.ro, „Fericitul episcop Teotim I era de neam daco-roman, autohton din Dacia-Pontică. El este considerat cel dintâi dascăl şi părinte duhovnicesc al sfinţilor Ioan Cassian şi Gherman, cu care era contemporan, format în tinereţe în aceeaşi mănăstire din «hotarele Cassienilor şi ale peşterilor». Această mănăstire, care a dat călugări cărturari şi sporiţi în fapte bune, era o adevărată vatră monahală de sfinţenie, de trăire şi de profundă teologie din eparhia Tomisului, confirmată de înaltul nivel spiritual, teologic şi literar la care au ajuns cei trei sfinţi daco-romani contemporani, Ioan Cassian, Gherman şi Teotim I, supranumit de istoricii paleocreştini «Scitul» şi «Filosoful»“.
Conform sursei citate, episcopul urcă pe scaunul eparhiei Tomisului, în jurul anilor 385-390, după mutarea din viaţă a episcopului Gherontie. „Ca episcop al Tomisului este amintit pentru prima dată în anul 392, de fericitul Ieronim (t 420), în celebra sa lucrare: De viris illustribus (Despre bărbaţi iluştri), care spune că era păstor strălucit, cu mare dragoste de Dumnezeu şi de oameni, teolog învăţat şi scriitor talentat şi neobosit. El afirmă că a scris scurte tratate (cărţi) sub formă de dialoguri, «în stilul vechii elocinţe», ceea ce dovedeşte vasta sa cultură în retorica şi filosofia antică, greacă şi latină. Apoi, fericitul Ieronim încheie cu aceste cuvinte despre Teotim: «Aud că scrie şi alte lucrări»“.
Sub păstoria Sfântului Teotim mănăstirile şi sihăstriile din Dobrogea secolului IV, renumite prin asceză şi isihie (linişte), au trăit o epocă de aur, devenind în secolele V-VI cunoscute în întreg imperiul prin vestiţii „călugări sciţi“, răspândiţi atât la nord de Dunăre până în Carpaţi, cât şi la sud până la Ierusalim, Constantinopol, Roma şi Africa. Bazilicile înălţate de el, ale căror ruine şi astăzi se văd, erau mari şi frumos ornamentate cu mozaicuri, ceea ce dovedeşte numărul impresionant de credincioşi, precum şi frumuseţea cultului şi arhitecturii secolelor IV-V.

Sursa foto: Patriarhia Română

Citește și:
Pastorala de Paște a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie – „Deși este o încercare grea, vedem învierea Fiului lui Dumnezeu ca având, astăzi, un înțeles și mai profund“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Catolicii din România sărbătoresc azi Floriile. Tradiții și obiceiuri

24 Mar 2024 613

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1433

Handbal Egal la Medgidia, între CSM Constanța și Potaissa Turda. Meci dramatic, cu accente de thriller! (GALERIE FOTO)

07 Sep 2023 1511

Calendar-Ortodox 2 mai - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

02 May 2023 1118

Andrei Pleșu, despre comportamentul ÎPS Teodosie - „Nu poate fi amendat instituțional de nimeni și de nimic”

27 Apr 2023 1489

Bilanțul minivacanței prilejuite de Sfintele Sărbători Pascale. Unde au intervenit salvatorii tulceni

18 Apr 2023 954

Intervenții ISU Dobrogea 10 accidente rutiere în perioada Sărbătorilor Pascale la Constanța

18 Apr 2023 970

Sărbătorile Pascale la Constanța Peste 1.200 de polițiști au asigurat ordinea și liniștea publică (FOTO)

18 Apr 2023 970

Câte zile libere mai sunt în 2023. Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță

18 Apr 2023 1474

Câte persoane s-au prezenta la UPU din cadrul Spitalului Județean Constanța, în preajma sărbătorilor pascale?

18 Apr 2023 1017

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Paște. Ce nu trebuie să faci în această zi

18 Apr 2023 1949

Ghinion de Paște pentru un șofer care conducea un autoturism înmatriculat în București. Cum a fost surprins pe o plajă din județul Constanța (GALERIE FOTO)

17 Apr 2023 4782

Militarii români din cadrul Companiei Manevră ALTHEA, rotația a II-a au sărbătorit Paştele în baza militară EUFOR din teatrul de operații Bosnia și Herțegovina (GALERIE FOTO)

17 Apr 2023 1384

Sondaj de opinie Friptura de miel și drobul, în topul preferințelor preparatelor de Paște

17 Apr 2023 1211

IGSU În Noaptea de Înviere, aproape 5.000 de pompieri au fost la datorie. Intervențiile au scăzut față de anul trecut

16 Apr 2023 3224