Eroii neştiuţi ai Dobrogei Slujbă de înmormântare a luptătorilor anticomuniști fără de mormânt, la Constanţa


La inițiativa urmașilor unor luptători în rezistența anticomunistă din Dobrogea, căzuți în lupte sau executați sumar de fosta Securitate, și ale căror morminte nici astăzi nu sunt cunoscute, sâmbătă, 19 ianuarie 2019, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, str. Arhiepiscopiei, nr. 25, se va oficia o slujbă de înmormântare după rânduiala Bisericii Ortodoxe Române. 

După săvârșirea Sfintei Liturghii, care va începe de la ora 08.00, va avea loc slujba înmormântării, de la ora 10.00.

Între ținuturile românești greu încercate în timpul opresiunii regimului ateo-comunist, Dobrogea a dat un număr mare de eroi și martiri. Rezistența armată anticomunistă din Dobrogea este apreciată de către istorici ca una dintre cele mai ample din România, ca număr de participanți și forță combativă. Regimul comunist, prin brațul său armat - Securitatea - a implicat în reprimarea mișcării de rezistență un aparat colosa, în condițiile în care ținutul Dobrogei adăpostea cea mai mare parte a trupelor sovietice de ocupație, fiind, totodată, prima regiune în care se experimenta, încă din 1949, colectivizarea agriculturii. Un număr mare de combatanți și membri ai rețelelor de sprijin ai acestora aveau să facă sacrificiul suprem, căzând în luptă cu unitățile trupelo de securitate, sau fiind capturați și executați sumar de comuniști. Numeroși luptători arestați și condamnați de justiția comunistă la pedepse grele de detenție, au fost masacrați ân secret de Securitate în cadrul acelor transporturi ale groazei, cunoscute drept "trenurile morții". Rămășițele pământești ale acestora nu au fost niciodata restituite familiilor, pentru a fi înmormântate creștinește, iar locurile în care au fost îngropați rămân și astăzi necunoscute, în ciuda eforturilor făcute de urmași și de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Român pentru găsirea lor. 


Astăzi, la aproape șapte decenii de la lichidarea ultimelor rămășițe ale grupărilor de gherilă anticomunistă din Dobrogea, urmașii celor căzuți, alături de clerul Bisericii Ortodoxe Române, au luat inițiativa unei slujbe de înmormântare, prin care toți cei căzuți în condiții terifiante, fără de cruce și fără mormânt, să primească rânduiala cuvenită, întru odihna veșnică a sufletelor lor. 

Până când investigațiile viitoare vor face posibilă aflarea tuturor osemintelor pământești ale acestor eroi și martiri români, întreaga Românie rămâne un uriaș mormânt colectiv al celor ce s-au jertfit pentru credinta, libertatea și demnitatea ei, sanctuar pe care se cuvine să îl cinstim și să îl apărăm la rândul nostru.

Sursă: Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.