Este oficial. Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi cel al Sănătăţii, Florian Bodog, au semnat, vineri, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului "Cantacuzino", care trece de la MS la MApN, informează Agerpres.ro
 

"Este o decizie guvernamentală importantă, iar de la preluarea mandatului am promis primului-ministru că ne vom ocupa, împreună cu dl ministru al Sănătăţii, de preluarea efectivă a acestui institut. Discutăm de una dintre cele mai importante instituţii de cercetare din ţară, o instituţie cu tradiţie, (...) intrată, din păcate, într-un con de umbră în ultimii ani, dar instituţie esenţială pentru ceea ce credem noi că se poate numi în momentul de faţă securitate în sănătate în România şi siguranţă în acest domeniu. Prin urmare, Institutul, de astăzi, trece oficial la Ministerul Apărării Naţionale", a spus Fifor, după semnarea protocolului.

 
El a arătat că există un plan "extrem de riguros de reaşezare" a Institutului, elaborat împreună cu Direcţia medicală a MApN şi actuala conducere a "Cantacuzino".
 

"După sărbători, imediat începem să lucrăm pe programul de management al Institutului, urmând ca, totodată, să gândim repornirea motoarelor acestuia", a afirmat ministrul Apărării.

 
Fifor a arătat că doreşte ca imediat după sărbători să fie organizată o întâlnire la Institutul "Cantacuzino" pentru prezentarea primelor măsuri pe care MApN le va lua.
 

"Ne pregătim să turăm motoarele şi să reluăm producţia de vaccin, pentru că lucrul acesta este extrem de important, dincolo de faptul că la Institutul 'Cantacuzino' se află laboratoare de referinţă, că la Institutul 'Cantacuzino' se află, (...) dacă nu mă înşel, o bancă de tulpini de viruşi", a spus ministrul.

 
El a menţionat că se doreşte mutarea producţiei Institutului "Cantacuzino" în baza de la Băneasa, cu o investiţie Greenfield. Ministrul a arătat că sunt necesare foarte mari investiţii şi în ceea ce priveşte baza Institutului din zona Eroilor.
 
De asemenea, ministrul Apărării a dat asigurări că nimeni nu va pleca de la Institutul "Cantacuzino".
 

"Nimeni nu pleacă de la Institutul 'Cantacuzino' (...), dimpotrivă, împreună cu dl prim-ministru Tudose vom găsi soluţia imediat după sărbători să putem să facem încadrări la Institutul 'Cantacuzino', pentru că este un deficit foarte mare de personal. Poate că una dintre cele mai importante probleme ale acestui Institut este tocmai deficitul de specialişti. (...) De astăzi, Institutul 'Cantacuzino' o să aibă regim de unitate militară, este o discuţie pe care o facem împreună cu şeful Apărării şi cu colegii de la Direcţia medicală şi vom vedea cum balansăm partea aceasta de personal astfel încât lucrurile să intre totuşi într-o rigoare militară. Asta nu înseamnă că tot personalul civil de la Institutul 'Cantacuzino' de mâine va deveni personal militar, nici vorbă de aşa ceva", a afirmat Fifor.

 
El a indicat că nivelul conducerii Institutului va fi de comandant de unitate militară. Ministrul Apărării a precizat că Institutul "Cantacuzino" este preluat cu bugetul de la Ministerul Sănătăţii, urmând să fie ajustat cu buget de la MApN.
 
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a subliniat că Institutul "Cantacuzino" este foarte important pentru România şi pentru Europa, arătând că este nevoie de minimum 2 ani pentru a se produce un vaccin.
 

"Acest Institut va începe să producă într-un timp foarte scurt. Ştim că scurt în domeniul de vaccin nu înseamnă luni, nu înseamnă zile, cu toate că ne-am dori acest lucru, însă cred că eforturile susţinute ale echipei conduse de dl ministru şi colaborarea pe care o va avea din partea specialiştilor Ministerului Sănătăţii să ne aducă acolo unde ne dorim. (...) Pentru început cred că se va începe cu tulpini, pe componente de vaccin. Suntem pregătiţi (...) să reluăm producţia de vaccin antigripal", a adăugat Bodog, amintind că premierul Mihai Tudose i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis pentru primirea de sprijin european pentru Institut.

 
Cei doi miniştri au semnat, la MApN, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului naţional de cercetare-dezvoltare "Cantacuzino", din subordinea Ministerului Sănătăţii către Institutul naţional de cercetare - dezvoltare medico-militară "Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Sursa: Agerpres.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

176.500 de doze de vaccin Moderna au sosit în România

14 Jan 2022 999

Coronavirus Încă 91 de cazuri cu varianta Omicron confirmate în România, inclusiv în județul Constanța

05 Jan 2022 1452

Covid-19 Încă patru cazuri cu varianta OMICRON, depistate în România

11 Dec 2021 1862

Trei sportivi de la echipa de rugby Baia Mare, confirmați pozitiv cu coronavirus

07 Dec 2021 1192

Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România

04 Dec 2021 1860

UPDATE. Primele suspiciuni de Omicron în România 3 români sosiți din Africa de Sud au fost confirmați cu COVID-19. Aceștia se află în carantină

01 Dec 2021 2460

Mii de doze de vaccin de la compania Johnson&Johnson sosesc în România. Câte vor ajunge la Constanța

10 Nov 2021 1242

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța cumpără utilaj de geniu multifuncțional (document)

23 Oct 2021 2155

INSP Aproape 3.000 de cazuri confirmate cu varianta Delta până la 10 octombrie

12 Oct 2021 1515

O nouă tranșă de vaccin Moderna sosește mâine în România

05 Aug 2021 1156

Mii de doze de vaccin Johnson&Johnson sosesc mâine, în România

29 Jul 2021 1253

Coronavirus O nouă tranșă de vaccin Johnson & Johnson va ajunge joi în București

07 Jul 2021 1118

Noi doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc în țară

23 Jun 2021 1332

O nouă tranșă de vaccin de la compania farmaceutică AstraZeneca sosește mâine în țară

21 Jun 2021 1456

O nouă tranșă de vaccin Johnson&Johnson sosește mâine în țară. Cate doze ajung la Constanța

16 Jun 2021 1075