Stiri calde

Eugen Teodorovici, detalii despre „taxa pe lăcomie”. Ce spune ministrul Finanțelor despre adoptarea ordonanței

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a susţinut vineri că OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare ar putea fi modificată, dacă există "argumente rezonabile", însă nu a dorit să anticipeze acum o astfel de modificare.

"Discuţiile au fost pe fiecare sector în parte. Chiar şi eu am avut, ştiţi bine discuţii şi săptămâna asta la Banca Naţională, subiectul de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare fiind efectele Ordonanţei 114/2018. BNR ne-a pus la dispoziţie un studiu de impact, să spunem, pe care îl ştiam în mare măsură şi atunci când am adoptat Ordonanţa în Guvern. Eu zic că cei care au încredere în modul în care Guvernul acţionează o să şi vadă confirmarea faptului că măsurile pe care le-am luat, fie şi pe 114 sunt cele corecte. Nu aş vrea să anticipez acum o modificare sau nu a acestei ordonanţe. Legislaţia este în general modificabilă, să spunem, dacă argumente rezonabile există. Acesta este ceea ce contează", a declarat vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, după aprobarea proiectului de buget pe 2019.


Întrebat în ce zone ar putea fi modificată OUG 114/2018, ministrul Finanţelor a răspuns: "Zonele unde argumentele sunt pertinente şi rezonabile".

El a adăugat că au avut loc discuţii în aceste context şi credinţa sa este că lucrurile se vor aşeza "aşa cum ne dorim cu toţii".

"Legat de 114 sau de ROBOR, mai concret de ROBOR, discuţia se va purta încă o dată în următoarea şedinţă a Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, pe 18 februarie, dată până la care acel grup de lucru pe care noi l-am constituit în comitet va trebui să prezinte comitetului câteva alternative, câteva scenarii. Şi cum spuneam şi în alte declaraţii trebuie să vedem foarte clar dacă modul de calcul de astăzi al ROBOR-ului este cel mai bun, cel mai corect, fie şi el în urma unei înţelegeri între bănci, cum domnul Guvernator spunea ieri. Şi acest comitet va decide într-un fel sau altul. Speranţa, dorinţa şi credinţa mea este că acea propunere va fi una pe care românii o aşteaptă, astfel încât în urma acestei decizii să scadă costurile cu ceea ce ei au de plătit către bănci pentru împrumuturile pe care le au în lei. După 18 februarie se poate discuta de o eventuală adaptare unui cadru legislativ astăzi în vigoare", a explicat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor s-a declarat optimist în ceea ce priveşte mecanismul de calcul al ROBOR. "Pot să vă spun, ca persoană mai în vârstă ca domnia sa în ceea ce înseamnă lucrul în administraţie, că nimic nu este imposibil", a spus şeful de la Finanţe, adăugând că pe restul sectoarelor discuţia se poartă cu celelalte ministerele de resort.

Guvernul a stabilit la finele anului trecut, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pensiile speciale vor fi plafonate

15 Jul 2019 339

Senatoarea Ramona Dinu îi cere socoteală lui Teodorovici Statul nu-şi mai poate recupera o parte din prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor pentru că nu s-a constituit parte civilă (document)

12 Jul 2019 788

Ministrul Teodorovici Proiectul privind construcţia podului peste Dunăre, de la Brăila, „va fi în grafic, fără niciun fel de întârziere"

05 Jul 2019 488

Decretul prin care Eugen Teodorovici este desemnat viceprim-ministru interimar, semnat de președintele Iohannis

03 Jul 2019 425

Cine face parte din noua conducere PSD, în urma votului din cadrul congresului

29 Jun 2019 998

Ședință CExN PSD Eugen Teodorovici, numit vicepremier interimar

28 Jun 2019 598

Eugen Teodorovici și-a confirmat candidatura la prezidențiale

23 Jun 2019 738

Eugen Teodorovici, întâlnire cu primarii de localităţi pentru a discuta despre bugetele autorităţilor locale

19 Jun 2019 1062

Eugen Teodorovici, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie Banii pentru pensii sunt prevăzuți în buget

11 Jun 2019 815

ANAF continuă restituirea taxei auto

05 Jun 2019 621

UPDATE. Şefa ANAF, Mihaela Triculescu, a fost schimbată din funcţie. Cine este noul președinte al ANAF

03 Jun 2019 653

Ce a decis Guvernul în legătură cu dobânda calculată creditelor acordate prin programele guvernamentale cu garanţia statului

30 May 2019 377

Ministrul Eugen Teodorovici - „Am aprobat alocarea sumei de 700 milioane de lei în vederea restituirii taxei auto”

23 May 2019 581

Miniștrii Justiției și Finanțelor au ajuns la un acord cu sindicaliștii din penitenciare

22 May 2019 515

Amnistie fiscală anunțată de ministrul Finanțelor. Cine este vizat de această măsură

14 May 2019 402