Evaluările naționale din acest an, contestate de profesorii din Constanța

Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța se declară în dezacord cu modul în care Direcția Generală de Educație și Învățare pe tot Parcursul Vieții, Direcția Generală Management, Resurse Umane și Rețea Școlară Națională și Centrul Național de Evaluare și Examinare au gândit organizarea și desfășurarea evaluărilor naționale din acest an la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Reprezentanții profesorilor din Constanța susțin că în ziua evaluărilor dascălii vor acumula 10-12 ore de activitate continuă, fiind astfel încălcate prevederile Codului muncii. De asemenea, se pune problema utilizării spațiilor școlare, dar și a lipsei dotărilor tehnice necesare multiplicării fișelor de evaluare.

„Ne referim în mod expres la efectele asupra elevilor și personalului angajat datorate modificărilor impuse de adaptarea orarului școlar și al utilizării spațiilor școlare, la numeroasele dificultăți privind asigurarea dotărilor tehnice necesare multiplicării fișelor de evaluare. În același timp dorim să remarcăm totalul dispreț al reprezentanților instituțiilor menționate privind respectarea drepturilor prevăzute în Codul muncii (art. 112-137), referitoare la reglementările privind programul de muncă – programul de repaus, în condițiile în care membrii comisiei se implică atât în participarea la evaluare, cât și în desfășurarea programului didactic curent în zilele cu probe, acumulând în acest fel 10-12 ore de activitate continuă. Am adăuga la acest aspect dificultățile întâmpinate în deplasarea personalului navetist către unitățile de învățământ la orele dimineții când nu circulă mijloace de transport în comun (conform Procedurii nr. 646/06.05.2014 prezența comisiei  la unitate este la ora 5.00). În  unitățile de învățământ mai mici există riscul insuficienței personalului didactic ținând cont de condițiile impuse de procedurile elaborate privind rolurile membrilor comisiei de evaluare. Toate acestea ne confirmă, încă o dată, că în educație nu există o strategie clară pe termen lung, că multe documente se întocmesc și se adoptă fără consultarea beneficiarilor cărora li se adresează și că personalul din învățământul preuniversitar este supus unor abuzuri ce decurg din nerespectarea legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației Încep evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022-2023. Calendarul probelor

09 May 2023 1107

Opinia părinților despre evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

15 Mar 2021 2211

Lăudabilă idee, proastă concretizare Cu ce scop simulăm notele Evaluării Naționale? Elevii, „răsfoind” telefonul, așteaptă note mari, profesorii s-au săturat de voluntariat

28 Mar 2019 4502

Cand vor avea loc anul acesta evaluările naţionale pentru elevii claselor a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a

05 Jan 2017 2581

Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea loc între 18 mai și 3 iunie

07 May 2015 1607

Editorial Ce ne mai surprinde în România?

05 Jul 2014 2047

Evaluările naţionale, premieră în învăţământul românesc şi un alt pas în calea studiilor universitare

27 May 2014 2233

Litoral Tv Evaluări pe banii părinților?

24 May 2014 2704

Totul despre evaluările naţionale, aflaţi la ,,Radiografia Zilei”

30 Apr 2014 2266