Eveniment deosebit la Tulcea. IPS Teodosie și IPS Casian au slujit la Mănăstirea Halmyris (galerie foto)

PreaSfinția Sa Visarion a săvârşit, astăzi, Sfânta Liturghie arhierească împreună cu I.P.S. Teodosie arhiepiscopul Tomisului şi IPS Casian arhiepiscopul Dunării de Jos, la Mănăstirea Halmyris.
 
Sfânta Mânăstire Halmyris este deținătoarea celor mai vechi sfinte moaște descoperite pe teritoriul României, aparținând preotului Epictet și monahului Astion, care au primit cununa de martiri ai lui Hristos, în ziua de 8 iulie, anul 290.
 
Viața și pătimirile sfinților mucenici au fost consemnate în Acta Sanctorum, fiind incluși și în Sinaxarele Bisericii Universale, încă din primul mileniu creștin. Aceste odoare de mare preț au ieșit la iveală în vara anului 2001, anul întronizării ca Mitropolit al Arhiepiscopiei Tomisului a ÎPS Teodosie, în chiar ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
 
Tămăduirile și minunile sfinților, așa cum apar în Acta Sanctorum, ni-i înfățișează pe aceștia, nu doar ca pe mucenici, ci și ca pe mari doctori fără de arginți.
 
După descoperirea sfintelor moaște, în anul imediat următor, 2002, s-a sărbătorit întâiul hram iar în anul 2004, părintele protos. Iov, starețul Mânăstirii Halmyris, a început ridicarea unui paraclis. În paralel, s-a început lucrul la demisolul Bisericii celei mari a Sfintei Mânăstiri, conceput special pentru a adăposti moaștele celor doi sfinți.
 
Din anul 2008 – anul numirii ca episcop al Tulcei, a PS Visarion - moaștele întregi ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, această comoară de mare preț, atât pentru România, cât și pentru întreaga creștinătate, sunt puse spre închinare în Sfânta Mânăstire Halmyris, Murighiol – Tulcea, din Episcopia Tulcei.
 
În prezent, lucrările la construcția Sfintei Mânăstiri continuă.
 
Sfânta Mânăstire are două hramuri: Sfintii Mucenici Epictet și Astion – 8 iulie - și Sfinții Montanus și Maxima – 26 martie.
 

Preotul Epictet și tânărul Astion - care a primit învățătura creștină de la cel dintâi – s-au stabilit în cetatea grecească Halmyris (secolul III), învățând locuitorii despre credința creștină și săvârșind multe minuni ce au atras atenția comandantului militar Latronianus. Acesta a poruncit să fie uciși, cei doi dându-și sufletele, după mai multe chinuri, în anul 290. Sfintele lor moaște s-au făcut strălucitoare, iar cei ce se atingeau de ele erau vindecați. Latronianus a înnebunit imediat, iar după două zile a murit în chinuri.
 
Preotul daco-roman Montanus și soția sa, Maxima, din cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi), locuită în acea perioadă de daco-romani (secolele III-IV), au fost martirizați de persecutorii care slujeau lui Dioclețian, mucenicia lor fiind consemnată în Martirologii. Sfinții mărturisitori ai lui Hristos au fost înecați în apele râului Sava, dar valurile învolburate le-au adus trupurile la mal, în mâinile credincioșilor, care s-au îngrijit să fie cinstite cum se cuvine. Mânăstirea Halmyris este singura Mânăstire din țara noastră care poartă hramul Sfinții Montanus și Maxima.
 
Fotografii făcute de Episcopia Tulcei.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Starea de alertă, pelerinajul și Arhiepiscopia Tomisului (document)

12 May 2021 1014

Arhiepiscopia Tomisului, despre sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just „Va sancționa CNCD, în premieră, un cult recunoscut de Statul Român?“

09 May 2021 957

„Preoții nu îi pot goni pe credincioși!“ Arhiepiscopia Tomisului încearcă și la Curtea de Apel Constanța!

08 May 2021 1065

Constanța. Învierea Domnului cu Sfânta Lumina venită din largul mării și cu Ovidiu Lipan Țăndărică la toacă (galerie foto+video)

02 May 2021 3561

Sfânta Lumină a ajuns la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

01 May 2021 1079

Constanța, în Noaptea binecuvântată a Învierii. Programul complet

01 May 2021 2819

„Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, este loc pentru toţi!“ Îndrumările ÎPS Teodosie pentru Noaptea de Înviere. Cum se va desfășura slujba de Paște

29 Apr 2021 1401

Ce spune ÎPS Teodosie despre Radu Mazăre

28 Apr 2021 2516

LIVE. ÎPS Teodosie, despre Sărbătorile Pascale

28 Apr 2021 1349

Eveniment în Arhiepiscopia Tomisului. 20 de ani liturgici de la întronizarea ÎPS Teodosie

25 Apr 2021 1649

„Biserica nu poate fi anexă a poliției“ De ce s-au respins pretențiile Arhiepiscopiei Tomisului în procesul pentru credință. Avem motivarea judecătorilor (document)

22 Apr 2021 617

ÎPS Teodosie ”E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post”

21 Apr 2021 1373

Procesul pentru credință. Arhiepiscopia Tomisului, decăzută din dreptul de a-și modifica cererea de chemare în judecată

14 Apr 2021 1046

Decizie de ultimă oră a Tribunalului Constanța Arhiepiscopia Tomisului a pierdut procesul pentru credință!

13 Apr 2021 21743

ÎPS Teodosie – „Vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri“ Tribunalul Constanța ar putea schimba azi măsurile anti-Covid bisericești

12 Apr 2021 1478