Eveniment deosebit la Tulcea. IPS Teodosie și IPS Casian au slujit la Mănăstirea Halmyris (galerie foto)

PreaSfinția Sa Visarion a săvârşit, astăzi, Sfânta Liturghie arhierească împreună cu I.P.S. Teodosie arhiepiscopul Tomisului şi IPS Casian arhiepiscopul Dunării de Jos, la Mănăstirea Halmyris.
 
Sfânta Mânăstire Halmyris este deținătoarea celor mai vechi sfinte moaște descoperite pe teritoriul României, aparținând preotului Epictet și monahului Astion, care au primit cununa de martiri ai lui Hristos, în ziua de 8 iulie, anul 290.
 
Viața și pătimirile sfinților mucenici au fost consemnate în Acta Sanctorum, fiind incluși și în Sinaxarele Bisericii Universale, încă din primul mileniu creștin. Aceste odoare de mare preț au ieșit la iveală în vara anului 2001, anul întronizării ca Mitropolit al Arhiepiscopiei Tomisului a ÎPS Teodosie, în chiar ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
 
Tămăduirile și minunile sfinților, așa cum apar în Acta Sanctorum, ni-i înfățișează pe aceștia, nu doar ca pe mucenici, ci și ca pe mari doctori fără de arginți.
 
După descoperirea sfintelor moaște, în anul imediat următor, 2002, s-a sărbătorit întâiul hram iar în anul 2004, părintele protos. Iov, starețul Mânăstirii Halmyris, a început ridicarea unui paraclis. În paralel, s-a început lucrul la demisolul Bisericii celei mari a Sfintei Mânăstiri, conceput special pentru a adăposti moaștele celor doi sfinți.
 
Din anul 2008 – anul numirii ca episcop al Tulcei, a PS Visarion - moaștele întregi ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, această comoară de mare preț, atât pentru România, cât și pentru întreaga creștinătate, sunt puse spre închinare în Sfânta Mânăstire Halmyris, Murighiol – Tulcea, din Episcopia Tulcei.
 
În prezent, lucrările la construcția Sfintei Mânăstiri continuă.
 
Sfânta Mânăstire are două hramuri: Sfintii Mucenici Epictet și Astion – 8 iulie - și Sfinții Montanus și Maxima – 26 martie.
 

Preotul Epictet și tânărul Astion - care a primit învățătura creștină de la cel dintâi – s-au stabilit în cetatea grecească Halmyris (secolul III), învățând locuitorii despre credința creștină și săvârșind multe minuni ce au atras atenția comandantului militar Latronianus. Acesta a poruncit să fie uciși, cei doi dându-și sufletele, după mai multe chinuri, în anul 290. Sfintele lor moaște s-au făcut strălucitoare, iar cei ce se atingeau de ele erau vindecați. Latronianus a înnebunit imediat, iar după două zile a murit în chinuri.
 
Preotul daco-roman Montanus și soția sa, Maxima, din cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi), locuită în acea perioadă de daco-romani (secolele III-IV), au fost martirizați de persecutorii care slujeau lui Dioclețian, mucenicia lor fiind consemnată în Martirologii. Sfinții mărturisitori ai lui Hristos au fost înecați în apele râului Sava, dar valurile învolburate le-au adus trupurile la mal, în mâinile credincioșilor, care s-au îngrijit să fie cinstite cum se cuvine. Mânăstirea Halmyris este singura Mânăstire din țara noastră care poartă hramul Sfinții Montanus și Maxima.
 
Fotografii făcute de Episcopia Tulcei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 418

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 435

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 518

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1380

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 559

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1999

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 482

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 590

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 2510

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 689

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 541

Programul liturgic al IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

27 Mar 2024 611

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 597

Sărbătoare mare pentru creștini! „La Buna Vestire a început legătura Cerului cu pământul“ (VIDEO)

25 Mar 2024 600

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1452