Evreii sărbătoresc în luna decembrie o sărbătoare religioasă importantă - Hanuka

Evreii din întreagă au intrat în Săptămâna Luminiii, care va dura opt zile. În fiecare seară vor fi aprinse lumânări pe menora - un candelabru cu opt braţe. În acest an evreii vor sărbători Hanuka până în 20 decembrie.
 
Sărbătores Hanuka este numită și sărbătoarea luminilor. În fiecare seară de Hanuka, se va aprinde câte o lumânare, care va aminti despre minunea produsă în Templul evreiesc după victoria evreilor asupra grecilor.

Hanuka este sărbătoare care celebrează minunea uleiului Menorei, care a ars timp de opt zile cu doar o singură cană de ulei pur ce ar fi ajuns în mod normal pentru o singură zi. Ceremonia are loc acasă, dar şi în sinagogi. Familia se adună în jurul unui sfeşnic cu opt braţe, în care se aprind opt lumânări. Există obiceiul ca acest candelabru, numit hanukia, să fie aşezat în pragul uşii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu restul comunităţii în mijlocul căreia trăiesc. Copiilor li se dau bani. De asemenea, se obişnuieşte ca aceştia să se joace cu un titirez, pe ale cărui laturi sunt iniţialele Nes Gadol Haia Şam, adică Minune mare a fost acolo).
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul Marcel Ciolacu „Sărbătoarea Hanuka este un moment de bucurie, cu o mare încărcătură emoţională şi simbolică“

07 Dec 2023 868

Președintele Iohannis „Este dramatic că sărbătoarea Hanuka se desfășoară pe fundalul suferințelor și al pierderilor de vieți omenești“

07 Dec 2023 742

Nicolae Ciucă, mesaj cu prilejul sărbătorii Hanuka- „Reprezintă un moment de comuniune spirituală“

18 Dec 2022 1005

Iohannis, la ceremonia de Hanuka „Rămân profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice”

22 Dec 2019 1738

Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Sărbătorii Hanuka

02 Dec 2018 1408

Sărbătoarea de Hanuka, celebrată la Tulcea de comunitate și oficiali (galerie foto)

28 Dec 2016 3007