Exclusiv Patru polițiști ai BCCO Constanța, CONDAMNAŢI în dosarul investigatorului sub acoperire ameninţat cu pistolul în Mamaia (MINUTĂ)

Final de proces la Curtea de Apel Constanţa în dosarul celor patru angajaţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa, Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană, judecaţi pentru fapte de corupţie.
 
Judecătoarea Viorica Lungu, din Curtea de Apel Constanţa, i-a achitat pe Teodorescu, Zaharia şi Petcu pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar pe Dolană pentru complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.
 
Ulterior deliberărilor, cei patru au primit următoarele pedepse: Bogdan Mircea Teodorescu - patru ani de închisoare, Vlad Ştefan Zaharia - patru ani de închisoare, Dragoş Emil Petcu – patru ani de închisoare, Cristian Dolană - trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.
 
Cei patru au fost obligaţi să plătească statului suma de câte 1650 lei cheltuieli judiciare la urmărirea penală şi judecata în fond.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Bogdan Mircea Teodorescu, Vlad Ştefan Zaharia, Dragoş Emil Petcu şi Cristian Dolană au fost trimişi în judecată, pe data de 10 septembrie 2013, de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Teodorescu, Zaharia şi Petcu sunt acuzaţi de tortură, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi fals intelectual. Dolană a fost deferit Justiţiei pentru tortură şi complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în noaptea de 2/3 mai 2013, inculpaţii Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan, Petcu Dragoş Emil, Dolană Cristian (toţi lucrători în cadrul BCCO Constanţa) desfăşurau o acţiune pe linia combaterii traficului de droguri în zona unui club din staţiunea Mamaia, timp în care în aceeaşi zonă îşi desfăşura activitatea şi investigatorul sub acoperire T.F.C.“. „În momentul în care investigatorul sub acoperire l-a abordat pe inculpatul Petcu Dragoş Emil, oferindu-i spre vânzare un plic cu substanţă vegetală, de culoare preponderent verde (sub pretextul că ar fi o substanţă stupefiantă), a intervenit şi inculpatul Teodorescu Bogdan Mircea, care i-a luat investigatorului din buzunar portmoneul, iar ceilalţi doi inculpaţi i-au luat telefoanele mobile. Apoi, fără a avea autorizaţie de percheziţie domiciliară, inculpaţii Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea şi Zaharia Vlad Ştefan l-au condus pe investigatorul sub acoperire în camera sa de hotel, unde au efectuat o percheziţie, context în care au ridicat suma de 2.700 de lei prezentată de acesta din urmă“, conform Parchetului General al României.
 

Procurorii au mai arătat în rechizitoriu că „ulterior, pe fondul apariţiei suspiciunii că T.F.C. ar putea să fie investigator sub acoperire, inculpaţii Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea, Zaharia Vlad Ştefan, Dolană Cristian au declanşat o acţiune susţinută de supunere a acestuia la suferinţe puternice, fizice şi psihice, pentru a obţine de la acesta mărturisirea că este poliţist, lucrând sub acoperire, pentru a-l intimida atât pe acesta, cât şi persoanele care l-au autorizat, precum şi pentru a-l pedepsi pentru «lipsa de loialitate» constând în îndreptarea unor asemenea acţiuni împotriva unor colegi poliţişti şi pentru îndrăzneala de a le fi testat probitatea profesională“.
 
„Faptele au fost comise în parcarea unui club din Mamaia, în parte în autoturismul de serviciu şi în parte în vecinătatea acestuia. Investigatorul sub acoperire a fost încătuşat, fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri, fiind lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului pentru a-şi declina calitatea de poliţist; a fost complet dezbrăcat în parcarea menţionată (sub pretextul unei percheziţii corporale) şi lovit peste picioare cu o bâtă. Inculpaţii au proferat ameninţări atât la adresa investigatorului, cât şi a familiei sau colaboratorilor săi, acesta fiind ameninţat la un moment dat cu arma, pe care i-au pus-o la tâmplă şi în zona abdomenului, simulând apăsarea trăgaciului. Inculpaţii au încetat seria violenţelor fizice şi psihice după circa o oră şi jumătate şi numai după ce T.F.C. a recunoscut că este lucrător de poliţie, după care s-au deplasat la sediul instituţiei la care îşi desfăşurau activitatea, întocmind un proces-verbal de constatare, datat 3.05.2013, înscris ce cuprindea o serie de menţiuni false referitoare la acţiunea lor privind investigatorul sub acoperire“, conform rechizitoriului.


Într-un alt dosar, judecătoarea Viorica Lungu i-a condamnat la câte un an de închisoare cu suspendare condiționată pe Bogdan Mircea Teodorescu, Dragoş Emil Petcu şi pe Vlad Ştefan Zaharia.
 
Teodorescu, Petcu şi Zaharia au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi comunicat reprezentantului unui magazin de comercializare a produselor etnobotanice, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la organizarea unor acţiuni mixte de control inopinat pentru combaterea activităţilor ilegale de comercializare a plantelor şi substanţelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope.
 
„Informaţiile erau comunicate denunţătorului în mod nemijlocit, indicându-i-se în mod exact data şi intervalul orar de desfăşurare a controalelor”, potrivit DNA.

În prezent, acest dosar se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

si je

05 Nov, 2015 19:56

Wow am vrut sa zic si eu.

je

05 Nov, 2015 10:51

Wow. Oamenii legii !

Articole asemanatoare

Un investigator sub acoperire ar fi fost torturat în Mamaia Patru angajaţi ai BCCO Constanţa, condamnaţi în primă instanţă. Dosarul, la Înalta Curte

09 Jan 2019 8406

Patru angajaţi ai BCCO Constanţa, condamnaţi în primă instanţă. Înalta Curte a stabilit un nou termen în proces

08 Nov 2018 1688

Investigator sub acoperire, torturat în Mamaia? Poliţistul ar fi fost supus la chinuri groaznice. Dosarul, la Înalta Curte

04 May 2018 5690

Patru poliţişti de la Combaterea Criminalităţii Organizate din Constanţa, condamnaţi

06 Nov 2015 1901