Stiri calde

Expoziție cu machete de nave şi picturi ale Muzeului de Marină Constanţa, la Miercurea Ciuc

 
Statul Major al Forţelor Navale organizează expoziţia de machete de nave şi picturi cu tematică marină, intitulată „Marea în culori”, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Harghita „Kájoni János”, în perioada 17-19 februarie, în Municipiul Miercurea Ciuc.
 
Machete de nave militare, instrumente de navigaţie, uniforme de marină şi aproximativ 40 de tablouri care redau peisagistica marină, realizate de pictorii Alexandru Ghinea şi Nicolae Găgeanu, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Constanţa, îşi vor aştepta vizitatorii la sediul Bibliotecii Judeţene Harghita „Kájoni János”. Vernisajul va avea loc miercuri, 17 februarie, la ora 17.00, iar expoziţia va fi deschisă publicului până vineri, 19 februarie, în intervalul orar 08.00-18.00.
 
Expoziţia „Marea în culori” reprezintă debutul unui program de activităţi, desfăşurate de către marinarii militari în Judeţul Harghita, în colaborare cu Prefectura Judeţului Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc şi alte instituţii publice şi private. Programul este dedicat cinstirii memoriei eroilor care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, contribuind, totodată, la promovarea culturii şi tradiţiilor marinăreşti, precum şi la cunoaşterea de către publicul harghitean a rolului şi misiunilor executate de militarii din Forţele Navale Române.
 
Muzeul Marinei Române din Constanţa va prezenta publicului machete ale unor nave militare (Fregata „Regele Ferdinand”, Fregata „Mărăşeşti”, Nava-Şcoală „Mircea”, un monitor fluvial), macheta Submarinului „Delfinul” şi a unui pânzar moldovenesc, uniforme militare, hărţi şi instrumente de navigaţie. Muzeul Marinei Române este o instituţie culturală unică în România, care prezintă radiografia istoriei maritime şi navale a ţării noastre, din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Este pentru prima dată când obiecte din patrimoniul muzeului ajung în Judeţul Harghita.
 
Pictorul Alexandru Ghinea este singurul pictor-marinar militar român  în viaţă, al treilea în ordine cronologică după pictorii Dimitrie Ştiubei şi Valentin Donici. Timp de 30 de ani şi-a desfăşurat activitatea pe diferite nave militare, participând la numeroase misiuni pe mare. Fiind impresionat de spectacolul mării şi de vibraţia navelor militare în frământarea valurilor, Alexandru Ghinea a ales să exprime, prin intermediul penelului, emoţia şi, totodată, zbuciumul navelor în faţa naturii, prin reprezentaţii minuţioase ale vopselurilor pe pânză. În anul 1980, a început să picteze nave militare şi civile, peisaje marine, bătălii navale, dar nici viaţa nu lipseşte din picturile sale, aceasta fiind prezentă prin albatroşii în zbor, care-i însoţesc, de obicei, pe marinari.
 
Pictorul Nicolae Găgeanu s-a născut la Mangalia, iar prima expoziţie personală a avut-o în anul 1989, în staţiunea Neptun-Olimp. A început colaborarea cu Cercul Militar Mangalia în anul 2008, când i-a fost organizată expoziţia personală „După 20 de ani”. Fiind născut la mal de mare, încă din copilărie a fost fascinat de zumzetul bărcilor de pescari, care plecau dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui şi se întorceau la mal, uneori târziu în noapte, călăuzite de lumina farului din Mangalia. A ales să îşi exprime emoţiile şi gândurile prin intermediul penelului, a apei şi a acuarelelor, jucându-se, parcă, cu vaporii de ceaţă în operele sale. Tehnica picturii în acuarelă, utilizată de Niculae Găgeanu, redă în mod inedit şi plăcut surprinzător pentru ochiul nostru realitatea înconjurătoare. Amalgamul stropilor de culoare şi liniile fine ale contururilor formelor transpun imaginaţia pictorului în adevărate opere de artă. Lumina din peisajele sale capătă forme abstracte, concrete sau difuze, în funcţie de starea artistului, acesta exploatând din plin posibilităţile acuarelelor.   Sursa foto: Facebook - Alexandru Ghinea 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avarie CET Palas. Mai multe zone, afectate de lipsa energiei termice

24 Oct 2018 849

Muzeul Marinei Române se înscrie în programul național și internațional - Noaptea Muzeelor

18 May 2016 1241

Muzeul de Marină, locul în care trăieşti istoria

15 Jul 2015 3629

Hărți vechi de sute de ani și documente despre marina turcă, expuse la Constanța

21 Nov 2014 1718

Alianţa Franceză organizează în Constanţa expoziţia de fotografie "Meseriile mării"

07 Aug 2014 1922

Lecţie de istorie despre eroii aviaţiei române, la Muzeul Marinei

24 Feb 2013 1941

Recital de pian la Muzeul de Artă Constanţa

09 Nov 2012 1576

Radet opreşte apa caldă. Vezi dacă te afectează

13 Feb 2012 1114

Călătorie în lumea ceasurilor de altădată

25 Jul 2011 968

Expoziţie de ceasornice la Muzeul Militar

25 Jul 2011 1019