Stiri calde

Fără precedent Copii şcoliţi în România să devină infractori. Trimişi în Paris la furat. Acţiune a Direcţiei de Poliţie Judiciară din Paris şi DIICOT

Procurorii DIICOT – ST Iași  și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iași efectuează în acest moment, simultan, 25 de percheziții domiciliare pe raza municipiilor Iași, Roman și a județului Prahova într-o cauză vizând  destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.
 

    În paralel, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris desfășoară o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.   

Sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României și al Franței din care peste 70 de  minori, cu vârste între 10 – 13 ani, implicați în această activitate, vor fi audiați în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfășurată.

 
 Probatoriile au evidenţiat  faptul că pe raza municipiilor  Iaşi și Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților.
 

    Membrii grupării infracţionale și-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinților care le valorificau. Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure.

 
    După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumați de proprii părinți în activitatea infracțională.
 
    Pentru documentarea activităților infracționale s-a solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar  ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acționat pentru probarea activităților infracționale.

 
    Actiunea este realizată cu sprijinul IPJ Iași, BCCO Bacău,BCCO Ploiești, ITPF Iași și  Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, forțele cumulate în această acțiune fiind de  140 de polițiști și 170 de jandarmi.

 
    Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

 
    Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST.

 
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de percheziții într-un dosar de contrabandă. Mai multe persoane, audiate

28 Mar 2019 414

DIICOT. Percheziţii în Constanţa, Tulcea şi alte judeţe, la persoane bănuite de şantaj şi înşelăciune prin metoda "Accidentul" (document)

24 Oct 2018 574

Grup infracţional organizat, specializat în deturnarea de licitaţii şi evaziune fiscală, destructurat. Prejudiciu de zeci de milioane de euro

30 May 2018 1809

Zece reținuți în urma perchezițiilor BCCO și DIICOT. Toți din Constanța, Mangalia, Limanu, Eforie. Făceau trafic cu droguri

16 Jun 2017 12670

UPDATE Percheziții la o instituție publică! Traficanți de țigări, prinși cu tehnică antispionaj

09 Apr 2017 2499

Scandal sexual la şcoală! Mai multe eleve, obligate să se prostituteze

03 Nov 2016 1406

Percheziţii în Tulcea cu sprijinul BCCO Constanţa. Inculpaţii vindeau o „substanţă psihoactivă nouă” ce poate duce la deces

06 Oct 2016 1533

Violoncelistul Adrian Naidin a căzut de la geam după ce mascații au intrat peste el în casă

28 Sep 2016 2136

Descinderi la presupuși traficanți de droguri. Ce au găsit procurorii

28 Sep 2016 1447

Percheziţii Peste 150 de plante de cannabis şi o armă de foc, descoperite de procurorii DIICOT

02 Sep 2016 1001

UPDATE Acţiune a mascaţilor BCCO în Piaţa Griviţei (galerie foto+video)

24 Mar 2016 4343

Dosar DIICOT. Peste 70 de persoane audiate

23 Mar 2016 1232

Percheziții în județele Tulcea şi Brăila. Sunt vizate persoane bănuite de evaziune fiscală

10 Feb 2016 1447

Percheziţii DIICOT astăzi. Infracţiuni informatice şi spălare de bani

11 Jan 2016 1412

Percheziții în Constanța și alte trei județe. Un prejudiciu adus statului de peste 4,5 milioane lei

07 Jan 2016 1535