Stiri calde

Final de CSAT. Va fi elaborat un plan de acţiune pentru sănătate, iar unitățile 3 și 4 de la Cernavodă sunt proiect prioritar

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, astăzi, un raport al ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, cu privire la proiectul Unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiție prioritară pentru România.
 

"În cadrul ședinței Consiliului am analizat și aprobat raportul ministrului Energiei privind stadiul și evoluția proiectului unităților 3 și 4 de la Centrala Cernavodă stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiții pentru România care va asigura creșterea cotei energiei nucleare la 30 sau 32% din totalul producției naționale de energie electrică și va contribui substanțial la creșterea economică, menținerea, dar și crearea de noi locuri de muncă", a declarat șeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 
De asemenea, CSAT a aprobat liniile generale ale mandatului României la summitul NATO de la Varșovia.
 

"Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale României la summitul NATO de la Varșovia, care va avea loc pe 8 și 9 iulie, cu mențiunea ca acestea să fie actualizate și adaptate în funcție de negocierile din alianță și de evoluțiile situației internaționale", a spus Iohannis.

 
Președintele a mai anunțat că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acțiune privind sistemul sanitar, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește în câteva puncte măsuri referitoare la norme, proceduri, control și laboratoare. El a precizat că, în ceea ce privește normele, acestea trebuie să fie aliniate la cerințele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice și să fie exigente și aplicate inclusiv cu sancțiuni mai severe.
 
Șeful statului a mai precizat că, în acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experți - medici, biologi, chimiști, specialiști în siguranța alimentară și alte categorii de specialiști - care să lucreze la acest pachet de norme. El a explicat că aceste norme privesc modul în care se pun pe piață produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat, precum și întărirea capacității de control a Ministerului Sănătății.
 
Iohannis a indicat că va trebui reglementat și modul de coordonare a activității între domeniile sănătății umane, veterinare, alimentației publice și creșterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor.
 

"Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești", a subliniat șeful statului.

 
El a subliniat că, în ceea ce privește procedurile și controlul în CSAT, s-a convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control, arătând că este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci și de un control mult mai riguros.
 

"Trimestrial, Guvernul va prezenta Consiliului Suprem de Apărare a Țării informări cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor", a declarat Iohannis.

 
De asemenea, CSAT a hotărât ca Guvernul să inițieze programe de instruire și perfecționare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești, precum și legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.
 
În ceea ce privește laboratoarele, CSAT a stabilit că România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante.
 

"S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Acesta urmărește, pe de-o parte, crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienței biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea și dotarea corespunzătoare a autorităților de control în domeniul sănătății publice, la nivel central, cât și teritorial, cu respectarea regulamentelor și a standardelor europene în domeniu", a conchis șeful statului.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință a CSAT în sistem de videoconferință. Subiecte incluse pe ordinea de zi

27 May 2020 1204

Gabriela Firea a transmis o adresă către Klaus Iohannis și către CSAT. Care este motivul (video)

04 Mar 2020 678

Klaus Iohannis, după ședința CSAT „Autoritățile din România au luat toate măsurile pentru prevenirea unei epidemii de coronavirus“

26 Feb 2020 632

Ședința CSAT Au fost avizate propunerile de buget pe anul 2020 pentru instituţiile din domeniul apărării şi securităţii naţionale

17 Dec 2019 1370

Avansări în MApN cu prilejul Zilei Naţionale a României. Cine este de la Constanţa şi în ce grade au fost înaintaţi

29 Nov 2019 6818

Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT Generalul-locotenent Daniel Petrescu, numit șeful Armatei Române

27 Nov 2019 712

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, programată miercuri. Pe ordinea de zi, rectificarea bugetului pentru instituțiile din domeniul securității naționale

25 Nov 2019 693

Klaus Iohannis îi cere demisia procurorului şef al DIICOT, Felix Bănilă

30 Sep 2019 715

CSAT. Noutate pentru Armata Română la misiunile internaţionale. Ce efective vor acţiona din MApN şi MAI peste hotare

31 Jul 2019 2959

Iohannis după CSAT, despre cazul Caracal „Corupția și incompetența distrug statul”

30 Jul 2019 849

Klaus Iohannis i-a conferit Simonei Halep Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler

30 Jul 2019 1368

Cazul de la Caracal, discutat astăzi în şedinţa CSAT

30 Jul 2019 740

Tragedia de la Caracal, în care au murit două fete, se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Ce a scris Iohannis pe Facebook

27 Jul 2019 2801

​Ce mesaj are șeful CJC pentru președintele Klaus Iohannis (video)

22 May 2019 2493

Laura Codruța Kovesi, amenințată. Fosta șefă a DNA beneficiază de protecția SPP

03 Apr 2019 965