Florentina Mirică, candidat la funcția de procuror șef al DNA „A scăzut cu circa 90% capacitatea de a se pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică“

Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, susţine că, în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care interceptările realizate de serviciile de informaţii nu mai pot fi folosite în dosarele penale, a scăzut cu circa 90% capacitatea de a se pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică emise de judecători, transmite Agerpres.ro. 
 
Informaţia apare în proiectul managerial cu care Florentina Mirică a participat la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 

"Una dintre cele mai grave probleme ale DNA, rămase fără reglementare administrativă, priveşte efectele deciziei Curţii Constituţionale nr. 51/2016, întrucât a scăzut cu circa 90% capacitatea de a se pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, emise de judecătorii de drepturi şi libertăţi. În concret, din cele 5 unităţi de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică - DIPI, SRI, DGA, DOS, Serviciul tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - activităţile de ascultare/ redare au rămas în sarcina procurorului de caz, cu sprijinul parţial al Serviciului tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (care nu are capacitatea de a răspunde tuturor solicitărilor procurorilor). Efecte la nivel naţional ale înlăturării serviciilor de informaţii din rândul structurilor specializate ce pot pune în aplicare măsurile de supraveghere tehnică au condus la depăşirea capacităţii Poliţiei Române de a da curs şi solicitărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe lângă cele ale unităţilor de parchet cu care colaborează în mod curent şi ale DIICOT", se arată în proiectul managerial al Florentinei Mirică, publicat vineri pe site-ul MJ.

 
Procurorul adaugă că DGA a fost eliminată din rândul organelor de poliţie judiciară ce pot fi delegate pentru instrumentarea dosarelor DNA, întrucât competenţele sale nu se mai intersectează decât pentru faptele comise de personalul Ministerului de Interne.
 
Mirică afirmă că, în ceea ce priveşte filajul, DNA nu a mai desfăşurat astfel de activităţi, deşi a obţinut mandate în acest sens, pentru că nu a avut logistica necesară punerii în aplicare.
 

"Prin urmare, activităţile de înregistrare ambientală în teren, fotografiere de la distanţă, documentare informativă prealabilă efectuării percheziţiilor/ reţinerilor, asigurarea protecţiei investigatorilor au rămas fără suport logistic", spune Florentina Mirică, ea propunând reorganizarea resurselor DNA şi alocarea de noi resurse - "structuri interne noi (investigatori, filaj, amplasare şi utilizare tehnică, monitorizare 24 ore/24 ore a rezultatelor punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică)".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 399

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1199

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 843

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 773

Tribunalul Tulcea, achitare într-un dosar al DNA Constanța. Procesul a ajuns la Curtea de Apel

14 Apr 2024 397

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5421

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 601

DNA a trimis în judecată 21 de inculpați! Oficial de la Anticorupție

11 Apr 2024 518

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

11 Apr 2024 586

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 379

DNA angajează! Sunt vacante două posturi. Se cere, printre altele, rezistență la stres

09 Apr 2024 4694

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8593

Procurorul Chiriac Marian, delegat adjunct al Secției Judiciare Penale din DNA

05 Apr 2024 564

Executorul judecătoresc Catrinoiu Matei Cosmin, trimis în judecată de DNA!

02 Apr 2024 646

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 884