Flori Dinu directorul general al Hexi Pharma, urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: SC Hexi Pharma CO SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor, Flori Dinu, director general al SC Hexi Pharma CO SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, Panaitescu Miron-Victor, administrator la mai multe societăți comerciale, Ochinciuc  Uliana și Ochinciuc  Radu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor.
 
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2008 – 2016, societatea SC Hexi Pharma CO SRL a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).
 
Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către Hexi Pharma CO SRL direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații Hexi Pharma, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.
 
Prin operațiunile menționate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).

Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.
 
Suspecta SC Hexi Pharma CO SRL a fost ajutată la săvârșirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv Chemical & Pharmaceutical Solutions și Hatom Limited, societăți afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacții ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societății române.
 
Din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților Hexi Pharma CO SRL.
 

Având în vedere că dispozițiile codului fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacțiile dintre societăți afiliate să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăți erau controlate de aceeași persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al Hatom Limited și Chemical & Pharmaceutical Solutions este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al Hexi Pharma CO SRL.
 
De asemenea, la săvârșirea faptelor a participat și Dinu Flori, directorul general al Hexi Pharma CO SRL, care a semnat un contract și acte adiționale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat.

 
Sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către suspectele Hatom Limited și Chemical & Pharmaceutical Solutions.
 
Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru și ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 societăți comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).
 
Plățile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acești bani au fost retrași în numerar și au fost folosiți pentru achiziția de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârșirea de infracțiuni, cât și de persoane apropiate acestora.
 
Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de către reprezentanții Hexi Pharma CO SRL, Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecților Ochinciuc Uliana (229.024 euro) și Ochinciuc Radu (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează:
-        23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov,
-        32 de autoturisme,
-        utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție,
-        conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.
 
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Față de Ochinciuc  Uliana și Ochinciuc  Radu a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Inculpaților li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape a procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănţeanul supărat Stelian Ion (USR) - „În Constanţa e jale, te ciuruie ţânţarii! Au făcut dezinsecţie cu apă chioară. Un fel de Hexi Pharma cu insecticid“

02 Jul 2019 3857

Societatea Hexi Pharma, trimisă in judecată de procurorii DNA. Ce prejudiciu a adus statului (document)

03 Dec 2018 1675

Persoane trimise în judecată în scandalul Hexi Pharma. Care sunt acuzațiile

06 Mar 2017 2045

Fosta soţie a lui Dan Condrea contestă succesiunea averii acestuia

19 Oct 2016 3134

Decizie în cazul fetiței fostului patron de la Hexi Pharma

14 Sep 2016 2480

Ministrul SănătățiiVlad Voiculescu vorbeşte despre ce s-ar întâmpla în cazul unui dezastru similar Colectiv

11 Sep 2016 3042

Directorul Hexi Pharma rămâne în arest la domiciliu

29 Aug 2016 2300

Raluca Prună Am transmis procurorului general că dosarul reclamă „o rezolvare cu celeritatea”

26 Aug 2016 2168

Traian Băsescu face afirmații dure cu privire la scandalul Hexi Pharma

25 Aug 2016 2736

PÎCCJ Numai la finalizarea tuturor testelor pe produsele Hexi Pharma va fi posibilă o evaluare concretă

24 Aug 2016 1939

Hexi Pharma Unii dezinfectanţi erau diluaţi fără a depăşi limitele permise

23 Aug 2016 1944

supervizor.ro S-a ales praful de BRĂDET ROMÂNESC! “Investitorii” care nu au solicitat returnarea banilor se transformă în “donatori”; o firmă din Timişoara a depus cerere pentru înregistrarea mărcii

01 Aug 2016 3449

Mașina lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, nu avea probleme la momentul accidentului

14 Jul 2016 2324

Prejudiciul în dosarul Hexi Pharma a ajuns la 70 de milioane de lei! 280 de spitale s-au constituit părți civile

14 Jul 2016 1935

De unde au luat unităţile sanitare din Constanţa dezinfectanţi Spitalul CFR a cumpărat în 2015 biocide de la Hexi Pharma Co SRL (document)

05 Jul 2016 5106