Actualitate

Focare de pestă porcină africană în Topalu și Mircea Vodă. Ce măsuri excepţionale au luat autorităţile din Constanţa

 
Ieri, 16.08.2018, s-a desfășurat în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanta(CLCB), convocată de prefectul județului Constanța Dumitru Jeacă, la propunerea directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silvana Cristescu.
 
La ședință a participat subsecretarul de stat în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Traian Petcu.
 
În urma confirmării prezentei focarelor de pestă porcină africană în Topalu și Mircea Vodă, şedința a avut drept principal scop analiza de către membrii CLCB a Notei de fundamentare prezentată de DSVSA privind aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele 2 localități, în vederea lichidării focarelor.
 
Totodată DSVSA a supus aprobării pe lângă Decizia de ucidere preventivă și Planul de masuri ce trebuiesc adoptate, care cuprinde responsabilități concrete pentru toate instituțiile/forțele implicate, atât Decizia de ucidere preventiva cât și Planul de masuri fiind aprobate.
 
Din punct de vedere organizatoric s-a stabilit procedarea de astăzi la măsura de ucidere preventivă în Topalu și de mâine în Mircea Vodă. Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin la constituirea filtrelor pe căile de acces în cele două localităti. Comitetul Local de sprijin Topalu, reprezentat la CLCB prin primarul localității, va participa la activitatea de ecarisare. Prefectul județului Dumitru Jeacă a convocat Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice și a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci.
 
În continuare se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate in CLCB și sunt mentinute 7 filtre de control și dezinfecție, în 6 localități (Saraiu- 1 filtru, Tichilești – 2 filtre, Seimeni- 1 filtru, Mihai Viteazu – 1 filtru, Hârșova – 1 filtru, Dulcești- 1 filtru). Filtrele sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanța și cei ai Poliției locale, împreună cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere.​Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În ce stadiu este procesul de primire a buletinelor de vot din municipiul și județul Constanța

27 May 2019 193

UPDATE Continuă procesul de dezinstituționalizare la nivelul DGASPC Constanța. Azi, au fost semnate trei contracte. Detalii

23 May 2019 595

Miting în această seară la Prefectura Constanţa. Cine îl organizează

19 May 2019 613

Post vacant în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Constanţa. Când este programat concursul

16 May 2019 593

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, întâlnire de lucru la Prefectura Constanța

10 May 2019 671

Prefectura Constanța pierde procese pe bandă rulantă pe motiv de tardivitate! Cauza - nu are specialiști în PUZ-uri și stă la „mâna“ Inspectoratului în Construcții, care face verificări

25 Apr 2019 1294

Ambasadorul Republicii Turcia la Constanța în vizită de curtoazie la Prefectura Constanţa (galerie foto)

05 Apr 2019 448

Ziua Instituţiei Prefectului la Constanţa Foşti prefecţi şi subprefecţi au celebrat alături de actualii conducători. Cine au fost marii absenţi (galerie foto)

03 Apr 2019 1646

LIVE TEXT + VIDEO. Ziua Instituției Prefectului, celebrată la Constanţa. Primari, foști prefecți și parlamentari prezenți (galerie foto)

02 Apr 2019 1365

ISU Dobrogea şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi-au expus tehnica în faţa Instituţiei Prefectului (galerie foto+video)

02 Apr 2019 607

Comandantul vânătorului de mine francez „Capricorne" în vizită la Primăria Constanţa

01 Apr 2019 404

Prefectura Constanţa nu renunţă la proces! Cere anularea unei hotărâri de Consiliu Local Municipal. Vizat, blocul din coasta Poliţiei

16 Mar 2019 2022

Constănţeanul supărat Cu PUZ atacat în instanţă de Prefectură şi „Verde Urban“, proprietarul dă semne că vrea să construiască!

06 Mar 2019 2519

O nouă zi de protest astăzi la Constanţa

03 Mar 2019 714

„Când injustiția devine lege, rezistența devine datorie!“ Protest anunțat pentru seara aceasta la Constanța, în fața Prefecturii

19 Feb 2019 549