Actualitate

Focare de pestă porcină africană în Topalu și Mircea Vodă. Ce măsuri excepţionale au luat autorităţile din Constanţa

 
Ieri, 16.08.2018, s-a desfășurat în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanta(CLCB), convocată de prefectul județului Constanța Dumitru Jeacă, la propunerea directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silvana Cristescu.
 
La ședință a participat subsecretarul de stat în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Traian Petcu.
 
În urma confirmării prezentei focarelor de pestă porcină africană în Topalu și Mircea Vodă, şedința a avut drept principal scop analiza de către membrii CLCB a Notei de fundamentare prezentată de DSVSA privind aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele 2 localități, în vederea lichidării focarelor.
 
Totodată DSVSA a supus aprobării pe lângă Decizia de ucidere preventivă și Planul de masuri ce trebuiesc adoptate, care cuprinde responsabilități concrete pentru toate instituțiile/forțele implicate, atât Decizia de ucidere preventiva cât și Planul de masuri fiind aprobate.
 
Din punct de vedere organizatoric s-a stabilit procedarea de astăzi la măsura de ucidere preventivă în Topalu și de mâine în Mircea Vodă. Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin la constituirea filtrelor pe căile de acces în cele două localităti. Comitetul Local de sprijin Topalu, reprezentat la CLCB prin primarul localității, va participa la activitatea de ecarisare. Prefectul județului Dumitru Jeacă a convocat Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice și a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci.
 
În continuare se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate in CLCB și sunt mentinute 7 filtre de control și dezinfecție, în 6 localități (Saraiu- 1 filtru, Tichilești – 2 filtre, Seimeni- 1 filtru, Mihai Viteazu – 1 filtru, Hârșova – 1 filtru, Dulcești- 1 filtru). Filtrele sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanța și cei ai Poliției locale, împreună cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere.​Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectura Constanţa atacă investiţia SC Alfa Medical Distribution SRL. Se solicită anularea în instanţă a PUD-ului! (document)

21 Jan 2019 410

Aleşii locali din Săcele şi-au acordat indemnizaţii cu încălcarea legii. Prefectura Constanţa l-a chemat în judecată pe primar! (galerie foto)

19 Jan 2019 571

Juriştii Prefecturii Constanţa verifică pachetul de hotărâri adoptate fără cvorum de Consiliul Local Mereni

16 Jan 2019 487

La Constanţa, colaborarea PSD-ALDE funcţionează sublim, dar lipseşte cu desăvârşire!

12 Jan 2019 754

Solicitarea trebuie depusă cu cinci zile înainte. Audienţe acordate de reprezentanţii Prefecturii Constanţa

09 Jan 2019 277

Instituţia Prefectului – Judeţului Constanța angajează referent. Ce condiții trebuie îndeplinite și când este programat concursul

08 Jan 2019 1133

Ce mesaj a fost inscripționat pe un banner expus pe clădirea Prefecturii Constanța (galerie foto)

08 Jan 2019 365

Sondaj de opinie Pe o scară de la 1 la 5, ce notă aţi da Primăriei Constanţa pentru activitatea din 2018?

07 Jan 2019 652

Agenția Națională a Funcționarilor Publici angajează șef serviciu în cadrul Prefecturii Constanța

28 Dec 2018 379

Prefectura Constanţa nu renunţă la procesul cu Dumitru Learciu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

24 Dec 2018 522

Protest la Constanța în fața Prefecturii la 29 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Cine sunt eroii martiri ai Constanței

18 Dec 2018 432

Prefectura Constanţa a atacat trei hotărâri ale Consiliului Local Cernavodă. Motivul - lipsa cvorumului statutar în adoptarea acestora!

18 Dec 2018 924

Ionuț Done, noul subprefect al județului Constanța. Avere şi interese (documente)

13 Dec 2018 3084

La solicitarea Prefectului Judeţului Constanţa Dispoziţie emisă de Primarul oraşului Eforie, anulată. Decizia nu este definitivă

08 Dec 2018 276

Prefectura Constanţa, precizări referitoare la nulitatea ordinului prefectului județului Constanța privind încetarea mandatului unui consilier

04 Dec 2018 493