Focuri de armă pe Marea Neagră. Cum au acționat polițiștii de frontieră pentru prinderea unui pescador surprins la braconat

După mai multe discuții apărute în spaţiul public cu privire la intervenţia navelor Poliţiei de Frontieră pe Marea Neagră, în vederea prinderii unui pescador turcesc, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră face mai multe precizări. 

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră în zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie, ambarcațiunea Ostik Senol, pavilion Turcia, de tip pescador, a fost detectată de către Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră.

”Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri, navele poliției de frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiunii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor navelor poliției de frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment cu armamentul din dotare. Date fiind particularităţile intervenţiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune, însă, în pericol viaţa persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţiei la pescadorul menţionat în condiţiile în care toţi membrii echipajului s-au poziţionat în dreptul motoarelor” - au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră care au transmis că ”Intervenţia în situaţii de natura celei prezentate se realizează în limitele proporţionalităţii intensităţii acesteia în raport cu gradul de pericol reprezentat de fapta constatată şi cu obligaţia poliţiştilor de frontieră de a nu pune în pericol vieţile omeneşti, sarcinile lucrătorilor noştri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul  salvării acestora – vezi convenţiile internaţionale şi legislaţia naţională în materie” 


În acest sens, în condiţiile date, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru prevenirea săvârşirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorului turcesc, pentru capturarea acestuia în condiţii de siguranţă fiind informate, prin instrumentele legale de cooperare, autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia.
  
În urma detectării pescadorului Ostik Senol, la nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două lucrări penale, cercetările fiind derulate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Totodată, Poliția de Frontieră menționează că pe timpul intervenţiei ambarcaţiunea din dotarea Gărzii de Coastă nu a suferit avarii.
 

”Principalele atribuţii ale Gărzii de Coastă sunt supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat şi respectarea regimului juridic al frontierei de stat la Marea Neagră. Pe lângă acestea, prin lege, are şi atribuţii legate de activităţile din zona de frontieră, pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere sub toate formele de manifestare, inclusiv combaterea pescuitului ilegal, ca activitate conexă. Pe linia braconajului piscicol  Garda de Coasta desfăşoară acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât pe Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează în zona economică exclusivă” - au mai transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

De exemplu, în ultimii doi ani (2016-2017), poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat şi reținut, pe Marea Neagră, 6 pescadoare care pescuiau ilegal în apele maritime ale României. După acţiuni specifice – inclusiv în forţă, cu utilizarea armamentului din dotare  – au fost recuperate şi confiscate 16.484 kg pește din specii diferite, 1.119 kg pește din specii marine,  aproximativ 59 de kilometri de plasă de pescuit (tip monofilament sau setcă) și 1.243 unelte de pescuit.

În toate cazurile pescadoarele au fost indisponibilizate, marinarii turci fiind cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni privind pescuitul ilegal, prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările și completările ulterioare.
 

”În contextul celor sus-menţionate, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră foloseşte acest prilej pentru a vă asigura de întreaga deschidere şi transparenţă a instituţiei pe care o reprezintă, în prezentarea evenimentelor ce vizează activitatea Poliţiei de Frontieră Române, scopul fiind informarea corectă a opiniei publice” - au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbări în conducerea Gărzii de Coastă! Cine sunt cei împuterniciți la comanda instituției

27 Mar 2024 573

Descoperiți de polițiștii de frontieră, lângă Rasova, județul Constanța, în timp ce transportau 3000 litri de motorină furată (VIDEO)

25 Mar 2024 583

În județul Constanța Autoturism, căutat de autoritățile din Marea Britanie, descoperit de poliţiştii de frontieră din Vama Veche

25 Mar 2024 490

Captură în PTF Negru Vodă, județul Constanța! Ce au găsit polițiștii de frontieră într-un autoturism sosit din Turcia (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 422

În județul Constanța Trafic restricționat pentru camioane în PTF Vama Veche

19 Mar 2024 475

În județul Constanța Aproape 10.000 parfumuri contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră de la Garda de Coastă (VIDEO)

08 Mar 2024 555

În județul Constanța Parfumuri și îmbrăcăminte contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră în PTF Vama Veche și Ostrov

07 Mar 2024 438

În județul Constanța Articole de îmbrăcăminte contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră de la PTF Vama Veche

04 Mar 2024 431

Garda de Coastă Peste 1.000 metri de plase mono-filament cu 243 kilograme de pește scoase dintr-o zonă strict protejată a Biosferei Deltei Dunării

01 Mar 2024 401

În anul 2023, Garda de Coastă și-a îndeplinit toate obiectivele Comandantul Alexandu Oae – Vom menține și în acest an un sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat

29 Feb 2024 514

LIVE TEXT. Garda de Coastă Constanța, la ora bilanțului (FOTO+VIDEO)

29 Feb 2024 745

Licitații Constanța Garda de Coastă cumpără servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare interioară

28 Feb 2024 423

Garda de Coastă Autoutilitară, căutată de autoritățile din Germania, descoperită de poliţiştii de frontieră de la PTF Ostrov

27 Feb 2024 478

Agenția Națională de Integritate duce la Curtea Supremă dosarul privind averea unui fost polițist de frontieră din Constanța

23 Feb 2024 482

Garda de Coastă Pantofi sport contrafăcuţi, depistaţi în Portul Constanța (FOTO)

23 Feb 2024 537