Fost director CJP, judecat că a luat mită pizza și whiskey

Fostul director al Casei Județene de Pensii Bihor, Leontin Țîrle, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită în formă continuată, printre bunurile primite de acesta numărându-se, conform autorităților, pizza și whisky. Ancheta a fost efectuată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2015, Leontin Țîrle, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor (denunțători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) și foloase necuvenite (pizza și whisky).

„Aceste foloase au fost primite de inculpatul Țîrle Leontin în condițiile în care acesta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu privind luarea unor măsuri care să elimine deficienţele constatate în urma unor controale efectuate în anii anteriori, referitoare la  activitatea de expertiză medicală și nu a urmărit periodic îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţii Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă“, au declarat reprezentanții DNA.

Concret, cu ocazia acelor controale s-au constatat, printre altele, următoarele deficienţe: 
-    în intervalul 2011-2015, un număr de  8.863 de expertize medicale au fost efectuate de medicii experţi în perioada în care aceştia efectuau concediul de odihnă,
-    în cazul tuturor cabinetelor de expertiză medicală s-au constatat cazuri în care arondarea teritorială a populaţiei nu a fost respectată,
-    între programul de lucru al instituţiei, aşa cum este stabilit prin Regulamentul intern al Casei Judeţene de Pensii Bihor şi programul real al medicilor din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă exista un decalaj nejustificat.

„În alt context, în perioada 18.05. - 11.06.2015, inculpatul Țîrle Leontin, în aceeași calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunțător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii“, conform DNA.

Procurorii au mai precizat că acest lucru i-a permis denunțătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. „În această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor“, au conchis anchetatorii.

În cauză, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra unui imobil al fostului director


 Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsura preventivă și asigurătorie dispusă în cauză.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.