Fost viceprimar din județul Tulcea, trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce au stabilit anchetatorii

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
NĂSTASE CORNEL, pentru comiterea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată;
 
NĂSTASE STELIAN, tatăl primului, la data faptelor viceprimar al Primăriei Comunei Văcăreni, jud. Tulcea, sub aspectul comiterii a două infracțiuni de instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată.
 
Potrivit DNA Constanța, din investigațiile efectuate s-a stabilit că, în luna iunie 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Năstase Cornel a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, mai multe documente și declarații false în sensul că utilizează suprafața de 64 ha teren arabil, obținând astfel pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 25.000 euro.

În perioada 2010-2012, același inculpat a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) trei cereri unice de plată la care a atașat documente și declarații false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpatul Năstase Cornel a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 193.730,84 lei.

Pe toată durata activității infracționale, inculpatul Năstase Cornel a acționat la instigarea tatălui său care, ulterior, l-a sprijinit în demersul său, atât moral cât și material, prin punerea la dispoziție a înscrisurilor false.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile, respectiv 105.906,96 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la momentul decontării sumelor și până la data plății efective.

De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 193.730,84 lei la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislația în vigoare .

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Năstase Stelian.

De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror alte bunuri prezente sau viitoare ale inculpaților care vor exista în patrimoniul acestora la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurența sumelor de 193.730,84 lei și 25.000 de euro.

 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 676

Oficial! 21 de polițiști de la Frontieră și un inspector de la Antifraudă, trimiși în judecată de DNA

27 Mar 2024 723

Patru inspectori de trafic rutier și Popovici Florin Mădălin, viceprimarul comunei Sârbi, județul Bihor, trimiși în judecată de DNA

25 Mar 2024 489

DNA a trimis în judecată un șofer! Dare de mită, ultraj, distrugere și amenințare

25 Mar 2024 393

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 990

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 676

Tribunalul Constanța, al 7-lea termen în dosarul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

23 Mar 2024 540

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 644

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 443

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 514

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 678

Un an de închisoare cu amânare pentru Laura Bobeș, fosta șefă al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța! (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 663

Un an de închisoare cu amânare pentru Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior la Primăria Constanța (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 696

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6972

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 785