Justitie

Fostul decan al Facultății de Teologie, trimis în judecată de procurorii DNA. Este cercetat pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Moise Bogdan, la data faptelor decan al Facultății de Teologie în cadrul Universității Ovidius Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii şi fals intelectual.
 
Anterior, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Chiriluţă Bogdan-Florin, cercetat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în declarații în formă continuată,
- uz de fals (2 fapte),
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii.
 
 În rechizitoriul și în acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite în cauză, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  
În perioada 2013 – 2015, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanța – Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de 6 declarații pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menționat mai sus.

Ulterior, conducerea Universității Ovidius Constanța, acționând fără vinovăție, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferențiar universitar și l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plăți ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei.
      
În același context, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității Ovidius din Constanța, în fotocopie, o revistă, susținând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său.
      
La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie inițiativă, un exemplar al aceleiași reviste fotocopiate, în care și de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său.
În demersurile sale infracționale, în anul 2013, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius Constanța.
      
Concret, inculpatul Moise Bogdan având și calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin îndeplinește condițiile respective, ceea ce a condus la consecințele prezentate mai sus.
      
Universitatea Ovidius Constanța s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin.
      
În prezenţa avocatului, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție publică.
       
Inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 60 și 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță.
 
Dosarul de urmărire penală și acordul  de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 

"Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.", precizează procurorii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO. Imagini de la eveniment. Constanţa. Protest al procurorilor împotriva Ordonanței de urgență adoptate marți de guvern (galerie foto+video)

22 Feb 2019 964

DNA Sinteză a raportului de activitate al anului 2018

22 Feb 2019 281

UPDATE. La protest se alătură şi DNA Constanţa Decizie fără precedent. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea

22 Feb 2019 1258

Procurorii şi judecătorii din Constanţa analizează dacă vor organiza un protest

22 Feb 2019 277

DNA. Ofițer și agent de poliție, trimiși în judecată pentru luare de mită

21 Feb 2019 570

Ce se va întâmpla cu Kovesi la primul filtru pentru Parchetul European. Ce punctaj a obținut și pe ce loc se situează

20 Feb 2019 725

Update. Oficial. DNA Constanţa a dat lovitura! Evaziune de 31 de milioane de euro

20 Feb 2019 4826

Lovitura pentru Codruța Kovesi! A pierdut un proces. Cine a acţionat-o în judecată

19 Feb 2019 473

DNA trebuie să răspundă dacă a colaborat cu SRI în dosarul în care mai mulţi directori din CJC au fost condamnaţi

19 Feb 2019 998

Frans Timmermans, despre Kovesi - „Este un procuror excelent”

18 Feb 2019 305

Un inspector de la Antifraudă Constanța a bătut palma cu DNA

15 Feb 2019 789

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi va merge mai departe în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia Parchetului European

15 Feb 2019 423

Ce a declarat fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi la ieşirea de la Parchetul General

15 Feb 2019 452

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, audiată la Parchetul General de procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor

15 Feb 2019 394

Fostul premier Victor Ponta, audiat la Parchetul General în dosarul deschis pe numele fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi

15 Feb 2019 347