Fostul ofițer SRI implicat în hărțuirea Laurei Codruța Kovesi a fost arestat preventiv

Tribunalul București a decis, astăzi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, pus sub acuzare în dosarul Black Cube privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
 
Tribunalul a admis o cerere de arestare preventivă formulată de procurorii DIICOT, însă decizia nu este definitivă, dar este executorie.
 
DIICOT a anunțat miercuri că l-a reținut pe Daniel Dragomir pentru constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței.
 
Daniel Dragomir este un fost ofițer SRI și a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.
 
Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.
 
În primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie și 16 martie, Daniel Dragomir a avut două întâlniri în București cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și de natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici și căutarea și obținerea corespondenței electronice a țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.
 
"În perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii 'Tornado', din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ('scenarii'), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților)", declară procurorii DIICOT.
 
Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.
 

"Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra", mai spun procurorii.
 
Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajați APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Tribunalul vrea să află dacă procurorii au colaborat cu SRI

11 Jan 2021 1839

SRI a transmis o urare inedită de Anul Nou. Mesajul lor a devenit viral

31 Dec 2020 1040

SRI, dat în judecată pentru terenuri din Mamaia. Când se reia procesul

29 Dec 2020 781

Cea mai consumată băutură după apă este ceaiul și astăzi e ziua lui!

15 Dec 2020 553

Președintele a semnat General din SRI avansat la gradul de general maior cu două stele la trecerea în rezervă

05 Nov 2020 3273

Serviciul Român de Informații Albastru-Precaut rămâne nivelul de alertă teroristă, în România, după atacul de la Viena

04 Nov 2020 1827

Litigiul SRI – Consiliul Local Constanța, în atenția Curții de Apel

03 Nov 2020 1004

Brigada Pirotehnică a SRI Tulcea, în misiune pe faleza orașului

02 Oct 2020 822

Serviciul Român de Informații și problemele cu terenurile din Mamaia. Când se judecă procesele

30 Sep 2020 1387

„Băieții cu ochii albaștri“, dați în judecată, la Constanța Serviciul Român de Informații, chemat la proces pentru mai multe terenuri din Mamaia

27 Aug 2020 1123

Poliția de Frontieră Cinci cetăţeni din Sri Lanka, depistaţi în apropierea frontierei cu Ungaria. Ce au declarat

04 Aug 2020 552

Klaus Iohannis a semnat decretul. A numit în funcție un nou adjunct al șefului Serviciului Român de Informații

31 Jul 2020 714

DIICOT Fost ofițer SRI, trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Ce alte acuzații i se mai aduc

15 Jul 2020 735

Teren înstrăinat SRI, la judecată cu municipalitatea constănțeană. Ce s-a decis la Curtea de Apel

10 Jul 2020 897

Șapte cetăţeni din Sri Lanka depistaţi la graniţa cu Ungaria (video)

29 Jun 2020 712