Fostul ofițer SRI implicat în hărțuirea Laurei Codruța Kovesi a fost arestat preventiv

Tribunalul București a decis, astăzi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, pus sub acuzare în dosarul Black Cube privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
 
Tribunalul a admis o cerere de arestare preventivă formulată de procurorii DIICOT, însă decizia nu este definitivă, dar este executorie.
 
DIICOT a anunțat miercuri că l-a reținut pe Daniel Dragomir pentru constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței.
 
Daniel Dragomir este un fost ofițer SRI și a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.
 
Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.
 
În primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie și 16 martie, Daniel Dragomir a avut două întâlniri în București cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și de natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici și căutarea și obținerea corespondenței electronice a țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.
 
"În perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii 'Tornado', din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase ('scenarii'), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților)", declară procurorii DIICOT.
 
Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.
 

"Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra", mai spun procurorii.
 
Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ai maxim 29 de ani, îți place sportul și vrei să lucrezi la SRI? Poți fi luptător antiterorist

25 Mar 2024 10403

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20163

Vrei să lucrezi la SRI? Anunț important pentru elevii claselor a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii

05 Mar 2024 27779

Viral. SRI a făcut o postare specială pe Facebook, de Dragobete (FOTO)

24 Feb 2024 690

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31028

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2579

14 străini din Bangladesh, Sri Lanka, Egipt și Pakistan, îndepărtați sub escortă de polițiști

28 Jan 2024 593

Peste 10.000 de cereri de azil înregistrate în anul 2023 de polițiștii de la Imigrări

26 Jan 2024 558

Portretul candidatului ideal SRI angajează analist Forensic securitate cibernetică

11 Jan 2024 1167

Poliția Română Bărbat urmărit internațional pentru un omor comis în anul 1991, depistat în urma cooperării polițienești cu autoritățile din Germania

04 Jan 2024 652

SRI, postare amuzantă de Crăciun! „Până și nouă ne scăpă“

25 Dec 2023 804

SRI angajează inginer electronist! Iată cum aplici

17 Dec 2023 1606

Premierul Marcel Ciolacu „Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent“

02 Dec 2023 769

Vrei să lucrezi la SRI? Profilul luptătorului antiterorist

26 Nov 2023 1609

Polițist din Constanța, la un pas să primească mii de euro! Curtea de Apel a rămas în pronunțare

20 Nov 2023 1072