Exclusiv Fostul şef al Vămii Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Albescu Ioan Silviu precum şi a societăţii comerciale Mad Expert Intl SRL.

În prezenta cauză a fost deferit Justiţiei şi Bogdan Vîlsan, care este, potrivit unor surse judiciare, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Constanţa.
 
Cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa.
 
Până la acest moment nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Potrivit surselor mai sus precizate, Vîlsan este suspectat de abuz în serviciu.

UPDATE 16.00

 20 august 2015
Nr. 1388/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați

în stare de libertate, VÎLSAN BOGDAN, director executiv în cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

sub control judiciar, a inculpatului ALBESCU IOAN SILVIU, administrator al SC Mad Expert Intl SRL, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire de acte falsificate (2 infracțiuni),
- evaziune fiscală,

în stare de libertate SC Mad Expert Intl SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire de acte falsificate (2 infracțiuni),
- evaziune fiscală,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La datele de 23 respectiv 29 decembrie 2011, cu ocazia și sub aparența falsă a efectuării a două operațiuni de aprovizionare a două nave cu cantitatea totală de 74,866 tone motorină, în valoare totală de 80.480,95 USD, inculpații Albescu Ioan Silviu și SC Mad Expert Intl SRL au derulat operațiuni comerciale fără a le înregistra în contabilitatea societății și fără a calcula și declara la termen impozitele și taxele aferente acestor operațiuni, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată și accizelor pentru produse energetice.
Acest lucru a fost posibil prin schimbarea destinației inițiale a produselor energetice sustrase de sub supraveghere vamală din antrepozitul vamal de depozitare și comercializarea acestora pe piața internă fără plata obligațiilor fiscale, fără a deține atestatul de înregistrare pentru comercializarea produselor energetice.
În același context, la aceleași date, cei doi inculpați au folosit în relația cu Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Constanța documente vamale de transport și comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea respectivă de motorină.
În aceeași perioadă, inculpatul Vâlsan Bogdan, în calitate de director executiv în cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Constanța, după ce a fost sesizat cu referatul întocmit de unul dintre subordonații săi și înregistrat la 12.01.2012, din care rezulta că SC Mad Expert Intl SRL folosise în relația cu instituția respectivă mai multe înscrisuri falsificate și sustrăsese de sub supravegherea vamală o cantitate de motorină, nu a îndeplinit niciunul din actele la care era obligat într-o asemenea situație, producând astfel vătămări drepturilor și intereselor legitime ale statului român, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru cei doi coinculpați.

Potrivit rechizitoriului, inculpații Albescu Ioan Silviu și SC Mad Expert Intl SRL au prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 265.356 lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată – 90.619 lei, accize la produse energetice datorate în vamă – 114.324 lei și impozit pe profit – 60.413 lei.

Până în prezent, deși i s-a solicitat acest lucru, Agenția Națională de Administrare Fiscală nu a comunicat dacă se constituie sau nu parte civilă în prezenta cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție șoferi. Transport agabaritic, azi, în județul Constanța. Pe unde vă puteți întâlni cu el

14 Nov 2020 1371

Gheorghe-Daniel Georgescu, primarul ales al comunei Limanu, județul Constanța, declarație de avere

14 Nov 2020 985

Câte semnături a strâns petiția online pentru închiderea plajelor de pe litoralul românesc

22 Aug 2020 696

Județul Constanța Pompierii intervin între Vama Veche și 2 Mai. Ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

06 Aug 2020 1172

Bărbat prins în timp ce ar fi vândut amfetamină și cannabis în Vama Veche

05 Aug 2020 541

UPDATE - Au fost sistate căutările Un bărbat a dispărut în Marea Neagră, la Vama Veche (video)

04 Aug 2020 1046

Litoral 2020 Primul bilanț al pompierilor din Constanța. 118 intervenții în staţiunea Eforie Nord

04 Aug 2020 1451

La APM Constanța a fost depus un memoriu pentru acordul de mediu necesar unui PUZ în Vama Veche. Ce dorește inițiatorul (document)

30 Jul 2020 703

ISU Incendiu în Vama Veche, în apropiere de rulote și corturi

27 Jul 2020 1106

Peste 200 jandarmi ai Grupării Mobile au făcut controale în Mamaia, Costinești și Vama Veche. Ce s-a descoperit

17 Jul 2020 746

Mamaia și Vama Veche, luate în vizor 300 de oameni ai legii aflați în control, pe litoral (galerie foto)

11 Jul 2020 1634

Atenție, șoferi! Se circulă în coloană în zona stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud

11 Jul 2020 1378

Nelu Tătaru, în vizită la Constanța „Vama Veche și alte zone de pe litoral ar putea deveni focare“

08 Jul 2020 719

Șoferi întâlniți de polițiștii constănțeni - băuți, fără permis și au mai provocat și accidente!

05 Jul 2020 877

Atenție, șoferi! Se circulă pe câte o bandă pe sens pe DN39, Mangalia – Vama Veche. Zona vizată

29 Jun 2020 1080