George Ciamba, la Istanbul, la Summit-ul Atlantic Council of US 2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, în calitate de vorbitor principal, în perioada 27-28 aprilie, la Istanbul, la Summit-ul Atlantic Council of US 2017.

Demnitarul român a fost invitat pentru a susţine o intervenţie în cadrul unei sesiuni dedicate aspectelor de cooperare regională, referitoare la evoluțiile din regiunea Mării Negre şi Vecinătății Estice, precum și interacțiunile cu regiunea mediteraneană și cu cea baltică.

Intervenția demnitarului român în cadrul evenimentului a evidențiat importanța strategică a României în noul context geopolitic, prin sublinierea implicării active în plan regional, eforturile susținute depuse pe linia asigurării securității, dar și pe dimensiunile economică și energetică, prin mecanisme multiple (bilaterale, instrumentarul UE și al NATO), transmite MAE.

În condiţiile multiplicării ameninţărilor, convenţionale şi non-convenţionale, cu consecinţe asupra securității europene şi euro-atlantice în ansamblul său, a reiterat, importanța strategică și geopolitică specială a regiunii Mării Negre în ecuația asigurării securității europene și euroatlantice. Dezvoltările de securitate din ultima perioadă au reconfirmat rolul esenţial al NATO şi, în acelaşi timp, au adus în atenţie importanţa consolidării relaţiei transatlantice ca una între parteneri, care împărtăşesc valori şi interese comune.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat faptul că, în prezent, „este dificil să discutăm cum să întregim Europa, fără să abordăm problemele existente în zona Mării Negre și să identificăm soluțiile adecvate pentru acestea”.

În acest context, a fost evidențiată necesitatea continuării eforturilor de implementare deplină a măsurilor decise la Varșovia, în vederea consolidării capacității NATO de a răspunde eficient tuturor provocărilor de securitate cu care se confruntă și a unei abordări coerente şi unitare a Alianţei cu privire la întregul flanc estic, inclusiv în zona sud a acestuia. Cu acest prilej a fost reiterată importanța deosebită pe care România o acordă consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, reflectată în susținerea fermă pentru menținerea unei relații transatlantice solide și a relevanței NATO, ca pilon fundamental al securității euro-atlantice, mai precizează MAE.

A subliniat importanța specială pe care România o acordă Republicii Moldova și, în general, succesului Parteneriatului Estic, inclusiv în perspectiva Summit-ului din 2017.

În cadrul discuțiilor din cadrul panelului, moderatorul acestuia a evidențiat importanța României din punct de vedere al asigurării diversificării rutelor energetice, ca factor de influență în domeniul coridoarelor energetice, în special în contextul exploatărilor de gaz din Marea Neagră.

Totodată, în marja evenimentului, secretarul de stat George Ciamba a avut întrevederi cu Frederick Kempe, Președintele Atlantic Council, cu James Jones, fost consilier al președintelui Obama pe probleme de securitate, și cu Natalia Gherman, fost ministru al afacerilor externe din Republica Moldova. A participat și la masa rotundă pe tema relațiilor dintre Turcia și Vest (Turkey and the West), privind stadiul și perspectivele cooperării cu SUA și UE.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de preşedintele României. Au fost numiţi doi ambasadori

24 Oct 2019 1882

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles

19 Mar 2019 1368

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 2250

Oficial. Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european.

08 Mar 2019 2087

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 3305

A doua zi a participării ministrului George Ciamba, la Conferința de Securitate de la München (galerie foto)

17 Feb 2019 1763

George Ciamba, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen

16 Feb 2019 1824

Întrevedere a ministrului George Ciamba, cu ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

31 Jan 2019 1193

Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani. Ce au vizat (galerie foto)

28 Jan 2019 1587

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, întrevedere cu reprezentantul UNICEF în România

21 Jan 2019 1597

Convorbire telefonică între ministrul George Ciamba, și ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

18 Jan 2019 1512

George Ciamba, în calitate de reprezentant al Consiliului UE, prezent la o serie de momente oficiale în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (galerie foto)

16 Jan 2019 1446

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 1698

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

18 Dec 2018 1511

România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2018 1754