Google a creat un Doodle special dedicat echinocţiului Prima zi de primăvară

Echinocţiul de primăvară are loc pe 20 martie 2014, la ora 18.57. Este momentul în care ziua este egală cu noaptea şi care marchează începutul primăverii astronomice.

„Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spaţiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27'”, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinea țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest. Începând de pe 20 martie, durata zilei va fi în continuă creştere, faţă de cea a nopţii, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară - adică va fi cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului.  În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, pe 20 martie având loc echinocţiul de toamnă. În regiunile polare,  în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Copiii alungă frigul, iar taţii pornesc plugurile

În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul. Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei. Strămoşii daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. Totuşi, după convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit o transmutaţie, chiar dacă s-au păstrat în subconştientul colectiv. Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldura, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în crestinişmul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă direcţia pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinoctiului se sărbătoreste şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum să alegi o agenţie de SEO potrivită pentru afacerea ta

11 Jul 2023 515

Neversea Site nou, aplicație nouă și beneficii pentru cei care se înscriu de acum pentru ediția din 2024 a festivalului

06 Jul 2023 1426

Muzee din zona rurală a Dobrogei, promovate prin tururi virtuale 3D interactive (FOTO)

17 May 2023 764

Mașina de la Google Street View, lovită de un tren (FOTO)

11 May 2023 959

UPDATE Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită la Universitatea Ovidius Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 1208

Google România organizează la Universitatea „Ovidius” Constanța un atelier digital

24 Mar 2023 1148

Un tânăr din Ucraina, bătut și tâlhărit în Parcul Tăbăcărie, din Constanța! Unul dintre inculpați a folosit Google Translate pentru a i se adresa victimei

09 Mar 2023 4208

Analizăm toate edițiile Google Workspace. Vezi cum să alegi cea mai bună variantă!

13 Dec 2022 1017

Universitatea Ovidius din Constanța Conferință despre pericolul reprezentat de curenții de retur de pe plajele românești ale Mării Negre. Când are loc evenimentul

27 Oct 2022 1593

Cafenea din Constanța, premiată cu Recenzia de Aur. Ce afaceri se mai află pe lista câștigătorilor

27 Sep 2022 2332

Google România anunță câștigătorii Recenziei de Aur 2022

27 Sep 2022 1249

„A căzut Google!“ Mii de utilizatori au semnalat o pană la serviciile Google

09 Aug 2022 965

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu vicepreședintele Google „Apreciem sprijinul oferit de Google în lupta cu amenințările cibernetice și dezinformarea online”

23 Jun 2022 722

Intră în vigoare noul cod european de bune practici pentru combaterea dezinformării. Ce cuprinde acesta

16 Jun 2022 971

Google a semnat parteneriate cu 16 publicaţii din România. Se va lansa un nou produs în România

09 Jun 2022 1054