Grupare infracțională organizatăUPDATE-Trimişi în judecată pentru furturi din casete de valori din bănci!

 
Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale a  Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, pentru doi bărbaţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate.

Faţă de cei în cauză, s-au efectuat cercetări în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul comiterii mai multor infracţiuni de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Din probatoriul administrat în cauză, a reieşit că grupul infracţional avea o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilite de către cel dintâi. Din cercetări a reieşit că, gruparea infracţională ar fi fost constituită pentru sustragerea de bani şi obiecte cu valoare mare din interiorul casetelor de valori, din bănci de pe teritoriul României.

Pentru a înlătura suspiciunile unei legături infracţionale între ei, cei în cauză ar fi folosit identităţi false şi s-ar fi cazat separat.
Astfel, la data de 5 martie 2015, unul dintre membri, de 34 de ani, din Republica Moldova, s-ar fi deplasat la agenţia unei bănci şi, după ce a prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, ar fi solicitat deschiderea unui cont bancar, când au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice.

Ulterior, acesta s-ar fi prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, ar fi solicitat şi închiriat o caseta de valori, pe care ar fi accesat-o din nou la data  16 martie 2015, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă.
Rămas singur în camera de valori, cu ajutorul unor chei potrivite, acesta ar fi accesat, fără drept, cutiile de valori ce aparţineau altor două persoane şi ar fi sustras bunurile de valoare aflate în interiorul acestora.

Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de cele două persoane vătămate la 366.800 de lei, respectiv 535.000 de lei.
 
Cel în cauză ar fi părăsit incinta băncii, cu o motocicletă aflată în imediata apropriere, condusă de un alt membru al grupării, de 36 de ani, din judeţul Iaşi. Vehiculul ar fi fost abandonat de cei doi pe un teren agricol, şi acoperit cu resturi de vegetaţie, fiind descoperit la scurt timp, fără plăcuţe de înmatriculare.

Ulterior, membrii grupării ar fi părăsit teritoriul României, ascunzându-se în Republica Moldova.


În urma administrării probatoriului de către poliţişti şi procurori, doi dintre membrii grupării au fost trimişi în judecată, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi infracţiuni de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat, iar faţă de alţi 4 se continuă cercetările.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.


UPDATE, ora 11.45:


Oficial de la DIICOT:

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările într-o cauză preluată la data de 4 mai 2015 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, având ca obiect furturi de bani, ceasuri de valoare şi bijuterii din aur din două casete de valori aflate în incinta unei unităţi bancare  şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
•           ODAINIC ANDREI (cetăţean moldovean), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi două infracţiuni de furt calificat;
•           DRUȚĂ ALEXEI (cetăţean cu dublă cetăţenie româno – moldovenească), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi două infracţiuni de complicitate la furt calificat.
Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, având o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilit de către cel dintâi.
Modul de operare al grupului infracţional era de a identifica unităţi bancare de pe teritoriul României, având drept scop sustragerea din interiorul casetelor de valori bani şi obiecte cu valoare mare, folosindu-se identităţi false şi recurgând la diferite mijloace, cum ar fi trecerea frontierei de stat sau cazarea în unităţi de profil, în mod separat, pentru evitarea stabilirii de către organele de urmărire penală a legăturilor infracţionale dintre aceştia.
La iniţiativa unui membru al grupului, inculpatul Odainic Andrei a fost pus în legătură cu inculpatul Druţă Alexei, care trebuia să-l sprijine în activitatea infracţională, în sensul de a-i asigura transportul şi paza pe timpul cât acesta se afla pe teritoriul României.
Astfel, la data de 05.03.2015, în jurul orei 09:25, inculpatul Odainic Andrei s-a deplasat la o agenţie a unei bănci şi, după ce a prezentat funcţionarilor bancari o carte de identitate falsă, a solicitat deschiderea unui cont bancar, ocazie cu care au fost întocmite şi semnate mai multe documente specifice.
Ulterior, în ziua de 06.03.2015, ora 13:00, inculpatul Odainic Andrei s-a prezentat la sucursala din Oradea a unităţii bancare şi, folosind actul de identitate falsificat, a solicitat şi închiriat o caseta de valori, pe care a accesat-o din nou la data  16.03.2015, prezentând aceeaşi carte de identitate falsă.
După ce inculpatul Odainic Andrei a intrat în camera de valori, rămânând singur, cu ajutorul unor chei potrivite, a accesat fără drept cutiile de valori ce aparţineau persoanelor vătămate M.V. şi B.A., de unde a sustras toate bunurile de valoare aflate în interiorul acestora.
În jurul orei 16:30, acesta a părăsit incinta băncii având asupra lui o geantă de dimensiuni medii, fiind preluat din imediata apropriere a unităţii bancare de către o persoană care conducea o motocicletă care a fost găsită, la data de 17.03.2015, abandonată pe un teren agricol şi acoperită cu resturi de vegetaţie, fără plăcuţe de înmatriculare.
Prejudiciul produs în cauză a fost apreciat de persoanele vătămate la valoarea de 366.800 lei, şi respectiv 535.000 lei.
Cercetările au fost efectuate în cauză de către poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi al Poliţiei Municipiului Oradea – Biroul de Investigaţii Criminale.
 Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

VIDEO Procurorul Vasile Abagiu, de la DNA Constanța, i-a trimis în judecată pe Tocia Stelian, Apostol Cristian Ionuţ, Pomjan Rolland și Yovdiy Yuriy

21 Feb 2024 1573

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 924

Prescripție Tribunalul Constanța a încetat procesul față de Pufleanu Dumitru și Ian Prod 2000 SRL! Dosarul, în apel

18 Jan 2024 1154

Petrică Tomescu și Gheorghe Moraru rămân sub control judiciar! Tribunalul Constanța a anulat decizia judecătoriei

19 Dec 2023 1236

"Maru", dealerul care îi furniza droguri lui Vlad Pascu, trimis în judecată

06 Dec 2023 871

Acțiune extraordinară DNA Constanța încearcă să „răstoarne“ achitarea definitivă a foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă (DOCUMENT)

19 Nov 2023 1255

Militari, sub control judiciar la Constanța (VIDEO)

09 Nov 2023 1189

IPJ Constanța Trimiși în judecată pentru infracțiuni vamale (FOTO)

08 Sep 2023 1045

Notari publici trimiși în judecată de DNA! Rechizitoriu (DOCUMENT)

04 Aug 2023 2685

Polițiștii Andrei Pantea și Valentin Olteanu, trimiși în judecată de DNA

29 May 2023 1918

Mai mulți polițiști trimiși în judecată de DNA!

05 Jan 2023 1410

Constanța. Achitare pentru coruperea alegătorilor. Procurorii, nemulțumiți

09 Oct 2022 1198

DNA a trimis în judecată patru medici! Unul este din Tulcea. Începe procesul

09 Aug 2022 2026

Achitat în primă instanță! Dosarul unui primar din Constanța, acuzat de abuz în serviciu, suspendat

02 Jul 2022 2227

Percheziții în Mamaia! Trafic de droguri de risc și mare risc. Final de anchetă (VIDEO)

24 Jun 2022 1706