Stiri calde

Guvernul a aprobat construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costinești precum și extinderea Portului Constanța

Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre prin care se aprobă 16 obiective de investiții strategice care urmează să fie pregătite și atribuite în parteneriat public-privat, de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, între care opt sunt noi proiecte, pe care le prezentăm mai jos:
  
1.    Linia ferată de mare viteză București – Craiova/(Sofia) – Timișoara/(Belgrad) – Cluj/(Budapesta)
 
Realizarea liniei ferate de mare viteză, în lungime de aproximativ 1.275 km, va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală și principalele orașe de pe traseu și va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timișoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timișoara – Belgrad și Cluj – Budapesta.
 
Se stimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene și rutiere către transportul feroviar, atragerea turiștilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar și a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.
 
2.    Extinderea rețelei de metrou prin realizarea magistralei M7
 
Se va construi o magistrală de metrou pe ruta Bragadiru – Alexandriei – Colentina – Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de stații, un terminal și un depou, traseu pe care vor circula aproximativ 30 de trenuri.
 
Realizarea investiției va conduce la creșterea mobilității populației și va decongestiona traficul de suprafață, dar va determina și creșterea ariei zonei metropolitane a Bucureștiului, prin dezvoltarea urbanistică a așezărilor adiacente.
 
3.    Molurile nr.3 și nr.4 din Portul Constanța Sud
 
Extinderea Portului Constanța prin construirea unor terminale suplimentare de operare poate deveni un important punct de atracție pentru investitori și creează premisele pentru operarea de nave de mare capacitate, va conduce la creșterea capacității de transport maritim pentru pasageri și mărfuri, implicit la creșterea volumului schimburilor comerciale.
 
4.    Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole pe fluviul Dunărea
 
Are drept scop principal amenajarea hidrotehnică a fluviului Dunărea pe sectorul aval de Porțile de Fier I și II, ceea ce va conduce la îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre și la dezvoltarea economică pe termen lung în zona orașului Turnu Măgurele.
 
De asemenea, se va asigura alimentarea cu apă a localităților riverane, acestea nemaifiind dependente de nivelul Dunării.
 
5.    Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarnița- Lăpușești
 
Principalul obiectiv al proiectului este creșterea siguranței în funcționarea SEN (Sistemului Energetic Național), centrala fiind concepută a se realiza cu o putere totală instalată de 1000 MW.
 
6.    Construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costinești
 
Realizarea de noi spații de cazare la standarde occidentale, prin valorificarea a aproximativ 2,5 km de plajă la Marea Neagră, din zona Costinești – 23 August, va conduce la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiții adiacente și, implicit, a turiștilor autohtoni și străini.
 
Proiectul constă în construirea a 4 resorturi de lux, pe o suprafață totală de peste 800 de hectare de teren, dar și a 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere.
 
De asemenea, se va realiza construcția unei rețele de drumuri județene care să facă conectarea noii stațiuni de agrement cu drumul național DN39.
 

7.    Clinica multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici”
 
Este vorba despre o clinică multifuncțională care se va construi în incinta Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, proiectul prevăzând construirea a două corpuri de clădire cu o suprafață desfășurată de circa 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componență secție de urgență, unitate ambulatoriu, unități ATI, săli pentru consultații, imagistică, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru și săli de cursuri pentru studenți, laboratoare, bloc de cercetare, săli de ședință, vestiare, spații pentru vizitatori, spații tehnice.
 
8.    Spitalul regional Târgu Mureș
 
Spital va avea o capacitate de aproximativ 800-1000 de paturi, va asigura asistență medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul județelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport și elicopter pentru urgențe, cât și cu clinici de specialitate și centre de cercetare dotate corespunzător.
 
Pe lângă spital, se vor construi atât cartiere de locuințe pentru medici și personalul auxiliar, cât și instrastructură de cazare pentru rudele și însoțitorii pacienților.
 
Celelalte opt proiecte au fost prezentate public în 28 iunie 2018

Care sunt cele opt proiecte de investiții strategice:
 
1. Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie
 
Principalul scop al obiectivului de investiții este amenajarea complexă a râurilor Argeş şi Dâmboviţa, în principal pentru transportul de mărfuri și pasageri, prin realizarea unei căi navigabile între Bucureşti şi Dunăre. De asemenea, sunt avute în vedere şi alte beneficii, respectiv producerea de energie electrică, irigaţii, protecţia împotriva inundaţiilor, turism, piscicultură, ecologizare.
Obiectivul face parte din reţeaua europeană de transport și va genera dezvoltarea economică pe termen lung a întregii regiuni de la sudul municipiului Bucureşti, inclusiv prin construirea unui port.

2. Construirea aeroportului Bucureşti Sud
 
Supraaglomerarea aeroportului  Henri Coandă - Otopeni impune construirea unui nou aeroport, în zona de sud a Bucureştiului, atât pentru pasageri, cât şi pentru mărfuri.
Aeroportul din zona de sud a Bucureştiului va putea deveni un punct de tranzit în deplasările pasagerilor către regiunile Asia – Pacific, cât şi Europa - America.
Dimensiunea Aeroportului Bucureşti Sud va trebui proiectată pentru un trafic de aproximativ 30 de milioane de pasageri, pe o suprafaţă desfăşurată de maxim 600 ha și să fie dotat cu cel puțin două terminale. În măsura în care se vor identifica asemenea suprafeţe la autorităţile locale, acestea pot participa la constituirea societăţii de proiect.
Accesul la acest aeroport se va face și pe noua autostrada București-Alexandria-Craiova și pe centura Bucureștiului, care este prevăzută să treacă în apropiere, cât și pe noua magistrală de metrou Bragadiru-Piața Unirii.

3. Canalul magistral Siret – Bărăgan
 
Asigurarea surselor de apă pentru executarea unor sisteme de irigaţii ar crea posibilitatea irigării unor suprafeţe de  475.000 ha, din care cca. 80% fără sisteme de pompare.
Canalul ar trebui să aibă o lungime totală de 190 de kilometri, din care primul tronson amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea, care are o lungime de 50 km şi din care s-au început lucrări pe 11 km din care 5,7 km sunt deja funcţionali. Al doilea tronson, cu o lungime de 140 km, traversează judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la acumularea Dridu.

4. Construcţia în parteneriat public – privat a unei fabrici de mijloace de transport electrice
 
Construcţia unei fabrici de autovehicule şi autobuze electrice în parteneriat public privat în România ar face posibilă punerea în practică a acestor deziderate mult mai uşor şi cu costuri mult mai mici, prin dezvoltarea de noi metode de gândire, implicit de noi tehnologii pentru realizarea de vehicule cu propulsie alternativă, care în prezent încă se confruntă cu constrângeri tehnice (gamă limitată de autovehicule şi autobuze, costuri mari ale investiţiilor în construcţia acestora, ceea ce determină şi costul mare al acestora, lipsa infrastructurii publice de încărcare a acumulatorilor, performanţe uneori sub aşteptări ale mijloacelor de transport, etc.).
Suprafaţa necesară pentru acest obiectiv, respectiv pentru hale, depozite şi piste de încercare, este de minim 10 ha.
Se are în vedere localizarea acestui obiectiv într-o zonă mai puţin dezvoltată, dar în apropiere de Bucureşti, respectiv pe o rază de cel mult 100 km.

5. Construirea şi operarea în parteneriat public – privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem
 
Proiectul are în vedere realizarea unei bănci publice naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem şi dezvoltarea/construirea a minimum zece centre regionale pentru transfuzii sanguine
Această soluție este avută în vedere în contextul în care, în ultimul an, România s-a confruntat cu dificultăți în asigurarea derivatelor din plasmă, în special de imunoglobulină.
De asemenea, este cunoscut faptul că în sistemul sanitar există frecvent dificultăţi majore în asigurarea cantităţilor de sânge uman pentru transfuzii, precum şi un acces limitat la terapiile pe bază de celule stem.

6. Spitalul regional Timișoara
 
Un alt spital regional se va construi în municipiul Timișoara și va deservi partea de vest a țării. Este cea mai bună soluție pentru asigurarea unui acces echitabil al populației la servicii medicale de calitate.
La fel ca celelalte spitale regionale care urmează să se construiască, acesta va fi un spital clinic organizat cu o structură de specialități, cu o platformă complexă de investigații și intervenții terapeutice clinice și paraclinice, care va asigura asistență medicală pentru cazurile medicale complexe.
Spitalul din Timișoara va fi dotat cu heliport și elicopter pentru urgențe, precum și cu clinici de specialitate și centre de cercetare dotate corespunzător.

7. Spitalul regional Brăila-Galați
 
În regiunea de est a țării, între orașele Galați și Brăila se va construi un alt spital regional, cu o capacitate de aproximativ 800-1000 de paturi.
Și acest spital va fi organizat clinic, cu o structură de specialități, având o platformă complexă de investigații și intervenții terapeutice clinice și paraclinice, care va asigura asistență medicală pentru cazurile medicale complexe,
Spitalul din zona Brăila-Galați va fi dotat cu heliport și elicopter pentru urgențe, precum și cu clinici de specialitate și centre de cercetare dotate corespunzător.

8. Un nou complex  turistic  pentru schi în masivul Făgăraş
 
Existenţa infrastructurii necesare pentru practicarea sporturilor de iarnă pe ambii versanţi ai masivului Făgăraş, amplasarea în mijlocul țării,  cât şi apropierea de numeroase destinaţii turistice și culturale precum cele din Sibiu, Curtea de Argeş, Cetatea Poenari, Transfăgărăşan fac această zonă foarte atractivă.
Se are în vedere realizarea a 150 km pârtii de schi, cu instalaţiile aferente (telegondolă, telescaun, instalaţie cablu etc.) şi dezvoltarea unor staţiuni la cota 700 m, la baza pârtiilor de schi şi sanie, cu  capacităţi de cazare de peste  50.000 de locuri, turiştii având posibilitatea să folosească mijloacele de transport personale în zona domeniului de schi.
Informații suplimentare:
 
În ședința din 24 mai 2018, Guvernul a aprobat primul pachet de investiții strategice care vor fi realizate prin parteneriat public privat: Autostrada Ploiești - Comarnic - Brașov, autostrada Târgu Mureș - Târgu Neamț - Iași - Ungheni, autostrada București - Craiova - Lugoj, Complexul Medical "Carol Davila", care se va construi în zona de nord a Capitalei și va cuprinde Spitalul Republican, precum și proiectul privind  operarea de servicii pentru cele 15 spitale din rețeaua CFR.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR şi RO+ cer demisia Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate

16 Nov 2018 367

Guvernul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii

15 Nov 2018 170

Guvernul a decis ca 11 localități din România să devină staţiuni turistice de interes local. Care sunt acestea

15 Nov 2018 470

Eugen Teodorovici, noutăţi despre rectificarea bugetară

15 Nov 2018 333

Şedinţă la Guvernul României. Un proiect are legătură cu un imobil din Constanţa

15 Nov 2018 334

Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa

13 Nov 2018 266

Senatorul Chiţac despre plecarea lui Negrescu din Guvernul Dăncilă - „Demisie de frondă!“

13 Nov 2018 258

Asociația Națională a Surzilor din România a primit statutul de utilitate publică, printr-o hotărâre de Guvern

12 Nov 2018 197

Cine va prelua atribuțiile ministrului pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

11 Nov 2018 210

Zeci de unităţi sanitare, reacreditate de Ministerul Sănătăţii pentru prelevare şi transplant al organelor

11 Nov 2018 268

Ce spune ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, despre zvonurile demisiei din guvern

10 Nov 2018 391

Ce a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, despre demisia lui Victor Negrescu din Guvernul Dăncilă

10 Nov 2018 315

Demisie în Guvernul Dăncilă. Ministrul pentru Afaceri Europene a demisionat din funcție

10 Nov 2018 340

Ultimă oră! Ce se întâmplă cu construcția Spitalului Regional de Urgență Constanța

09 Nov 2018 1513

Strategia pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată de Guvern

09 Nov 2018 238

Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru acordarea salariului minim pe economie diferenţiat în funcţie de studii şi vechime

09 Nov 2018 337

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat majorarea valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază copiii în cadrul programului pilot „Masă caldă în şcoli"

09 Nov 2018 221

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

09 Nov 2018 521

Pod suspendat peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea. Lista persoanelor expropriate şi despăgubite de Guvern

09 Nov 2018 4255

Mii de hectare urmează să fie împădurite de-a lungul Autostrăzii A2. Care este valoarea investiţiei, stabilită de Guvern

08 Nov 2018 323

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

06 Nov 2018 232

A fost publicată lista elevilor din Constanţa beneficiari ai Programului „Bani de liceu“ 603 tineri, ajutaţi de Guvern

06 Nov 2018 1291

Premierul Viorica Dăncilă a participat la Forumul de Afaceri, organizat în contextul vizitei oficiale în Sultanatul Oman

05 Nov 2018 235

Premierul Viorica Dăncilă în vizită la Muzeul Național al Sultanatului Oman, la Marea Moschee a Sultanului Qaboos și la Opera Regală din Muscat

04 Nov 2018 224

Ce a anunțat Liviu Dragnea despre ordonanţa privind înfiinţarea FSDI

02 Nov 2018 250

Premierul Viorica Dăncilă la întrevedere cu o delegație de parlamentari și europarlamentari germani

01 Nov 2018 232

APIA Începe plata în avans pentru fermierii care au solicitat sprijin cuplat în sectorul zootehnic, în Campania 2018

01 Nov 2018 333

Editorial Experiment pentru viitorul României. Cobai sunt elevii. Se modifică din nou Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională

01 Nov 2018 766

Guvernul a aprobat proiectul Legii Arhivelor

31 Oct 2018 294

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

31 Oct 2018 447

Ce a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre viitorul coaliției de guvernare

29 Oct 2018 268

Robert Turcescu (PMP) - „Opoziţia trebuie să depună cât mai repede o moţiune de cenzură!“

26 Oct 2018 611

Proiect HG pentru drepturi de diurnă, cazare, şi hrană ale personalului militar şi civil aflat la misiuni în afara teritoriului statului român (documente)

25 Oct 2018 1863

Şedinţă la Guvernul României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe agendă

24 Oct 2018 401

Salariul minim, diferențiat în funcție de studii și vechime. La ce concluzie au ajuns miniștrii

23 Oct 2018 508

Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE, la Strasbourg

23 Oct 2018 240

Horia Ţuţuianu - „Mă bucur că Guvernul a înţeles că la Constanţa avem nevoie de spital regional!“

20 Oct 2018 817

Tăriceanu "ALDE nu remaniază pe nimeni"

19 Oct 2018 259

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

18 Oct 2018 348

Primul Congres Pro România va avea loc pe 21 octombrie. Vor fi prezentate agenda politică şi „guvernul de umbră“. Partidul nu este interesat de „baronii locali“

18 Oct 2018 502

Ordonanţa de urgenţă numărul 92/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei

17 Oct 2018 1693

Proiectul de hotărâre de Guvern, în transparență decizională. Insulă și chei de acostare în Portul Constanța (document)

16 Oct 2018 384

Câteva idei despre noua ordonanță de urgență pe justiție, adoptată de Guvern Stelian Ion (USR) - „Dragnea are nevoie de procurori cuminți în DNA“

16 Oct 2018 588

Delegaţie din partea Comisiei Europeane, verifică măsurile Guvernului împotriva pestei porcine africane

15 Oct 2018 217

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei

15 Oct 2018 318

Vești bune pentru agricultori. Guvernul a decis să le achite în avans subvenţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă

15 Oct 2018 438

Premierul Viorica Dăncilă „Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă care va pune în acord Legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia“

15 Oct 2018 224

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

15 Oct 2018 292

Vizita în România a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, amânată pentru luna ianuarie

14 Oct 2018 263

Ședință de Guvern luni dimineață. Ar putea fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pe legile Justiţiei

12 Oct 2018 247