Guvernul a aprobat proiectul Legii Arhivelor


În ședința de Guvern de astăzi, 31 octombrie 2018, a fost aprobat proiectul Legii Arhivelor, prin care se abrogă Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și se creează un cadru legislativ adaptat realităților instituționale și tehnologice ale momentului, precum și reglementărilor și practicilor europene în domeniul arhivelor.
 
Prin proiectul de lege se urmărește o mai bună gestionare a domeniului arhivistic, conturarea clară a patrimoniului arhivistic protejat de stat, delimitarea responsabilităților între sectorul public și cel privat, consolidarea statutului Arhivelor Naționale ale României ca autoritate unică în domeniu și a arhivelor în general, ca element esențial de identitate și instrument al bunei guvernări.
 
Conceptul de Fond Arhivistic Național (FAN) este înlocuit cu cel de Patrimoniu Arhivistic Național (PAN), ca parte integrantă a Patrimoniului Cultural Național Mobil, aflându-se sub protecția specială a Arhivelor Naționale (ANR).

Responsabilitățile care privesc colectarea, administrarea și păstrarea documentelor circumscrise PAN sunt împărțite în mod clar între statul român, prin ANR, și creatorii și deținătorii din sectorul public și privat. Documentele din arhivele private, care nu vor fi incluse în PAN, vor rămâne în responsabilitatea exclusivă a creatorilor și deținătorilor acestora.

Legea actuală conferă statului responsabilități excesive, care privesc FAN în totalitatea sa, și îl obligă astfel la cheltuieli și sarcini imposibil de rezolvat. În plus, încurajează în mod indirect creatorii și deținătorii de arhivă să se debaraseze de arhivele pe care le au în administrare, soluție în prezent mai puțin costisitoare decât aceea de a le administra conform prevederilor legale în vigoare.
 
Prin proiectul aprobat astăzi sunt clarificate condițiile de funcționare a operatorilor economici prestatori de servicii arhivistice, inclusiv electronice, și sunt precizate obligațiile creatorilor și deținătorilor de documente, precum și contravențiile și infracțiunile prevăzute pentru nerespectarea acestor obligații.
Abandonarea documentelor care fac parte din PAN  se va pedepsi cu închisoare de la unu la 5 ani, iar scoaterea în afara țării a documentelor care fac parte din PAN, fără avizul Arhivelor Naționale, cu închisoare de la 2 la 7 ani.
 
De asemenea, este reglementat dreptul de preempțiune al statului român, prin ANR, în situațiile care vizează înstrăinarea documentelor care fac parte din PAN.
 

Se introduc reglementări clare cu privire la dreptul de proprietate asupra arhivelor, fiind clarificate condițiile în care arhivele private pot obține statutul de „arhivă de interes public”, în funcție de valoarea documentelor deținute.

Documentele păstrate de Arhivele Naționale sunt destinate integral accesului public, iar deținătorii de arhive publice și arhive private de interes public au obligația de a crea condițiile necesare pentru accesul la arhivele proprii. Sunt precizate taxele percepute de Arhivele Naționale pentru serviciile prestate persoanelor juridice și fizice, cuantumul fiind stabilit prin hotărâre a Guvernului.

 
Noul proiect de Lege a Arhivelor prevede înființarea Consiliului Național al Arhivelor, organism interguvernamental, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în elaborarea politicilor și strategiilor naționale în materie de arhive.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul CNSAS a ales Biroul de Coordonare şi a Structurii de Securitate. Voturile pentru fiecare funcție

03 Apr 2024 524

CNSAS a verificat mii de candidați pentru parlamentare. Unul singur este fost colaborator. Vezi de la ce partid

04 Dec 2020 1713

Oficial de la CNSAS Magistrați constănțeni cu verdicte de necolaborare cu Securitatea (document)

17 Jul 2020 2443

Oficial, de la CNSAS Verdict de necolaborare pentru un fost magistrat din conducerea Parchetului Curții de Apel Constanța (document)

17 Jun 2020 3281

Au primit verdicte de necolaborare! Trei magistrați din Dobrogea, în atenția CNSAS (document)

16 May 2020 3132

Au primit verdicte de necolaborare! Judecători din Constanța, verificați de CNSAS (documente)

08 May 2020 3510

Judecători și procurori din Dobrogea, verificați de CNSAS. Au primit verdicte de necolaborare (documente)

01 May 2020 3269

Încă un lot de aleși locali, în vizorul CNSAS. Unii sunt din județul Constanța (document)

22 Feb 2020 2340

CCINA Constanța organizează un curs de arhivar

10 Apr 2019 1629

În drumul spre neuitare, Virgil Coman primeşte titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa

18 Aug 2016 8359

CCINA Constanţa te instruieşte să fii arhivar

22 Jun 2016 2684

Camera Deputaților adoptă legea pentru ca și preoții să fie verificați

27 Apr 2016 4122

Test al întregii clase politice CNSAS va verifica relaţia preoţilor şi şefilor cultelor religioase cu fosta Securitate? (documente)

14 Mar 2016 4992

1 iulie - ultima zi pentru înscrierile la cursul de arhivar, organizate de CCINA

26 Jun 2015 2008

Primarul, amendat dacă nu elibera „Carta de alegător“

08 Apr 2015 2792