Guvernul dă din nou frâu liber salariilor "nesimţite" pentru directorii companiilor de stat

Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanţă privind unele măsuri fiscale, una dintre prevederi făcând referire la remuneraţiile membrilor consiliilor de administraţie, consiliilor de supraveghere şi directorilor de la companiile de stat, informează hotnews.ro.
 
Potrivit prevederii, remuneraţiile celor care au fost numiţi manageri privaţi, înainte de intrarea în vigoarea a OUG 51/2013 privind limitarea veniturilor acestora, rămân la nivelul stabilit iniţial prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiţi să se supună acestor limitări.
 
"Remuneraţiile membrilor consiliul de administraţie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor şi ale membrilor directoratului stabilite în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, rămân dobândite conform contractelor în vigoare, fără că acestora să le fie incidente dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de voinţă al ambelor părţi", se arată în textul proiectului aprobat de Guvern.
 
Pentru aprobarea acestei prevederi, Guvernul invocă principiul neretroactivităţii legii.
 
Precizăm că OUG 51/2013 la care face referire Guvernul prevede limitarea salariilor directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramură respectivă. Componenta fixă lunară a remuneraţiei membrilor neexecutivi ai CA nu poate depăşi media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS, mai precizează sursa citată.
 
Când a fost aprobată OUG 51/2013, premierul Victor Ponta spunea că sunt necesare aceste limitări deoarece salariile managerilor sunt exagerat de mari. "Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", a spus premierul Victor Ponta în mai 2013. Ponta a mai afirmat atunci că există salarii la stat de 8.000 -11.000 de euro, iar "cei mai amărâţi au 6.000 euro".
 
Printre directorii numiţi până la intrarea în vigoare a OUG 51/2013 se află Laurenţiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia şi Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.
 
Sursa: hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

pintea

05 Mar, 2015 12:31

Cand cei cu 500 lei salariu vor spune ca e destul.....!

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.