Guvernul pregateste desfiintarea Teatrului "Oleg Danovski"

Guvernul pregateste reorganizarea Operei Nationale din Bucuresti, proces ce presupune "fuziunea prin absorbtie cu Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", cu Centrul National al Dansului Bucuresti, cu Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" si cu Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta, institutii ce ar urma sa se desfiinteze", potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat pe site-ul Ministerului Culturii si Patrimoniului National. "Avand in vedere domeniile de activitate conexe ale acestor institutii de spectacole, necesitatea asigurarii functionarii coerente, concertat a acestor institutii, precum si necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, se impune infiintarea unei institutii publice care sa gestioneze in mod integrat si coerent aceste subdomenii prin reorganizarea acestora prin fuziunea prin absorbtie, cu reducere de personal", se mai arata in documentul citat.                                                                                                                      Ce prevede proiectul de Hotarare de Guvern ce vizeaza reorganizarea Operei Nationale: 
Managerul Operei are dreptul sa depuna un nou proiect de management adaptat noii forme organizatorice a institutiei, in termen de 45 de zile de la aprobarea regulamentului de organizare si functionare pentru punerea in aplicare a reorganizarii.
Personalul institutiilor desfiintate se preia si va fi incadrat in limita numarului maxim de posturi aprobat pentru Opera, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de functii din cadrul  institutiei publice.
Incadrarea personalului in numarul de posturi aprobat si pe noile functii din institutia care il preia, precum si stabilirea drepturilor salariale aferente se realizeaza pe baza de concurs sau examen, in termen de maximum 90 de zile de la data intrarii in vigoare  a prezentei, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de functii.
Incetarea raporturilor de munca ale personalului, ca urmare a reorganizarii potrivit prezentei, se face cu respectarea procedurilor si termenelor  legale aplicabile categoriei de personal din care face parte si a prevederilor legale privind protectia sociala, pe baza criteriilor stabilite intre conducerea institutiei publice si reprezentantii salariatilor sau, dupa caz, ai sindicatelor.
Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificarile in structura bugetului de stat si in bugetul Ministerului Culturii pe anul 2013 corespunzator prevederilor prezentei hotarari, la propunerea ordonatorului principal de credite, in baza protocoalelor de predare-preluare.
Avand in vedere domeniile de activitate conexe ale acestor institutii de spectacole, necesitatea asigurarii functionarii coerente, concertat a acestor institutii, precum si necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, se impune infiintarea unei institutii publice care sa gestioneze in mod integrat si coerent aceste subdomenii prin reorganizarea acestora prin fuziunea prin absorbtie, cu reducere de personal.
Realizarea acestei reorganizari prin fuziunea prin absorbtie este necesara si oportuna atat din punct de vedere artistic, din punct de vedere al managementului resurselor, cat si din punct de vedere al imaginii acestor institutii.

Care sunt "oportunitatile la nivel economic/managerial" prezentate in document:

Managementul comun aduce o serie de oportunitati din punct de vedere economic, al resurselor, precum si din punct de vedere strategic. Principalul avantaj este dat de viziunea centralizata atat asupra activitatii artistice, cat si asupra resurselor implicate. La nivel administrativ va avea loc o diminuare in necesarul de personal (departamentele TESA  de tip contabilitate, resurse umane, juridic). Totodata, functiile de conducere vor fi comune tipurilor de activitati artistice. In prezent institutiile supuse reorganizarii cumuleaza un numar de 1023,5 posturi. In urma unirii celor doua institutii, conform cu analizele de la acest moment, estimam o scadere de cca. 45 posturi, din departamentele TESA si tehnic si la nivelul functiilor de conducere. Astfel, aspectele legate de redimensionarea aparatului administrativ si de conducere vor duce pe de-o parte la eficientizarea efortului legat de resursa umana, dar si la o viziune manageriala uniforma si echilibrata.

Din punct de vedere economic, centralizarea presupune optimizarea cheltuielilor prin evitarea dublajelor legate atat de activitate, cat si de resursele implicate, iar cresterile cu privire la volumul activitatii si monopolizarea activitatii muzicale, aduc posibilitatea optimizarii si renegocierii costurilor pentru servicii externalizate si colaboratori.

Totodata, managementul comun poate aduce coerenta in gandirea strategica a activitatii celor cinci institutii reflectata inclusiv in optimizarea eforturilor artistice si in valorificarea la maxim a potentialului existent. Printr-un management comun se va evita dublarea eforturilor legate de activitate sau resurse.


"Oportunitatile la nivel de imagine":

Din punct de vedere al publicului, in prezent, cele cinci institutii isi impart spectatorii. Opera este frecventata de un public caracterizat de traditionalism, cu medii de varsta de peste 30 de ani, in timp ce Opereta atrage publicul tanar, dornic sa experimenteze. Prin urmare, realizarea unui proiect unic format din cele cinci institutii, in sensul nealterarii specificului fiecareia dintre acestea, va aduce un numar mai mare de spectatori. Acest fapt va fi reflectat ulterior intr-o imbunatatire a politicii de parteneriate si sponsorizari, atragand o implicare mai mare a acestora in activitatea institutiei.
Sursa: hotnews.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea144 Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2022 1301

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski" prezintă trei evenimente în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, Ediția a 48-a

14 Nov 2022 710

Ce evenimente au loc în această săptămână la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"

25 Oct 2022 803

SRL-ul afaceristului Florin Ghiță elaborează documentațiile pentru reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, Constanța (DOCUMENTE)

18 Oct 2022 789

Ce surprize a pregătit Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski" pentru acest final de săptămână

13 Oct 2022 710

Gala caritabilă Lions, 30 de ani de activitate în comunitatea de la malul mării

11 Oct 2022 393

Clădirea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța va fi reabilitată

05 Oct 2022 772

Ultimul eveniment al lunii septembrie 2022, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

26 Sep 2022 673

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, în doliu. Un cunoscut prim solist de operă s-a stins din viață

25 Sep 2022 1993

Debutul Stagiunii 2022-2023 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Evenimente în luna septembrie

12 Sep 2022 750

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” vă invită laUltima săptămână din Stagiunea estivală 2022!

08 Sep 2022 770

Stagiunea Estivală 2022 a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” pe ultima sută de metri!

05 Sep 2022 900

Abonați la contracte cu Primăria Constanța, ploieștenii de la Holiday D'Sign Consult SRL vor proiecta reamenajarea parcului de la Teatrul Danovski

28 Aug 2022 901

Stagiunea Estivală 2022 continuă Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” prezintă ultimele spectacole ale lunii august 2022

25 Aug 2022 867

Constanța Trei spectacole de înaltă ținută artistică, în acest sfârșit de săptămână, în Parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

17 Aug 2022 717