Stiri calde

Guvernul reacționează după decizia convocării CSA în 4 septembrie. „Blocarea adoptării primei rectificări bugetare afectează negativ economia“

Guvernul României își înțelege pe deplin responsabilitățile pe care le are pentru asigurarea bunei guvernări și va lua toate măsurile necesare pentru plata integrală și la timp a pensiilor, alocațiilor și indemnizațiilor pentru copii, salariilor bugetarilor, asigurarea serviciilor medicale și a siguranței cetățenilor, buna funcționare a instituțiilor statului, în pofida încercărilor președintelui României Klaus Iohannis de blocare a adoptării primei rectificări bugetare din acest an, transmit reprezentanții Guvernului României
 
Potrivit sursei citate, refuzul președintelui României de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele și copiii, ci și accesul pacienților la serviciile medicale.
 
Fonduri suplimentare pentru pensii și alte drepturi sociale
 
Având în vedere modificarea Legii pensiilor, recent adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, precum și creșterea numărului de beneficiari ai alocațiilor pentru copii, indemnizațiilor de creștere a copilului și  stimulentelor de reinserție pentru mamele care revin mai devreme în activitate, este nevoie de o suplimentare a sumelor alocate inițial Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Mai exact, pentru plata pensiilor, conform noilor prevederi legale, este nevoie de o suplimentare cu 1,3 miliarde de lei, iar pentru plata celorlalte drepturi cuvenite copiilor și părinților acestora este nevoie de o creștere a bugetului cu 450 de milioane de lei.
 
Resurse mai mari pentru sănătate
 
În domeniul sănătății, nealocarea la timp a unor resurse suplimentare pune în pericol accesul la tratament al pacienților care suferă de afecțiuni grave, asigurarea  rezervelor de sânge, și așa insuficente, necesare  în unitățile sanitare  pentru realizarea transfuziilor sanguine, precum și trimiterea la tratament în străinatate a pacienților pentru care nu poate fi asigurat tratament în România. În proiectul rectificării bugetare au fost prevăzute în plus 65 milioane lei pentru tratamentul bolnavilor cu infecție HIV/SIDA, 38 de milioane de lei pentru achiziționarea reactivilor, pungilor de recoltare a sângelui, materialelor sanitare și tichetelor de masă, 5 milioane de lei pentru Programul National de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei și a 10 milioane lei  pentru salvarea vieții pacientilor care nu pot fi tratați în România.
 
De asemenea, neadoptarea la timp a rectificării bugetare, implică riscuri în ceea ce privește plata integrală și la timp a drepturilor salariale ale personalului din sistemul medical, deși există resurse bugetare disponibile pentru asigurarea acestora.
 
Întârzierea aprobării rectificării pune în pericol și asigurarea medicamentelor și tratamentelor gratuite și compensate pentru următoarele luni, pentru pacienții cronici cu afecțiuni grave: oncologice, diabet, persoanele care au nevoie de dializă și cele care suferă de boli rare.
 
Siguranța cetățeanului
 
Protecția și siguranța cetățeanului au nevoie de mijloace de intervenție, personal pregătit și motivate și resurse adecvate. Prin rectificarea bugetară, Guvernul a prevăzut bani în plus pentru dotarea structurilor MAI cu mijloace de intervenție, pentru mentenanța elicopterelor care asigură sprijin aerian în special în misiunile SMURD de salvare de vieţi omeneşti, echipamente și carburanți.
 
De asemenea, rectificarea bugetară cuprinde și sumele necesare pentru suplimentarea personalului MAI, prin încadrarea atât a tinerilor absolvenți din instituțiile proprii de învățământ, cât și din sursă externă, plata orelor suplimentare efectuate în afara programului normal de lucru pentru personalul cu statut special care are atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă etc. Sumele suplimentare au fost prevăzute prin rectificarea bugetului având în vedere că   temeiul legal pentru plata acestora a fost adoptat de Parlament începând cu data de 1 aprilie 2018.
 
Controlul și combaterea pestei porcine africane
 
Controlul și combaterea pestei porcine africane pe teritoriul României a determinat măsuri urgente și ferme de intervenție, care necesită fonduri suplimentare alocate Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Prin proiectul rectificării bugetare sunt asigurate resurse pentru plata compensațiilor pentru animalele sacrificate,  achiziționarea de dezinfectanți, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate etc. Întârzierea adoptării rectificării bugetare afectează buna desfășurare a Programului de control și combatere a pestei porcine africane.
 
Sprijin pentru agricultură
 
Impactul financiar al amânării rectificării bugetare este estimat la 1,75 miliarde de euro – 0,8% din PIB și este generat de întârzierea asigurării finanțării campaniei agricole de toamnă și a investițiilor în zootehnie pentru sectorul avicol, respectiv sectorul de reproducție la suine.  În aceste condiții, costurile de producție ar putea  crește cu 10% tocmai în perioada de pregătire a terenurilor și este pusă în pericol  plata la timp a subvenției pentru motorină – 100  de milioane de lei.
 
Totodată, se compromit plățile directe prin programul FEGA pentru că se amână finanțarea cu 14,65 milioane de lei a acestui sector.
 
La ANIF, lipsa fondurilor pentru reparații la 38 de amenajări de irigații va avea un impact economic estimat la 1 miliard de euro, în condițiile secetei prelungite.
 
Fonduri europene nerambursabile
 
Fondurile europene nerambursabile reprezintă o resursă extrem de importantă pentru dezvoltarea României, motiv pentru care Guvernul a făcut eforturi susținute pentru contractarea cât mai multor proiecte finanțate din bani europeni.
 
Prin amânarea rectificării bugetare, se întârzie încheierea contractelor de finanțare prin Programul Operațional Capital Uman, în valoare de aproximativ 1.120 milioane euro, din care contribuție de la Uniunea Europeană în valoare de 952 milioane euro.
 
Aceste proiecte se regăsesc în domenii vitale pentru români:
 
* Sănătate – cca 400 milioane euro;
 
* Educație – cca 320 milioane euro;
 
* Piața forței de muncă – cca 100 milioane euro;
 
* Protecția copilului – cca 300 milioane euro.
 
Investiții în infrastructura locală
 
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, se finanțează  obiective de investiții locale cu impact pentru viața de zi cu zi a oamenilor: investiții în proiecte de realizare a drumurilor județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare,  școli, lucrări care se realizează în special în sezonul de vară.  Suma decontată de administrația locală a ajuns la 500 milioane lei și este necesară suplimentarea fondurilor destinate acestui program. 
 
Neaprobarea la timp a rectificării bugetului de stat va determina întârzierea finanțării acestor investiții și neplata la timp a lucrărilor executate, acestea fiind estimate la 300 de milioane de lei.
 
De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale au formulat numeroase solicitări de suplimentare a sumelor de echilibrare alocate de la bugetul de stat pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare, iar consiliile județene întâmpină dificultăți în finanțarea sistemului de protecție a copilului și centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap.
 
Investiții în infrastructura de transport
 
Încercarea de blocare a adoptării rectificării bugetare afectează și proiecte esențiale din domeniul transporturilor, cum ar fi: lucrări de întreținere și reparații pe rețelele de drumuri naționale și autostrăzi, lucrări de reparație capitală a liniilor de cale ferată.
 
Totodată, determină întârzieri în decontarea facilităților de călătorie pentru operatorii de transport public de călători cu consecințe asupra activității transportatorilor care asigură servicii pentru studenți, elevi, pensionari, veterani de război și revoluționari. Se pot înregistra arierate, insolvențe etc. ceea ce poate genera noi procese pe rol, conducând inevitabil la majorarea sumelor datorate de la bugetul de stat.
 
Sprijinirea mediului de afaceri
 
Programele de susținere a antreprenorilor români sunt puse în pericol prin amânarea rectificării bugetare. În proiectul de rectificare sunt alocate suplimentar 14 milioane de lei pentru participarea companiilor românești la 18 târguri și expoziții externe, sub pavilion de țară. Peste 150 de firme participante, potențial exportatoare, sunt afectate. 
 
De asemenea, Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români nu mai poate fi lansat în august 2018, cum era programat inițial. Programul  constă în subvenționarea participării companiilor românești la târguri și expoziții internaționale sub brand propriu. Buget inițial al programului este de 10 milioane de euro. 
 
Un alt efect este întârzierea lansării programului Start-Up Nation 2018, în lipsa unui buget aprobat.
  
În plus, unii ordonatori principali de credite, între care și Institutul Cultural Român, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989  nu au asigurată plata integrală a drepturilor salariale în luna septembrie, în condițiile în care prin rectificarea bugetară s-a propus suplimentarea cheltuielilor de personal. Urmare a deciziei președintelui României de a nu convoca ședința CSAT, există riscul ca angajații din aceste instituții publice să nu beneficieze la timp de plata contribuțiilor de asigurări sociale.
 
Încă o dată, Guvernul României solicită public președintelui României, Klaus Iohannis să acorde importanța cuvenită proiectului rectificării bugetului pentru 2018 pentru a nu aduce grave prejudicii garantării drepturilor românilor la sănătate, pensie, siguranță publică și bunei funcționări a instituțiilor statului.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova la București. Cine va conduce ședința

21 Nov 2018 99

Serviciile de pază şi protecţie a obiectivelor, bunurilor şi valorilor aparţinând Metrorex vor fi asigurate de Jandarmerie

21 Nov 2018 136

După refuzul lui Iohannis de a-i accepta pe Laufer și Vasilescu în Guvern, PSD are un plan

20 Nov 2018 381

Noii miniștri din guvernul Dăncilă vor depune jurământul la ora 15.30 la Palatul Cotroceni

20 Nov 2018 189

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă finalizarea legii transplantului. Aceasta va fi supusă dezbaterii publice

20 Nov 2018 171

Administraţia Naţională a Penitenciarelor CEB a aprobat un împrumut de 177 milioane de euro României pentru construirea unor penitenciare noi

19 Nov 2018 270

Mihai Fifor demisionează din Guvern

19 Nov 2018 286

Astăzi este Ziua cercetătorului şi proiectantului din România

19 Nov 2018 208

Viceprim-ministrul Ana Birchall, la a 3-a ediție a Summit-ului de la Salonic, dedicat perspectivelor europene

17 Nov 2018 263

USR şi RO+ cer demisia Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate

16 Nov 2018 410

Guvernul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii

15 Nov 2018 181

Guvernul a decis ca 11 localități din România să devină staţiuni turistice de interes local. Care sunt acestea

15 Nov 2018 529

Eugen Teodorovici, noutăţi despre rectificarea bugetară

15 Nov 2018 515

Şedinţă la Guvernul României. Un proiect are legătură cu un imobil din Constanţa

15 Nov 2018 355

Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa

13 Nov 2018 332

Senatorul Chiţac despre plecarea lui Negrescu din Guvernul Dăncilă - „Demisie de frondă!“

13 Nov 2018 271

Asociația Națională a Surzilor din România a primit statutul de utilitate publică, printr-o hotărâre de Guvern

12 Nov 2018 209

Cine va prelua atribuțiile ministrului pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

11 Nov 2018 223

Zeci de unităţi sanitare, reacreditate de Ministerul Sănătăţii pentru prelevare şi transplant al organelor

11 Nov 2018 279

Ce spune ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, despre zvonurile demisiei din guvern

10 Nov 2018 401

Ce a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, despre demisia lui Victor Negrescu din Guvernul Dăncilă

10 Nov 2018 328

Demisie în Guvernul Dăncilă. Ministrul pentru Afaceri Europene a demisionat din funcție

10 Nov 2018 360

Ultimă oră! Ce se întâmplă cu construcția Spitalului Regional de Urgență Constanța

09 Nov 2018 1534

Strategia pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată de Guvern

09 Nov 2018 261

Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru acordarea salariului minim pe economie diferenţiat în funcţie de studii şi vechime

09 Nov 2018 355

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat majorarea valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază copiii în cadrul programului pilot „Masă caldă în şcoli"

09 Nov 2018 240

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

09 Nov 2018 557

Pod suspendat peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea. Lista persoanelor expropriate şi despăgubite de Guvern

09 Nov 2018 4518

Mii de hectare urmează să fie împădurite de-a lungul Autostrăzii A2. Care este valoarea investiţiei, stabilită de Guvern

08 Nov 2018 341

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu Șeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar

06 Nov 2018 243

A fost publicată lista elevilor din Constanţa beneficiari ai Programului „Bani de liceu“ 603 tineri, ajutaţi de Guvern

06 Nov 2018 1312

Premierul Viorica Dăncilă a participat la Forumul de Afaceri, organizat în contextul vizitei oficiale în Sultanatul Oman

05 Nov 2018 243

Premierul Viorica Dăncilă în vizită la Muzeul Național al Sultanatului Oman, la Marea Moschee a Sultanului Qaboos și la Opera Regală din Muscat

04 Nov 2018 236

Ce a anunțat Liviu Dragnea despre ordonanţa privind înfiinţarea FSDI

02 Nov 2018 254

Premierul Viorica Dăncilă la întrevedere cu o delegație de parlamentari și europarlamentari germani

01 Nov 2018 240

APIA Începe plata în avans pentru fermierii care au solicitat sprijin cuplat în sectorul zootehnic, în Campania 2018

01 Nov 2018 359

Editorial Experiment pentru viitorul României. Cobai sunt elevii. Se modifică din nou Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională

01 Nov 2018 777

Guvernul a aprobat proiectul Legii Arhivelor

31 Oct 2018 308

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

31 Oct 2018 456

Ce a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre viitorul coaliției de guvernare

29 Oct 2018 280

Robert Turcescu (PMP) - „Opoziţia trebuie să depună cât mai repede o moţiune de cenzură!“

26 Oct 2018 622

Proiect HG pentru drepturi de diurnă, cazare, şi hrană ale personalului militar şi civil aflat la misiuni în afara teritoriului statului român (documente)

25 Oct 2018 1890

Şedinţă la Guvernul României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe agendă

24 Oct 2018 408

Salariul minim, diferențiat în funcție de studii și vechime. La ce concluzie au ajuns miniștrii

23 Oct 2018 541

Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE, la Strasbourg

23 Oct 2018 243

Horia Ţuţuianu - „Mă bucur că Guvernul a înţeles că la Constanţa avem nevoie de spital regional!“

20 Oct 2018 824

Tăriceanu "ALDE nu remaniază pe nimeni"

19 Oct 2018 267

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

18 Oct 2018 359

Primul Congres Pro România va avea loc pe 21 octombrie. Vor fi prezentate agenda politică şi „guvernul de umbră“. Partidul nu este interesat de „baronii locali“

18 Oct 2018 513

Ordonanţa de urgenţă numărul 92/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei

17 Oct 2018 1718