Guvernul trimite Parlamentului un proiect legislativ pentru reorganizarea MApN

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi un proiect normativ prin care sunt redefinite responsabilitățile unor structuri centrale militare, între care Statul Major al Apărării, dar și ale Casei de Pensii a Ministerului Apărării și Direcției de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor.

„Amendarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării se impune, în principal, din necesitatea alinierii la modificările cadrului normativ incident domeniului apărării, precum și la bunele practici utilizate la nivelul NATO și UE. Astfel, Statul Major General se va transforma în Statul Major al Apărării, cu rol esențial în planificarea și conducerea operațiilor de nivel strategic, planificarea strategică și de contingență, precum și în instruirea comandamentelor și forțelor, exercitarea comenzii structurii de forțe a Armatei României fiind mai clar reglementată, pe principiile ierarhiei militare și comenzii unice”, apare într-o informare postată pe site-ul Guvernului.

Conform noului proiect, șeful Statului Major al Apărării va fi principalul consilier militar al președintelui României, prim-ministrului, precum și al ministrului Apărării Naționale.

„Pentru noțiunea de «forță» se realizează corelarea terminologică cu prevederile actelor normative referitoare la aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, structura de forțe fiind redefinită. În locul actualei clasificări, care distingea între forțe dislocabile și cele de generare/regenerare, noua clasificare a forțelor armatei este aliniată la standardele NATO, pe niveluri ale capacității de luptă (readiness). Prin aceasta se consfințește faptul că toate structurile de forțe existente la pace trebuie să fie capabile să execute toată gama de misiuni, după completare cu efective și, după caz, cu tehnică. De asemenea, proiectul urmărește alinierea domeniului de activitate și atribuțiilor Direcției generale de informații a apărării la cerințele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Proiectul reglementează şi statutul Casei de Pensii a Ministerului Apărării Naționale, introducerea de prevederi referitoare la atribuțiile Direcției de prevenire și investigarea a corupției și fraudelor - structură înființată ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 346/2006, dar și subordonarea unităților din rețeaua sanitară proprie Direcției medicale.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 360

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 753

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 290

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 233

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu omologul din Regatul Țărilor de Jos

16 Apr 2024 230

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 496

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 747

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 481

MApN Media Day la Exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

12 Apr 2024 309

Locuri de muncă Constanța Unitatea Militară 02311 Constanța angajează. Detalii

12 Apr 2024 799

Ministerul Apărării Naționale, în doliu! Un fost ministru s-a stins din viață

11 Apr 2024 660

Ministrul Apărării Naționale, Tilvăr va fi prezent la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

11 Apr 2024 443

MApNMinistrul apărării naționale, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional „Sea Shield 24”

11 Apr 2024 262

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul sloven la București

11 Apr 2024 264

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

09 Apr 2024 343