Guvernul vinde un pachet de acțiuni de la Petromidia Năvodari

 
Guvernul a aprobat vânzarea unui pachet de 27% din acţiunile rafinăriei Petromidia pentru cel puţin 200 de milioane de dolari. Pachetul va fi cumpărat de proprietarul rafinăriei, firma KazMunayGaz din Kazahstan, dacă nu va apărea un alt investitor care să ofere mai mult. Decizia Guvernului stinge, practic, litigiile dintre firma din Kazahstan şi statul român în legătură cu datoria de 600 de milioane de dolari a rafinăriei către bugetul de stat, care nu a fost plătită. În schimb, firma kazahă va înfiinţa un fond de investiţii care va atrage finanţări de un miliard de dolari pentru a derula proiecte energetice în România. Potrivit Strategiei de privatizare, prețul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acțiuni.
 
Memorandumul încheiat pe 15 februarie, anul acesta, şi aprobat de către Guvernul prin H.G. 35/2014, cu modificările ulterioare, reglementează termenii generali ai unei tranzacţii complexe între statul român şi The Rompetrol Group (după 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), deţinut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore: un angajament de cumpărare din partea KMG International N.V. sau a unei societăţi afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 milioane dolari şi o garanţie de menţinere de către statul român a unei participaţii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani, constituirea unui fond de investiţii sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte energetice din România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajaţii Rompetrol Rafinare au organizat acţiuni de conştientizare pentru protecţia mediului (galerie foto)

11 Jun 2014 1888

Ziua Internaţională a Mediului Rompetrol Rafinare pune accentul pe importanţa protejării mediului înconjurător (galerie foto)

06 Jun 2014 2242